E-KİTAP | Page 12

yüzde 40 ’ ından azı yardım isterken , yüzde 10 ’ dan daha azı kolluk kuvvetlerinden yardım talep ediyor .
İsveç , Belçika , Norveç , Almanya ve Fransa gibi ülkelerde tecavüz oranları bir hayli yüksek . Dünyada tecavüz olaylarının en sık yaşandığı ülke Güney Afrika olurken , Türkiye ise 119 ülkenin yer aldığı listede 99 . sırada .
Yakın partner ve cinsel şiddet , aile , topluluk ve daha geniş toplum düzeylerinde meydana gelen faktörlerin sonucudur . Bazıları şiddet faili olmakla , bazıları şiddete maruz kalmakla , bazıları da her ikisiyle ilişkilendirilmektedir . Hem yakın partner hem de cinsel şiddet için risk faktörleri arasında ; düşük eğitim seviyeleri , çocukken kötü muameleye maruz kalma öyküsü , aile içi şiddete tanıklık etmek , anti sosyal kişilik bozukluğu , zararlı alkol kullanımı , birden fazla partnere veya şiddete göz yuman tutuma sahip olmak . Ayrıca erkeklere daha yüksek statüye ve kadınlara daha düşük statüye ayrıcalık tanıyan veya atfeden toplum normları , kadınların ücretli istihdama erişiminin düşük düzeyde olması , düşük cinsiyet eşitliği seviyesi . Özellikle yakın partner şiddeti ile ilişkili faktörler ise ; şiddete maruz kalma geçmişi , evlilik uyuşmazlığı ve tatminsizlik , partnerler arasında iletişimde zorluklar ve erkek kontrol davranışları . Cinsel şiddet suçu ile ilişkili faktörler , aile onuruna ve cinsel saflığa olan inançlar , erkek cinsel yetkisi ideolojileri , cinsel şiddet için zayıf yasal yaptırımlar . Cinsiyet eşitsizliği ve kadına yönelik şiddetin kabul edilebilirliğine ilişkin normlar , kadına yönelik şiddetin temel nedenlerindendir . Uğranılan fiziksel , cinsel ve psikolojik şiddet , kadınlar için kısa ve uzun vadeli ciddi fiziksel , zihinsel , cinsel ve üreme sağlığı sorunlarına neden olmaktadır . Ayrıca bu şiddete tanık olan çocuklar için de travmatik sorunlar oluşturuyor . Şiddetin olduğu ailelerde büyüyen çocuklar , çeşitli davranışsal ve duygusal rahatsızlıklar yaşayabilir . Bunlar aynı zamanda hayatın ilerleyen dönemlerinde şiddete başvurma veya şiddet görme ile de ilişkilendirilebilir . Şiddet , kadınlar , aileleri ve toplumları için yüksek sosyal ve ekonomik maliyetlere yol açmaktadır . Cinayet veya intihar gibi ölümcül sonuçları olmakla beraber , eş şiddetine maruz kalan kadınların % 42 ' si bu şiddetin bir sonucu olarak kalıcı yaralara maruz kalıyor . Yaşanan taciz ve tecavüz sonucu istenmeyen gebeliklere , jinekolojik sorunlara ve HIV dahil cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara maruz kalıyorlar . Gebelikte yakın partner şiddeti aynı zamanda düşük yapma , ölü doğum , erken doğum ve düşük doğum olasılığını da artırıyor . Şiddet biçimleri , depresyona , travma sonrası strese ve diğer anksiyete bozukluklarına , uyku güçlüklerine , yeme bozukluklarına ve intihar girişimlerine yol açarken , sağlığa etkileri arasında baş ağrıları , ağrı sendromları , sırt ağrısı , karın ağrısı , kronik pelvik ağrı , Sindirim sistemi bozukluklar , sınırlı hareketlilik ve kötü genel sağlık yer alıyor . Cinsel şiddet , özellikle çocukluk döneminde , artan sigara , madde kullanımı ve riskli cinsel davranışlara yol açıyor .
Bir diğer konu olan narkotik araştırmasında ise 2019 Avrupa Uyuşturucu Raporu ’ na göre Türkiye ’ de Avrupa Birliği ’ nin toplamından daha fazla MDMA ( ecstasy ) yakalaması gerçekleştirilmiştir . Türkiye ’ de gerçekleştirilen MDMA yakalaması , 8,6 milyon tabletle bütün Avrupa Birliği ’ nde yapılan toplam yakalama miktarının üzerinde olduğu gibi bir önceki yıla göre de iki katına çıkmıştır . Gün geçtikçe artan uyuşturucu kullanımı ve ulaşılabilirliğin artması oldukça büyük tehlike oluşturmakla birlikte , özendirici ve teşvik