Si es considera oportú , la conversa ens pot portar a esbrinar quin tipus de música relaxa al grup i fer-la servir per començar la classe connectats a un mateix nivell d ’ energia , tot creant un clima més adequat per treballar i aprendre música .
- Demanarem que “ aparquin ” un moment les imatges i vivències que els ha evocat l ’ audició de Bach i la tornarem a escoltar de manera molt més racional , per analitzar-la tímbricament i descobrir-ne els plans sonors . Probablement inicialment només diferenciïn un baix continu i la melodia dels violins . Si és així , ens servirà per parlar de melodia i acompanyament . Si estan més acostumats a diferenciar capes sonores i textures , potser anomenaran tots els instruments que han sentit . En aquest cas , els demanarem si tots tenen el mateix protagonisme o no , quin senten més , qui porta la veu cantant , què destacarien de la melodia ( notes llargues ...).
Podem demanar-los que dibuixin un esquema dels plans sonors ( llibertat creativa per representar totes les veus ). Exemple dels primers compassos :
Violins 1rs
Violins 2ns Violes
Baix continu
- Podeu veure un àudio-musicograma a : http :// www . youtube . com / watch ? v = 2PVX7Umth1A & list = UU2zb5cQbLabj3U9l3tke1p g
- Podem parlar del tempo , marcar la pulsació i demanar-los quantes pulsacions duren les notes llargues de la melodia dels violins . En marcar la pulsació possiblement prendran més consciència de la veu del baix continu .
- Presentarem el clave i explicarem la seva evolució cap al piano . Seria ideal si es pogués fer la visita al Museu de la música i veure i conèixer en directe instruments de teclat .
En parlar de l ’ instrument és un bon moment per presentar l ’ autor i l ’ època i lligar-ho a la proposta interdisciplinar de l ’ eix cronològic ja que en les peces d ’ aquest concert , el Barroc és el període de la música més antic que treballarem .
Dossier pedagògic Tocats per l ’ OBC 29