- Escoltar la primera part de l ’ audició ( fins 1 ’ 31 ’’) si és possible amb els ulls tancats i comentar l ’ emoció que ens ha generat .
- Explicar breument ( i adaptat al nivell dels alumnes ) les emocions estètiques i els diferents agents que hi intervenen : compositor , intèrprets i receptors . ( Més informació a l ’ apartat Per saber-ne més )
- Situar l ’ obra i el seu compositor i contrastar el caràcter emocional amb el que ells han sentit
- Tornar a escoltar la peça demanant que es fixin en quins elements musicals són els que els han fet sentir / pensar en ... el què han percebut en la primera escolta .
- Conversa posterior a l ’ audició , guiada pel mestre , intentant guiar / destacar els protagonistes tímbrics ( vent-metall i percussió ), els motius rítmics , la intensitat , i en especial , els silencis . Comentar la importància d ’ aquests en la música i si cal fer el paral · lelisme a la conversa amb llenguatge on també fem pauses abans de dir alguna cosa important .
- Repassar els instruments que coneixen de les famílies que han sentit i la seva classificació . Si és necessari , ampliar els que no coneguin presentant-los i dedicant-los especial atenció . Si a secundària o 6è de primària ja s ’ han treballat prou les famílies instrumentals , es pot intentar esbrinar les relacions intervàliques entre els grups de 3 notes de l ’ inici de la melodia i comparar-les amb l ’ exercici 1 que havíem fet d ’ experimentació amb notes l ’ acord .
( Nota : Tot i que els colors del musicograma poden variar en funció del què es vulgui destacar , la proposta feta està basada en colors més aviat càlids per representar la brillantor del vent-metall i diferencia dues gammes , per separar les dues semi-frases del tema principal . Els fragments on es repeteixen les mateixes notes , estan representats amb el mateix color i en el cas del rosa clar i rosa indiquen les mateixes relacions intervàl · liques però amb diferents notes . Els fragments descendents que acaben cada semifrase , els hem simbolitzat amb el to més fosc ).
- Parlar de la importància de cada grup instrumental i del paper que juguen ( melodia i acompanyament ) i buscar una manera de representar a cada família . Ex : Melodia / Vent-metall : fent moure cintes o mocadors de colors
Dossier pedagògic Tocats per l ’ OBC 20