Dossier pedagògic Clàssicament Joves Dossier_Pedagogic_Classicament_Joves | Page 23

23
complexes . Els alumnes han d ’ estar atents al resultat sonor . ( Evidentment , es tracta d ’ una simplificació dels mecanismes compositius utilitzats per Adams ).
Activitat 2
Després d ’ haver escoltat la peça ( o almenys una part ), plantegeu als alumnes si veuen cap relació entre el sistema de composició utilitzat per John Adams i el Pop Art ( i , en particular , amb el que Andy Warhol va fer en obres com les Llaunes de sopa Campbell , els Four pandas , Miriam Davidson , Portraits of the Artists , Lips , S & H Greenstamps , Baby in Stroller , You ’ re in , Shadows , etc .).
Podeu continuar amb la següent reflexió : la música basada en la repetició té un component d ’ alienació no tan allunyat de la producció en cadena d ’ alguns processos industrials ( potser és una crítica cap a aquesta alienació ?). Podeu treballar la noció d ’ alienació tant a partir de Shaker Loops com a partir de les iteracions de Warhol . I , d ’ aquí , podeu reflexionar sobre la pertinència que els humans fem feines mecàniques o si és millor que busquem robots que ens substitueixin ( de moment , fent només això …). L ’ aparició dels robots ( que potser podrien utilitzar-se també per tocar aquesta música ?), canvia la cadena de producció i l ’ economia que se ’ n deriva . Aquesta activitat pot vincular-se amb l ’ àrea de Ciències Socials o de Filosofia .
Activitat 3
Tocar un instrument comporta desgast i implica una certa duresa física . La nostra fisiologia no està preparada de manera natural per tocar un instrument , com tampoc no ho està per ser esportistes d ’ elit , etc . D ’ aquí que tant els músics com els esportistes hagin d ’ escalfar la musculatura abans de fer la seva activitat .
La duresa física de tocar un instrument s ’ evidencia sobretot en obres que tenen un component de repetició . Us proposem que visualitzeu el següent vídeo d ’ aquesta orquestra d ’ estudiants ( https :// www . youtube . com / watch ? v = inK2vNnp5Gs ) o el del septet del qual us hem fet referència abans ( https :// www . youtube . com / watch ? v = dZiJnmH9L50 ), i plantegeu als alumnes si creuen que és dur mantenir els moviments d ’ arc repetits que requereix l ’ obra . Perquè ho experimentin , i que siguin conscients de la duresa física de mantenir un moviment continu com el del trèmolo que demana Adams , podeu fer el següent exercici : feu-los simular el moviment del trèmolo durant 2 o 3 minuts , amb el braç aixecat , perquè s ’ adonin del cansament que produeix . Això els farà empatitzar amb els intèrprets el dia del concert , a qui veuran com a autèntics gimnastes ! 2
2 És clar que Adams és intel · ligent i sap com distribuir adequadament els loops entre els executants per tal
que el públic tingui la sensació física d ’ esgotament i la peça sigui , en canvi , suportable físicament per als intèrprets .
Dossier pedagògic : Clàssicament joves