Dossier pedagògic Clàssicament Joves Dossier_Pedagogic_Classicament_Joves | Page 21

21
Quarta proposta de treball : Activitats obra a obra
En aquest apartat hem elaborat propostes específiques obra a obra , que poden ser treballades a classe de música . En alguns casos veureu que són propostes molt extenses , amb elements força detallats ; en d ’ altres , són molt més breus i amb directrius més laxes i obertes .
Coriolà
Activitat 1
A banda de respondre a l ’ esquema de la forma sonata ( però sense repetició de l ’ exposició ), aquesta obertura de Beethoven narra la història del general romà Coriolà , que va rebel · lar-se contra el seu poble , que el militar considerava corrupte i cobdiciós . L ’ ímpetu i el caràcter rebel de Coriolà queden patents en la força i el temperament dels acords inicials i del primer tema ( en do menor ). Coriolà , aliat amb els volscs , entra a Roma per lluitar-hi , però la seva mare , Volúmnia , i la seva esposa intenten persuadir-lo que no ho faci . En aquest moment , la música es torna més melosa i modula cap a mi bemoll major , si bé ràpidament els precs de les dues dones són més desesperats . Al final , en la versió de Beethoven ( que segueix la trama de l ’ obra homònima de Heinrich Joseph von Collin ), el general fa cas a la mare , però no li queda cap altra sortida que el suïcidi , mentre en la versió de Shakespeare mor lluitant . Aquest suïcidi queda retratat en la partitura en forma de magnífica dissolució , als antípodes de molts dels finals contundents i grandiosos de Beethoven . Per més informació podeu consultar :
https :// ca . wikipedia . org / wiki / Coriol % C3 % A0 _( Beethoven ), també en la versió anglesa .
Sabent això , expliqueu la història de Coriolà als alumnes i — tot escoltant l ’ obra — descobriu amb ells en quins moments apareix el tema de Coriolà i en quins moments apareixen els temes de la mare i l ’ esposa . Guieu-los per descobrir els elements que utilitza Beethoven per representar , d ’ una banda , un general sorrut , ferreny i bel · licós ( acords secs , motius inquietants de la corda , notes amenaçadores de trompes , talls abruptes en el discurs , etc .), i de l ’ altra , el canvi de caràcter amb la intervenció amable i amorosa de les dones ( minut 1:50 en la versió de Carlos Kleiber : https :// www . youtube . com / watch ? v = qUngfVi5p4k ). Podeu fer-los notar com el prec de les dones apareix tres vegades , cada cop un to més amunt , la qual cosa genera intensitat creixent ( 1:50 , 2:10 , 2:21 ). A partir d ’ aquí , els arguments de l ’ esposa i la mare es presenten cada cop amb més intensitat i desesperació , fins que torna a aparèixer la veu de Coriolà ( 4:17 ).
Si us sembla pertinent , a més , podeu aprofitar per explicar-los dramàticament com funciona una forma sonata . En l ’ exposició , els temes queden presentats amb tota claredat , mentre que en el desenvolupament dialoguen entre ells . No cal pas que entreu a explicar res a nivell de pla harmònic , sinó que us podeu quedar purament en l ’ explicació del plantejament dramàtic .
Treballeu amb ells la implicació del final de l ’ obra , si pot ser sense haver-los explicat encara que el general mor . A veure com interpreten ells la magnífica dissolució temàtica i dramàtica de l ’ obertura de Beethoven .
Dossier pedagògic : Clàssicament joves