Dossier pedagògic Clàssicament Joves Dossier_Pedagogic_Classicament_Joves | Page 13

Propostes didàctiques
13

Propostes didàctiques

Propostes didàctiques
Ja us hem dit que , pel fet que l ’ hagin programat un grup de joves , aquest concert té alguns elements atípics ; i que el dossier , en certa manera , també pot pecar de poc convencional . Per tractar de recollir la veu dels joves , us suggerim un enfocament més heterodox del que podria ser habitual en un dossier pedagògic ; i algunes de les propostes que se ’ n deriven , per tant , poden ser més difícils de dur a terme . Perquè el que han posat de manifest el grup de joves programadors és que a la Secundària , en general , havien treballat la música d ’ una manera que els deixava poc espai a la creativitat i a la reflexió .
Així doncs , no només pretenem oferir-vos propostes didàctiques concretes amb activitats determinades ( com veureu en l ’ últim apartat d ’ aquesta secció ), sinó que a més us apuntem algunes línies de treball o de reflexió per desenvolupar amb els alumnes a través d ’ activitats participatives de debat , anàlisi i discussió . La música , tot i no ser una art semàntica com podria ser la poesia , no està exempta de significació , i els joves programadors ho volen posar de manifest .
Arran de les idees , reflexions i descobriments fets amb els joves , hem elaborat quatre propostes de treball complementàries que podeu desenvolupar en major o menor mesura en funció de l ’ edat dels vostres alumnes i l ’ abast i enfocament que vulgueu donar a la preparació del concert . Les tres primeres són línies temàtiques globals més dirigides a treballar el programa i les obres en termes generals que no pas el contingut específic propi de cada una de les peces .
Fer-ho així permet descobrir quins són els motius que han portat els joves a programar les obres que han escollit i a saber per què les han posat en aquest ordre . Per això , aquestes línies de treball no necessàriament s ’ han de desenvolupar a la classe de música , sinó que — per la naturalesa del programa — seria ideal poder-les abordar en un plantejament de treball « per projectes »; o , si més no , en col · laboració amb l ’ àrea de Ciències Socials o de Filosofia . Creiem que la presència de les Ciències Socials i la Filosofia pot ajudar a preparar el concert , ja que , amb aquest programa , els joves han volgut deixar clares dues qüestions :
1 . Que els programes de concert poden voler dir alguna cosa en si mateixos ( com si portessin un missatge més enllà de les notes que hi sonen ).
2 . Que les manifestacions artístiques ( i la música n ’ és una de privilegiada ) són interessants si , a més de generar una experiència estètica o una experiència plaent , generen reflexió , debat , controvèrsia i fan replantejar-se l ’ estat de les coses .
Però aquest concert també es pot preparar d ’ una manera més ortodoxa , treballant individualment cada una de les peces , sense entrar en les seves implicacions ni en els fils conductors del programa . Això és el que es planteja a la quarta proposta . Com que aquest treball és més específicament musical o d ’ audició , sí que es pot fer exclusivament a la classe de música .
Dossier pedagògic : Clàssicament joves