Dossier pedagogic MONSTRES Dossier pedagogic MONSTRES_Nov2022 | Page 29

Activitats La música ens mou
● Balanceigs : En una primera escolta , proposem als infants que es deixin portar per la música , balancejant-se suaument d ’ una banda a l ’ altra per notar la pulsació llarga ( macropols ). En acabat , els preguntem en què els ha fet pensar aquesta música , de què creuen que parla . Observem si la identifiquen com una cançó de bressol . Després , podem compartir amb ells la història que explica , i jugar a cantar-nos suaument les paraules màgiques de la mare trol quan apareixen en la cançó mentre ens bressolem : « Ho aj aj aj aj buff ».
● Amaguem els onze trols : Aprenem la tornada de la cançó . Ara hi podem jugar com una cançó de fórmula eliminatòria . Amb mocadors , posarem a dormir els onze petits trols . Ens disposem asseguts en rotllana . De primer , la mestra fa de mare trol i porta onze mocadors a les mans o en un cistell . Mentre sona l ’ estrofa , es passeja amb els mocadors per la rotllana . En la tornada , tots cantem la melodia , i la mare trol ha de tapar un infant amb un mocador cada cop que cantem « buff ». En la primera tornada en taparà cinc , i en la segona , cinc més . Al final de la cançó , veurem que només ens queda un mocador , i posarem a dormir el darrer trol coincidint amb l ’ últim « shhh ». En acabat , comptarem si efectivament hem posat a dormir onze trols . Podem repetir el joc amb un infant que faci ara de mare trol ( per exemple , l ’ últim infant que haguem tapat ).
Experimentem i creem
● Jocs d ’ exploració vocal : La cançó s ’ inicia amb diferents sons per fer-nos anar a dormir , i la tornada de la cançó també juga amb les onomatopeies . Aprofitarem aquestes idees per jugar i explorar amb els infants els sons que podem fer amb la boca ( petarrelleigs , petons , petar la llengua contra el paladar , diferents posicions de la cavitat bucal , etc .). També podem jugar amb bocca chiusa , fent sirenes amb la « mmm » per notar la ressonància de la pròpia veu , i ajudar així els infants a preparar la veu cantada . Finalment , podem cantar la melodia de la cançó amb bocca chiusa o amb una « u » suau .
Anem més enllà
La figura del trol és molt present en la música escandinava , amb nombroses composicions que s ’ hi han inspirat . Potser una de les peces més conegudes que hi fa referència és A la cova del rei de la muntanya , de la Suite n . 1 “ Peer Gynt ” ( 1876 ), obra cèlebre del compositor noruec Edvard Grieg . El protagonista , Peer Gynt , s ’ escapa de la cova del rei perseguit pels trols del monarca : https :// www . youtube . com / watch ? v = g0elWYyBUTs
Compositors com Johan Halvorsen o Geirr Tveitt , entre d ’ altres , també tenen diverses obres inspirades en el personatge del trol . Aquí en teniu alguns exemples :
Entrada dels trols a la muntanya blava ( Johan Halvorsen ): https :// www . youtube . com / watch ? v = YGED51Dz18I & t = 87s
El violinista trol enfadat ( Geirr Tveitt ): https :// www . youtube . com / watch ? v = PhHv8DIqqaU & t = 31s