36 ]
36 ]
Ce ai fi vrut să ştii înainte de a deschide restaurantul ?
Primul meu proiect de restauraţie din Bucureşti , Kopel ’ s Restaurant , a fost în primul rând rezultatul activităţilor mele din anii anteriori şi mai ales al traiectoriei mele culinare din perioada 2008-2010 . Am intrat în treaba asta cu doar două atuuri : pasiunea pentru bucătărie şi experienţa de marketing a anilor precedenţi . Şi chiar dacă pare puţin pentru a asigura nişte auspicii tehnice cu adevărat promiţătoare , pot să spun că lipsa de know‐how de la acel moment a fost mai degrabă o oportunitate de învăţare decât un generator de eventuale frustrări .
Sigur că toţi ne‐am dori scenarii foarte fericite , în care putem evalua cât mai exact procesele şi mecanismele de management ale viitorului restaurant încă din faza de proiect . Sigur că mi‐ar fi fost de folos să ştiu să delimitez de la bun început mai ales atribuţiile funcţionale ale celor care au girat administrarea business‐ului , dar orice drum are un punct de plecare şi probabil că aşa a trebuit să arate al meu , învăţând pe drum , din propriile experienţe şi din multe alte interacţiuni .
Dacă ai porni din nou de la zero , ce ai face diferit ?
Probabil că aş fi mult mai riguros în configurarea unui produs nou şi m‐aş asigura în permanenţă că sunt acoperit din punct de vedere funcţional pentru fiecare aspect aflat “ la vedere ”. Asta în primul rând . Pe de altă parte , între timp pot evalua mai bine perspectivele de profit ale unui local în funcţie de raportul uşor de estimat al ecuaţiei poziţionare – capacităţi – cheltuieli directe . Sunt mai atent la
oameni şi cu siguranţă am alte priorităţi în opţiune prin comparaţie cu momentul zero al primului proiect .
După cât timp business‐ul ajunge stabil ?
Poate fi stabil din prima lună , important e cum alegi să defineşti stabilitatea în planul tău iniţial sau în cel modificat pe parcurs , pe baza a ceea ce realizezi de la o etapă la alta . Dacă pentru primele trei luni ţi‐ai propus ca încasările tale să fie cu , să zicem , 30 % sub cheltuieli , dacă nu eşti cu 0.5 % peste previziunea asta , poţi considera că te păstrezi în parametri . Dacă planul tău e să recuperezi o rată fixă de 5 % din investiţia iniţială încă din prima lună de funcţionare şi îţi iese , eşti stabil . Dacă ai recuperat doar 3 % şi te panichezi , te priveşte . La fel şi dacă ţi‐ai propus să‐ţi dublezi investiţia iniţială într‐un an de la inaugurare fără să ţii cont că ai semnat un contract de închiriere care te îngenunchează . Cred
“
În marketing se lucrează mult cu chestionare la fiecare început de relaţie cu un produs sau serviciu nou , la iniţierea fiecărei campanii noi . că stabilitatea oricărui tip de business ţine de labilitatea girantului său :)
Ce recomanzi cuiva care vrea să deschidă o locaţie ?
Există pe piaţa de profil două categorii de consultanţi : cei care te învaţă să‐ţi pui întrebări şi cei care încearcă să te convingă că au toate răspunsurile . Exact ca în psihoterapie sau în coaching . Cei care te determină să vorbeşti tu şi cei care vorbesc mai mult ei .
În primul rând cred că un start‐up ar fi bine să‐şi genereze şi să‐şi răspundă onest la toate sau cât mai multe dintre întrebările şi motivele pentru care intenţionează să facă acest pas şi la acelea pentru care nu ar trebui să facă pasul ăsta . În marketing se lucrează mult cu chestionare la fiecare început de relaţie cu un produs sau serviciu nou , la iniţierea fiecărei campanii noi etc . M‐aş bucura să am ocazia să particip la crearea unui chestionar comprehensiv cu adevărat util pieţei româneşti de consultanţă de profil .
Ca orice altceva pe lumea asta , acela care intenţionează să deschidă un local nou cred că trebuie să‐şi definească din momentul unu misiunea proprie sau a locului în sine pentru publicul pe care‐l vizează . Trebuie să ştie clar dacă vrea o maşină scumpă şi o casă de vacanţă sau dacă decide să se ” hrănească ” din experienţele memorabile generate altora . Niciuna nu e de blamat , dar ambele ar trebui tratate şi urmărite cu autenticitate .