Kültürlerarası Dostluk ve Sanat Buluşması
Hacettepe Üniversitesi bilim, teknoloji, görsel ve işitsel sanat alanlarında yürüttüğü araştırmalar ve verdiği eğitimöğretimle, değişime ve gelişime açık bireyler yetiştirmeyi, her alandaki birikimini toplum yararına sunmayı görev edinmiştir. Üniversitemiz, bir dünya üniversitesi olma kararlığındadır. Bu nedenle her alanda çağdaş ve bugünden ülkesinin yarınını inşa eden bireylerin bilimde ve sanatta donanımlı yetişmesi gayretlerini, yapılan kültürel etkinliklerle ortaya koymakta, gençlerimize sanat yolculuğunda uluslararası nitelikte bir ortam yaratabilmeyi, öğretim elemanlarının desteğiyle pekiştirmektedir. Bilindiği üzere günümüzde sanat, toplumları yakından etkilemekte ve ülkelerin kültürel çatısını oluşturmaktadır. Geleceğe taşınacak olan kültürel bellek, sanat sayesinde kendi yaşam alanını belirleyerek, yarınlara aktarılmaktadır.
Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi gerçekleştirdiği uluslararası etkinlikleriyle öncelikle üniversitemizin ve Başkent’ in sanat atmosferinde farklılık yaratmaktadır. Bilimsel araştırmalarımıza eklenen sanatsal faaliyetlerimiz, atölye çalışmaları, sempozyumlar ve sergiler geleceğe atılan önemli adımlar olup, gençlerimizin kültürel gelişimlerinde önemli rol oynamaktadır. Gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından gelen sanatçılarla aynı atölyeleri paylaşan öğrencilerimizin dünya görüşlerine çağdaş estetik değerler eklenerek, bakış açıları zenginleştirilmektedir. Sanatın kültürel etkileşimi ve evrensel bir dili olduğu gerçeğinden yola çıkarak, Güzel Sanatlar Fakültemiz 2011 ve 2012 yıllarında Uluslararası Macsabal Odun Pişirimi Sempozyumuna ev sahipliği yapmıştır. Başta Kore olmak üzere, değişik ülkelerden alanında uzman öğretim üyeleri, tanınmış seramik sanatçıları ve öğrencileri bir araya gelerek kültürel, sanatsal etkileşim ve farklı güncel Seramik Sanatı uygulamalarının bu sayede eğitim değişimi ve paylaşımı amaçlanmıştır. Kore Kültür Merkezi’ nde gerçekleşen sergiyle de kültürel iletişimin ortaya çıkardığı yapıtlar, tüm zenginliğiyle sanatseverlerle paylaşılmaktadır. Şüphesiz bu sergideki iki kültürün ortak buluşma noktası seramiktir. Bu nedenle Kore Kültür Merkezi’ nde gerçekleşen etkinliğin iki ülkenin Seramik sanatçılarını ve farklı eğitim, teknik ve çağdaş donanımını bir araya getirmesi bakımından öncelikle sanattaki geleceklerini yapılandırmaya çalıştığımız gençlerimize yol açıcı olacağına inanıyoruz.
Hacettepe Üniversitesi, Kore Kültür Merkezi işbirliği ile Güzel Sanatlar Fakültesi’ nin gerçekleştirdiği Çağdaş Seramik Sergisi Koleksiyonu, ülkelerarası kültürel etkileşiminin yansıdığı sanat coğrafyasını tanıma olanağı ve üniversitemizin sanat adımlarına önemli bir katkıdır. Macsabal Odun Pişirimi Sempozyumu’ nun başarıyla tamamlanmasıyla düzenlenen sergilerde yer alan yapıtlar, Hacettepe Sanat Müzesi’ nin koleksiyonuna sanatçılarımız tarafından bağışlanarak, müzemizin Seramik Sanatı’ nda seçkin örneklerle desteklenerek ülke genelinde varsıllaşması sağlanmıştır. İnsanlık tarihi kadar eski olan Seramik Sanatı’ nın ülkemizden ve dünyadan çağdaş sunumları, müzemizde yaşamaya ve gelecek nesillere aktarılmaya üniversite çatımız altında devam edecektir. Hacettepe Sanat Müzesi koleksiyonunda her geçen gün biraz daha artarak uluslararası nitelikte zenginleşen seramik yapıtlarıyla, Türkiye’ de bu alanda ilk olma yolunda önemli adımlar atmaktadır. Seramik koleksiyonuyla müzemiz kültürlerarası dostluğun ve sanatın buluşma mekânı olmuştur.
Sergiye ev sahipliği yapan Kore Kültür Merkezi’ ni, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığını, Seramik Bölümü Öğretim Elemanlarını, bölüm öğrencilerini ve katılımlarıyla bizi onurlandıran tüm sanatçılarımızı, üniversitemizin kültür ve sanat alanındaki birikiminin zenginleşmesine koydukları ayrıcalıklı katkıdan dolayı kutlar, teşekkürlerimi sunarım.
Prof. Dr. A. Murat TUNCER Rektör