Ateş ve Topraktan Doğan Sergi …
Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi sanat alanında söz sahibi, dünya çapında çağdaş bir eğitim ve öğretim kurumu olma sorumluluğunun bilinciyle çalışmalarını uluslararası kültürel iletişim, destek ve işbirliği içinde attığı yeni adımlarla sürdürmektedir. Evrensel değerlerin ışığında, dünyanın saygın yüksek öğretim kurumları arasındaki yerini koruyan Fakültemiz, sahip bulunduğu değerler doğrultusunda bu işlevini bundan sonra da yerine getirecektir. Eğitim, öğretim ve araştırma etkinliklerimize ek olarak, ülkemizin ve yeryüzünün kültür ve sanat yaşamı ve etkinlikleri konusundaki yakın duyarlılığımızı korumanın geleceğin yetenekli sanat ve tasarımcıları olan öğrencilerimizin ufkunu açacağına ilişkin inancımızı korumaktayız. Fakültemiz çatısı altında gerçekleşen ulualararası sempozyumlarımız, çalıştaylarımız, etkinlik ve sergilerimizle daha iyiye doğru yol almaktayız.
Seramik Bölümü’ nün gerçekleştirdiği 2011 ve 2012 yıllarındaki, Uluslararası Macsabal Odun Pişirimi Sempozyumuna, öğretim elemanlarımızın ve öğrencilerimizin yoğun çalışma temposu sonucunu göstermiş ve Hacettepe Sanat Müzesi’ ne Seramik Sanatı alanında zengin bir koleksiyonun kazandırılması, sanatçılarımızın işbirliği ve gönül destekleri ile sağlanmıştır. Bugün gelinen bu noktada, haklı olarak müzemizi, Türkiye’ deki müzecilik alanında yapılan çalışmaların içinde ayrı bir konuma taşımakta ve geleceğe Anadolu’ nun uygarlık gelişiminde öncü olan Seramik Sanatı’ nın, güncel ve çağdaş yorumları aktarılmıştır. Bu kazanımda sergiye ev sahipliği yapa, n Kore Kültür Merkezi’ nin katkıları ve destekleri bizler için sevindiricidir. Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi evrensel düşünce ve değerlere sahip, ülkenin ve dünyanın kültürüne sanat yoluyla katkıda bulunacak çağdaş, yaratıcı ve özgür düşünceye sahip bireyler yetiştirmektir. Bu görevi yerine getirmek için, hareket noktamızı oluşturan dünya görüşümüz, uluslararası düzeyde tercih edilen, yetiştirdiği yaratıcı bireylerle, sanatın toplumda etkin ve yaygın konuma getirilmesine öncülük eden bir eğitim kurumu kimliğine sahip olmaktır. Bu nedenle Kore Kültür Merkezi’ nin işbirliğiyle gerçekleşen seramik sergisi aynı zamanda, uluslararası düzeydeki sanat ve kültür etkinliklerimizi, dinamik kılmıştır. Görüldüğü üzere sergide yer alan seramik eserler zengin konu içeriği ve katılımcı profiliyle kültürlerarası iletişimin suya ve ateşe yansıyan özgün görüntüleridir. Bu serginin şekillenmesinde kuşkusuz Seramik Bölüm Başkalığı’ nın attığı adım önemlidir. Macsabal Odun Pişirimi Sempozyumu seramiğin Anadolu’ nun merkezinde( Başkent Ankara’ da) dünden bugüne çağdaş bir platformda yeniden canlanarak, ateşte açan çağdaş görüntüleriyle sanat sahnesinde yerini almıştır. Sonraki adım, bugünün bu iletişim sıcaklığını, geleceğe koruyarak ve değerini daha da artırarak aktarmak olacaktır. Bunun için de müzemiz çatısı altında sanatçılarımızın parmaklarının gezindiği, düşün ve düş dünyalarının yansığı her bir değer, geleceğe yaşarak ve yaşatılarak sunulacaktır.
Güzel Sanatlar Fakültesi’ nin bugünlere gelmesinde ve uluslararası projelerinde destekleriyle bizi onurlandıran Rektörümüz Sayın Prof. Dr. A. Murat Tuncer’ e, Macsabal Odun Pişirimi sempozyumunu gerçekleştirerek farklı kültürleri fakültemiz çatısı altında buluşturan Seramik Bölüm Başkalığı’ na teşekkürlerimi sunuyorum. Kore Kültür Merkezi ateşin ve suyun dansında sergiye ev sahipliği yaparak geleceğe dair düşlerimize yeni bir kapı açmışlardır. Katkılarıyla bizleri onurlandırmışlardır. Bizden ve dünyadan Seramik Sanatı’ nın seçkin sanatçıları, Hacettepe Sanat Müzesi’ ni geleceğe taşıma kararlılığımıza yapıtlarıyla zengin bir anlam katmışlardır.
Sevgilerimi ve teşekkürlerimi sunuyorum...
Prof. Dr. Meltem Yılmaz Dekan