BNL2-2022 | Page 23

TEKST | PETRICK DE KONING BELANGENBEHARTIGING | JULI 2022 | BNL | 23
Masterclass Bouw & Infra

WONINGBOUW SAMEN MET GEMEENTEN VERSNELLEN

De nieuwe colleges en gemeenteraden spelen een sleutelrol bij het realiseren van de huidige bouwopgave . Samen met alle betrokkenen – regering , provincie , waterschappen en de bouw- en infrasector - werken zij hard aan de realisatie van betaalbare huizen , goed bereikbare wijken en een duurzame leefomgeving . Bouwend Nederland werkt nauw samen met gemeenten om hun plannen waar te maken . Bijvoorbeeld met een Masterclass Bouw & Infra voor nieuwe wethouders en raadsleden .
Voor de verkiezingen bepaalde Bouwend Nederland in ‘ Samen doorbouwen aan Nederland ’ duidelijke standpunten op het vlak van wonen , duurzaamheid en mobiliteit . Ook de meeste gemeentes hebben inmiddels hun plannen vastgelegd in college-akkoorden . Het is nu zaak samen het bouwproces te versnellen . Bouwend Nederland wil het begrip tussen overheden en de bouwwereld versterken . Zo gaan bouwers en gemeenten regelmatig om tafel tijdens gemeentelijke bouw en infra overleggen ( GBIO ). Beter onderling begrip verlaagt de drempel om stappen voorwaarts te maken .
Vraagbaak Bouwend Nederland is meer dan een vraagbaak voor leden . We vervullen die rol ook graag voor gemeenten . De Masterclass Bouw & Infra biedt een goede gelegenheid om kennis , ervaringen en inzichten te delen met alle betrokkenen . Dat is ook echt nodig om deze grote woningopgave samen te realiseren . In de GBIO ’ s wordt besproken hoe de gemeentelijke ambities , zoals neergelegd in college-akkoorden , te realiseren zijn .
Meer informatie samendoorbouwen . nl
Contactpersoon Jan Overtoom Coördinator Gemeenteraadsverkiezingen j . overtoom @ bouwendnederlnad . nl
In gesprek Veel nieuwe wethouders en raadsleden kampen soms nog met een informatieachterstand op het gebied van bouw en infra . Uit onderzoek blijkt dat zij graag in gesprek gaan met de sector over maatschappelijke vraagstukken . Ze zoeken nadrukkelijk de samenwerking om samen de doelen rondom woningbouw te behalen . De Masterclass Infra & Bouw , die in alle provincies georganiseerd wordt , faciliteert dit .
Eenduidige richtlijnen De eerste masterclass was 13 juni jongstleden in Utrecht . Samen met de VNG Utrecht en de Provincie Utrecht werden nieuwe raadsleden en wethouders bijgepraat en deelden hun visie en ideeën . Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen vroeg onder andere aandacht voor eenduidige richtlijnen voor duurzaamheid . Het is goed om de lat hoog te leggen . Tegelijkertijd is het dan wel nodig om overal dezelfde eisen te stellen . Dat is de basis om de kosten te verlagen , complexiteit te verminderen en vooral de bouwsnelheid te verhogen .
Kennisoverdracht en samenwerking Ook de provincie en waterschappen werken graag samen met gemeenten . Zo wil de provincie Utrecht helpen versnellen met het vinden van de juiste locaties en het delen van expertise . Kennisoverdracht en samenwerking helpen gemeenten doelgerichter schakelen . Met het oog op klimaatadaptief bouwen zijn de waterschappen een belangrijke partner . Water is een uitdaging in heel Nederland en sturend voor de woningbouw . Daar kunnen gemeenten niet omheen . Om de juiste bouwlocaties te selecteren , is het verstandig in een vroeg stadium te overleggen met waterschappen . Dat voorkomt vertraging en hoge kosten achteraf .