Tekst | Robin van Essel Foto | Alwin Koops REGIOKATERN NOORD | Juli 2021 | BNL | 29
BRAINR blijft in ontwikkeling
NIEUW DIGITAAL SCHOLINGSAANBOD HELPT OM REGIONALE DIGITALISERING TE VERSNELLEN
Digitaliseren is een must . In Noord-Nederland hebben Bouwend Nederland en partners daarom de krachten gebundeld in BRAINR : een regionaal netwerk dat ondernemers ondersteunt in hun transitie naar digitaler werken . Het goede voorbeeld wordt gegeven door regionale opleider Fervent die twee nieuwe opleidingen digitale maatvoering aanbiedt .
Digitalisering kan bedrijven in de bouw- en infrasector helpen om de maatschappelijke uitdagingen rond duurzaamheid en circulariteit effectiever het hoofd te bieden . Denk aan de industrialisatie , BIM , 3D-scans en -ontwerpen, nieuwe sensortechnologie en big data . Gelukkig hoeft het wiel niet steeds opnieuw uitgevonden te worden : er is al ontzettend veel kennis aanwezig in de regio . Met dat idee in het achterhoofd hebben Bouwend Nederland en kennis- en innovatieplatform BuildinG het initiatief genomen voor BRAINR .
Kennis en kunde combineren “ Het doel is om de kennis en kunde van bedrijven , kennisinstellingen , beleidsmakers en opdrachtgevers in de regio samen te brengen tot een zelforganiserend netwerk ,” vertelt Willemijn Visscher , verenigingsmanager van Bouwend Nederland regio Noord . “ Hierbinnen delen de verschillende partijen kennis en ervaringen over nieuwe digitale toepassingen .”
Kennispartners BRAINR heeft bovendien tot doel om scholingsaanbod en -behoefte op het vlak van digitalisering beter af te stemmen , vertelt Visscher . “ Inmiddels zijn kennispartners Hanzehogeschool Groningen en de TU-Delft ook aangesloten bij het netwerk . En kennispartners zoals TNO , BTIC en het Alfa-college hebben middels een steunbrief laten weten dat zij het initiatief een warm hart toedragen en betrokken willen zijn .”
Nieuw digitaal scholingsaanbod Een concreet voorbeeld is Fervent , die twee nieuwe opleidingen aanbiedt met nieuwe , digitale technieken voor maatvoering , voor zowel B & U als infra . Beide bestaan uit een introductieles , basis- en vervolgopleiding . Deelnemers maken kennis met landmeting , maatvoering en inwinning voor infra en B & U , technologie als de total station , 3D-laserscanning en dronemetingen , werken met databases als BGT , BAG en BRK en gegevensverwerking met nieuwe technologieën CAD en GIS . bottom-up benadering . “ Dat de techniek verandert , is een feit . BBL-leerlingen en instromers die al tijdens hun opleiding met digitale technologie in aanraking zijn gekomen , stellen vragen . Dat triggert de leerbedrijven om ook met digitalisering aan de slag te gaan .” Maar de opleidingen zijn ook bedoeld voor zittend personeel , benadrukt hij . “ Omdat we een ‘ cafetariamodel ’ hanteren , is het mogelijk om naar behoefte specifieke modules te volgen .”
Bottom-up De opleidingen kwamen voort een groeiende behoefte van het Praktijkcentrum Bouw aan scholing over digitale maatvoering . Financiële ondersteuning kwam beschikbaar vanuit lokale opleidingsfondsen uit de sector . De geobranche en bouw en infra kunnen veel van elkaar leren , meent Van der Wiel . “ Digitalisering leidt tot nieuwe beroepen , er komen standaardisering en robotisering bij kijken . Dat verlangt andere expertises van vakmensen . Daar zijn wij al op ingespeeld , en het is goed om te zien dat BRAINR zo actief inzet op deze nieuwe kennis en mogelijkheden die dit biedt .”
Bottom-up Fervent-directeur Sjoerd van der Wiel is actief bij verschillende innovatie- en kennisplatformen in de geo- en bouwbranche . Als het aankomt op het versnellen van de digitale vaardigheden van vakmensen , gelooft hij in een