BNL2-2021 | Page 28

28 | BNL | Juli 2021 | REGIOKATERN NOORD
SAMENWERKING MET BOUW EN INFRA WORDT BANENMOTOR NOORDEN

ROC Groningen leidt duizenden technici op voor energietransitie

In 2022 opent in Groningen een uniek centrum waar technici worden opgeleid om de energietransitie uit te voeren . Het gaat om nieuwe studenten , maar ook om bij- en omscholing van volwassenen . Het Praktijk- en Opleidingscentrum Energietransitie ( POCE ) is een bijzondere samenwerking tussen onderwijs , bedrijfsleven , overheden en organisaties , zoals Bouwend Nederland . nauw aan te blijven sluiten op de marktvragen . Voor de praktijkkant beschikt het centrum medio 2022 over werkende installaties op ware grootte . Waar nodig worden modules uit andere ICT- , commerciële of creatieve opleidingen aan de opleiding toegevoegd . Om de kwaliteit van afgestudeerden te voeden , wordt continu contact gehouden met het bedrijfsleven en de overheid . Postma : “ We willen echt de mensen afleveren die de markt nodig heeft .”
In de technieksector is nu al een schreeuwend tekort aan vaklieden . De vraag zal exploderen als de energietransitie echt op stoom komt . “ Het gaat niet alleen om elektriciens , maar ook om mensen er omheen ; adviseurs , ICT ’ ers , mensen die kennis hebben van groene daken of van warmtenetten ,” zegt Lammert Postma uit Groningen . Hij is opleidingsmanager van de mbotechniekafdeling van het Alfa-college , een ROC in Groningen , Drenthe en Overijssel .
Bronnen Het idee voor het Praktijk- en Opleidingscentrum Energietransitie begon in 2018 toen duidelijk werd welke omvang de overstap van fossiele naar hernieuwbare energie zou krijgen . Postma : “ De vraag is niet meer ‘ welke cv-ketel kies ik ’, maar ‘ hoe verwarm ik mijn woning ’. Je kunt kiezen uit warmtepompen , zonnepanelen , stadsverwarming en ga maar door . Dat moet allemaal bedacht , ontworpen , aangelegd en onderhouden worden .”
Marktgestuurd Voor deze nieuwe markt is meteen een nieuwe onderwijsvorm gekozen . Zo zal het centrum voor een groot gedeelte marktgestuurd werken . De activiteiten worden voortdurend aangepast aan de ontwikkelingen in de transitiemarkt . Dit vanwege de voortdurende innovaties in techniek en om
Banenmotor De opleiding krijgt tevens een maatschappelijke functie . De helft van de 3.000 gediplomeerden die jaarlijks gaan uitstromen , zal bestaan uit volwassenen . “ Bedrijven kunnen hun mensen naar ons sturen voor een up-to-date bijscholing , maar volwassenen met of zonder werk kunnen zich hier ook laten omscholen . Zo wordt de opleiding ook een banenmotor voor de regio ,” zegt Postma . Een tweede pijler is de voorlichting aan burgers . “ We gaan nauw samenwerken met energiecoaches van gemeenten die ons informatiecentrum gebruiken om voorlichting over de transitie en de laatste technieken te geven .”
Bemoeien Het POCE werkt nauw samen met bedrijven als Shell Engie of Strukton , maar nodigt regionale infra en installatietechniek bedrijven nadrukkelijk uit zich actief met de opleiding te bemoeien . Postma : “ De transitie is iets waar je als bouwbedrijf bij betrokken wilt zijn en dit centrum staat er straks middenin . Ik zou zeggen : laten we zien hoe we tot samenwerking kunnen komen .”
Contactpersoon Kees Vianen Adviseur Onderwijs en Duurzaamheid k . vianen @ bouwendnederland . nl