BNL2-2021 | Page 30

30 | BNL | Juli 2021 | REGIOKATERN NOORD Tekst | Robin van Essel

Expeditie Energietransitie : Hoe Drenthe samenwerking centraal zet in de energietransitie

Op de Expeditiedag Drenthe wisselen provincie , marktpartijen en andere partijen digitaal inspiratie en kennis uit voor een gezamenlijke reis naar een energieneutrale provincie in 2040 . Het is onderdeel van een ‘ expeditie ’ waarin samenwerking tussen partijen centraal staat . “ Als bouwers in de regio een succesvol verduurzamingsproject hebben gedaan , of actief aan de slag willen met de verduurzamingsopgave , kunnen ze zich aansluiten .”
Net als elke provincie staat Drenthe voor een verduurzamingsopgave . Daarvoor is een actieplan opgesteld , net als in andere provincies . Uniek is wel dat de provincie zich richt op een aanpak waarbij alle stakeholders een actieve rol hebben : de provincie en gemeentes , maar ook collectieven , verhuurders , huurders , particulieren en marktpartijen .
Derhalve wordt gesproken van een gezamenlijke reis - een ‘ expeditie ’ - met een duidelijk , ambitieus einddoel : al in 2040 een energieneutrale provincie , tien jaar eerder dan het Klimaatakkoord voorschrijft . Verschillende zogenaamde ‘ versnellingsteams ’ verkennen de snelste route en plaveien daarmee de weg voor de langzamere aanhakers .
Het tegendeel bewijzen Op donderdag 20 mei vond wederom de jaarlijkse ‘ Expeditiedag ’ plaats , waarbij partners elkaar inspireren en kennis delen . Digitaal dit keer , vanwege de overbekende beperkingen . Willemijn Visscher , verenigingsmanager van Bouwend Nederland regio Noord , verzorgde samen met Techniek Nederland en Venin een workshop voor marktpartijen . “ Aanleiding was een onderzoek van het Planbureau van de Leefomgeving van vorig jaar , dat stelde dat het verduurzamen van een woning financieel onaantrekkelijk is ,” vertelt Visscher . “ Wij willen het tegendeel bewijzen .”
Zo ’ n voortvarende benadering is nodig , benadrukte ook gedeputeerde Tjisse Stelpstra in het openingswoord van de Expeditiedag : “ Veel van onze oplossingen lijken nieuwe problemen te zijn . Domweg omdat we er zoveel focus op leggen . En natuurlijk zijn nieuwe oplossingen niet allemaal zonder problemen . Maar dat is nu net het kenmerk van een transitie . Daarin botsen zaken .”
De weg voorwaarts Visschers versnellingsteam zoekt de weg voorwaarts bijvoorbeeld met een tender voor het energieneutraal maken van tien woningen , met gebruikmaking van nieuwe innovaties , financieringsvormen en samenwerkingsverbanden . Het traject wordt onderdeel van een communicatiecampagne , die andere huizenbezitters moet overtuigen .
In de workshop werd met de deelnemers de randvoorwaarden verkend . Visscher : “ Zo moet er een goede mix van woningtypes zijn . En we zoeken betrokken bewoners , die zelf mee willen investeren . We onderzoeken ook de mogelijkheden om het draagvlak te vergroten , door garanties te geven op een bepaalde mate van energiebesparing .”
Impuls aan de regio Door de oplossingen in de regio te zoeken , zorgt Drenthe ook voor een grote economische impuls aan de eigen provincie . Zonder verduurzaming vloeit er tot 2040 naar schatting zo ’ n 10 miljard euro weg , veelal naar energieleveranciers . Dat bedrag kan dan beter worden uitgegeven aan initiatieven en bedrijven in de regio , is het idee .
Aannemers in de regio die de gezamenlijke aanpak en doelstellingen onderschrijven , kunnen contact opnemen om zich aan te sluiten bij de expeditie , besluit ze . “ Als bouwers bijvoorbeeld hebben gedocumenteerd wat de winst van een succesvol traject was , willen we dat zeker weten .”
Contactpersoon Willemijn Visscher Verenigingsmanager Regio Noord w . visscher @ bouwendnederland . nl