BNL 2017-Special Duurzaamheid B&U | Page 21

SPECIAL DUURZAAMHEID | Februari 2017 | BOUWENDNL | 21
VERDUURZAMING IN DE BOUW VOLGENS DE TWEEDE KAMER | 3

“ SOMS EEN STAPJE OPZIJ , DAARNA TWEE STAPPEN VOORUIT ”

ERIK RONNES
CDA-Kamerlid Erik Ronnes windt er geen doekjes om : “ Het is zeker noodzakelijk dat we een tandje bijschakelen . Wel komen er meteen vragen bij mij op : ‘ Op welke manier ’? En op welke termijn ? Als je kijkt naar onze gebouwde omgeving , dan geldt zowel voor de koop- en de huurmarkt dat de marges – als ze er al zijn – heel klein zijn . Je ziet ook dat heel veel investeringen in energie zich nog niet direct uitbetalen . Het gaat dus om langetermijndenken .”
“ Als je naar de particuliere koopmarkt kijkt , dan zie je dat mensen niet bepaald het idee hebben om ‘ eventjes een paar duizend euro af te tikken om die-of-die maatregel te nemen ’. Dat komt ook uit onderzoek naar voren . Het besef van verduurzaming van je eigen huis , dat staat ergens ver weg . Als mensen hun woning willen verduurzamen , dan kijken ze toch naar ‘ wat zijn de economische effecten , wat betekent het voor ons huishoudboekje ?’ Op korte termijn betekent het eigenlijk nog heel weinig . En dan is er nog de onzekerheid van de saldering …”
“ Toch is er een andere kant . Het Energiebesparingsfonds bestaat al heel lang . Die berg geld die daar in zit , die komt maar niet op . Wij hebben een motie aangenomen gekregen om een soort versnelling te doen , zodat burgers makkelijker bij die pot terecht kunnen . Uiteindelijk is daar nog in het Belastingplan de 100 miljoen euro overheen gekomen . Een deel van die 100 miljoen wordt echt gebruikt om die motie handen en voeten te geven . De mensen kunnen ook echt bij dat geld . Maar daarmee heb je het nog niet ! Daar zit vooral een rol voor de lokale overheid . Toen ik wethouder milieu was in Boxmeer , hebben we via regio-samenwerking als gemeenten samen een loket opgezet om mensen op dat gebied te helpen . Dan zou je eigenlijk een back-office moeten hebben , een link naar een centraal punt in Den Haag . Dat zie je nu ook gebeuren .”
" Het Energiebesparingsfonds bestaat al heel lang . Die berg geld die daar in zit , die komt maar niet op ."
“ We zijn heel blij dat die motie van ons is aangenomen . En dat die er nu toe leidt dat dit in een versnelling komt . Energieneutrale nieuwbouw , daar worden de grote klappers gemaakt . Maar nieuwbouw is maar een deel van wat we in Nederland kennen . Veel mensen hebben gewoon een bestaande woning . Je ziet ook dat er flinke investeringen nodig zijn in de huurmarkt om die stap te kunnen maken . Een toegankelijk Energiebesparingsfonds zal daar bij helpen ”
“ Gebouwgebonden financiering kan misschien helpen . Het is niet zo dat we daartegen zijn , maar we moeten het allemaal wel werkbaar houden . Het zit niet in de cultuur van de huidige markt . Je zegt eigenlijk ‘ ik koop een huis en ik koop er ook een contract bij dat mijn voorganger heeft afgesloten . Of die omslag gaat lukken ? Ik denk zeker dat het goed is om te experimenteren . Dat we gaan kijken hoe dat uitwerkt .” “ Naast de particuliere woningbezitter is er natuurlijk de huurmarkt , die voor het overgrote deel uit sociale huurwoningen bestaat . Nou hebben we met z ’ n allen gezegd : ‘ in 2020 moeten die op energielabel B zitten ’. Dat is de inspanning die corporaties gemiddeld moeten leveren .
Maar heel veel woningen zijn van dermate oude leeftijd dat je kunt stellen : als ik ze nou kan oprekken tot 2025 of 2030 , dan slopen en nieuwbouw , waardoor ik iets later een echte verduurzamingsslag kan maken . Ofwel : kijk naar de meest efficiënte manier om te verduurzamen . Dus niet omdat er ‘ B in 2020 ’ staat , maar om richting 2030 , 2035 écht die omslag te maken . Je zou dat één stapje opzij kunnen noemen , om later twee stappen vooruit te zetten .”
“ Ook terugverdientijd is een heel belangrijk aspect om succes te maken . Dus ook innovatie en prijsdalingen , als het gaat om zonnepanelen en andere maatregelen . Dat kan heel erg helpen . Als iemand een huis bouwt en hij gaat tekenen , moet het aantrekkelijk zijn om het geld te steken in verduurzaming , in plaats van een grotere uitbouw . Daarbij zou de bouw heel goed kunnen adviseren . Ook bij professionele opdrachtgevers zou duurzaamheid een heel belangrijk punt moeten zijn . Het is heel frustrerend om te zien dat er nog steeds zo veel op laagste prijs gegund wordt . Zeker als je achteraf vaak hoort : ‘ Oh , maar we wisten ook niet dat dat kon ’. Opdrachtgevers zijn heel huiverig voor marktconsultatie , terwijl daardoor heel veel meer mogelijk is dan er nu gebeurt met verduurzaming . Ze zitten vaak minder diep in de materie . Daar kan de bouw met goed advies iets aan doen , want laten we het spreekwoord niet vergeten : wat de boer niet kent , dat eet ‘ ie niet .”