Foto ' s | René van den Burg
April 2017 | BOUWENDNL | 39
Waar moeten indieners in ieder geval op letten bij het indienen van een plan ? Op die manier schep je de ruimte om kwalitatief goede en mooie dingen te maken die nu nog sneuvelen door de regels .”
Anders denken , anders werken
Zeker als die overlegstructuur ook bij het maken van bouwplannen wordt ingezet , vermindert de kans dat een vergunningsaanvraag wordt afgewezen . “ Het is best interessant om dat allemaal aan de voorkant te gaan doen ”, vindt Ruyter . “ Als je het achteraf doet zijn er al investeringen gedaan . Zonde als er dan nog zand in de raderen komt .” Hij realiseert zich wel dat die hele overlegcultuur nogal afwijkt van de huidige manier van werken . “ Het zal zeker om een omslag in gedrag vragen , zowel van onze leden als van gemeenten .” Scholten beaamt dat . “ Het wordt straks een heel andere manier van werken waar soms ook een andere houding en gedrag voor nodig is . Gemeenten moeten de aanvraag om een vergunning niet meer beoordelen vanuit ‘ Nee , tenzij ’ maar vanuit ‘ Ja , mits ’. Dus bij een plan eerst vragen hoe we het mogelijk kunnen maken in plaats van argumenten bedenken waarom het niet kan . Misschien zijn er trainingen nodig om op die manier te gaan werken ; dat is ook iets dat we inventariseren .” Volgens Niels Ruyter zou Bouwend Nederland ook een rol in die omslag kunnen spelen .
Verrassende neveneffecten
“ Natuurlijk kunnen we niet ergens binnenlopen en zeggen ‘ we gaan jullie manier van werken veranderen ’. Met onder andere het project P-matching hebben we echter ervaringen opgedaan die hier goed van pas kunnen komen .” In dat project voerden bouwers en gemeenteambtenaren onder begeleiding van Bouwend Nederland een serie onderzoekende en open gesprekken over woningbouwlocaties die niet tot ontwikkeling kwamen . Als een soort nevenresultaat van de eigenlijke doelstelling ontstond aan beide kanten een heel oplossingsgerichte opstelling . “ Stel je voor wat er kan gebeuren als je de gemeente in een vroeg stadium aanbiedt om met een aantal leden en begeleid door BNL te gaan praten over wat er in die omgevingsvisie moet en hoe we met elkaar willen samenwerken ?” •
“ De aanvraag om een vergunning niet meer beoordelen vanuit ‘ Nee , tenzij ’ maar vanuit ‘ Ja , mits ’.”
Kom naar de Omgevingswet Roadshows ! “ In de eerste plaats is het aan Bouwend Nederland om de leden bij te brengen waar de omgevingswet over gaat , uit te leggen wat het voor ze kan betekenen en ze op de hoogte te houden van ontwikkelingen ”, aldus Niels Ruyter . “ Daar hebben we onder meer samen met Stadswerk en de vereniging voor Bouw- en Woningtoezicht inhoudelijke bijeenkomsten voor gepland . De agenda van de Roadshows Omgevingswet is te vinden op de website van BNL .”