BNL #1 2023 | Page 33

TEKST | PETRICK DE KONING FOTO | WATTHUB
REGIOKATERN OOST | MAART 2023 | BNL | 29

SNELLAADPLEIN GELDERMALSEN GROTE STAP NAAR EMISSIELOOS BOUWEN

Waterschap Rivierenland vindt duurzaamheid belangrijk en waardeert emissievrij bouwen in aanbestedingen . Aannemerscombinatie Mekante Diek ( Ploegam , Van Oord en Dura Vermeer ) ging bij de dijkversterking tussen Tiel en Waardenburg een stap verder . Zij voeren zoveel mogelijk werkzaamheden uit met elektrisch materieel . Om al deze machines te laden , ontwikkelen ze een grootschalig , openbaar snellaadplein .
Consortium Mekante Diek keek in de tenderfase van het project al verder dan de bestaande standaardoplossingen . Realisatiemanager Tom Rensen legt uit : “ Ons uitgangspunt is : wat kan er nog meer ? Daarom zijn we gaan kijken naar de inzet van emissieloos materieel . Het doel is zoveel mogelijk van de machines voor dit project te elektrificeren .”
Netwerk kraakt Het is wel een uitdaging om de zware machines en vrachtwagens elke dag weer op te laden . Dat is nodig om de productiviteit te behalen . Barend Klijn , contractmanager bij het project , vult aan : “ Laden van zware machines vraagt veel capaciteit en dat is lastig omdat het netwerk in Nederland kraakt . Daarom zijn verschillende mogelijkheden onderzocht . Zo zijn we ook in contact gekomen met Betuwewind .”
Groene stroom De windmolens van Betuwewind wekken namelijk voldoende stroom op om de machines van 100 % groene stroom te voorzien . Rensen : “ Het terrein van AVRI , aan de A15 bij de afslag Geldermalsen , biedt de ruimte en de energie om onze plannen waar te maken . Daar staan windmolens en een zonnepark om met lokaal opgewekte energie het materieel op te laden , zonder netwerkbelasting . Zo zetten we een belangrijke stap in de brede energietransitie .”
Breder kijken Komende april worden de eerste accu ’ s geladen en in juli moet het laadplein volledig operationeel zijn . Deze activiteiten zijn ondergebracht in de zelfstandige organisatie Watthub , met de partners van Mekante Diek en Betuwe Wind als aandeelhouders . “ Voor al het rijdend materieel en de verwisselbare accu ’ s van het materieel dat de bouwlocatie niet kan verlaten , komen er 36 snelle laadpalen en zes speciale oplaadpunten ”, geeft Klijn aan . De scope is breder dan de dijkversterking . Ook andere gebruikers , bijvoorbeeld een lokaal transportbedrijf , kunnen er laden . “ En omdat we geloven in dit concept , willen we op termijn ook op andere plekken in Nederland openbare laadpleinen ontwikkelen .”
Innovatie aanjagen Wierdy de Haan , technisch manager bij Waterschap Rivierenland : “ We hebben een duidelijke stip op de horizon voor emissieloos werken , voor onszelf en voor onze projecten . Met onze uitvraag waren we benieuwd naar wat de markt al kon bieden . Deze uitwerking sluit daar goed bij aan en is op het randje van wat mogelijk is . Dat is een goede aanjager van innovatie .” Rensen en Klijn benadrukken dit : “ Het is goed te zien dat een opdrachtgever duurzaamheid ook echt waardeert en de markt de ruimte biedt om te vernieuwen en concrete vooruitgang te boeken .”