BNL #1 2023 | Page 34

30 | BNL | MAART 2023 | REGIOKATERN OOST TEKST TEKST | NAAM | JACOB-JAN FOTO ESMEIJER | NAAM

IN GESPREK MET … KIM MIDDELKAMP

In de vorige editie legde Bart Boksebeld de volgende vraag voor aan Kim Middelkamp van de Sallandse Wegenbouw : “ Wat is de visie van Sallandse Wegenbouw op maatschappelijk verantwoord ondernemen en hoe breng je dat in praktijk ?”
Samen met Edmond Geers en haar vader Johan maakt Kim Middelkamp ( 30 ) deel uit van de driekoppige directie van Sallandse Wegenbouw , het bedrijf dat meer dan drie decennia geleden door Johan werd opgericht . Kim Middelkamp : “ Met Sallandse Wegenbouw buigen wij ons over infrawerk van projecten in met name grond- , weg- en waterbouw . De bedrijfstak Sallandse Milieu en Advies concentreert zich onder meer op bodemonderzoeken en advies over bodemverontreiniging , milieuvergunningen en het hergebruik van grond- , bouw- en afvalstoffen . Ten slotte richt Sallandse United zich op de realisatie van sportaccommodaties . Een mooi voorbeeld is de aanleg van het complex van de gerenommeerde voetbalclub AFC op de Zuidas . Hier kwamen ook meerdere disciplines van ons bedrijf samen en hebben we ook in bouwteamverband een ecologische kademuur aangelegd .”
In Kims optiek kent maatschappelijk verantwoord ondernemen verschillende dimensies . “ Binnen Salland Inclusief luidt onze slogan ‘ We gaan voor de waarde , niet voor de euro ’. Zo hebben we binnen dit MVO-programma zeven thema ’ s gekozen waarbij wij impact willen maken . Thema ’ s die variëren van circulair bouwen tot maatschappelijke betrokkenheid . We kunnen de hele wereld niet veranderen maar wél kijken hoe wij bepaalde zaken binnen onze eigen invloedssfeer in gang kunnen zetten . Ter ere van ons 30-jarig bestaan hebben we voor ons MVO-programma een ( digitaal ) magazine uitgegeven én zijn we met filmpjes op YouTube te vinden .”
Winnen van warmte Bij Sallandse Wegenbouw zijn er MVO-voorbeelden te over ; Kim licht er twee toe . “ Vanuit milieu- , innovatief en sportief oogpunt zijn we trots op Collectorveld waarmee we warmte uit kunstgrasvelden winnen . Dit type sportveld wordt in de zomer erg heet waarbij de thermometer soms de 70 graden aantikt . Het Collectorveld kan deze warmte ‘ oogsten ’ en daarmee zwembaden , woningen of sportcampussen verwarmen . Zo spelen kunstgrasvelden een belangrijke rol in de energietransitie en leveren ze ook iets op als ze niet bespeeld worden .”
Hoog scoringspercentage Dynamisch Op Weg is Kims tweede voorbeeld . “ Dit eigen werkleerbedrijf is samen met ROC van Twente en Maatschappelijke dienstverlening Stichting de Kern opgericht . Via dit traject kunnen onder meer schoolverlaters of anderen die nog niet helemaal klaar zijn voor een normale werkplek , onder begeleiding van een job coach , aan werk wennen . Gemotiveerde , maar niet geschikte kandidaten voor de infra krijgen binnen Dynamisch op Weg een kans bij een andere werkgever . Dat dit idee aanslaat , bewijst het scoringspercentage van 80 % van de deelnemers die bij ons binnenkomen .”
Voor de komende editie legt Kim Middelkamp de volgende vraag voor aan Harry Hertsenberg van Van Werven Infra en Recycling b . v .: “ Onder het motto ‘ wat kan er wel ?’: wat zijn de mogelijkheden van emissieloos werken anno 2023 ?”