Blått nr 1 2013 Jan. 2013 | Page 22

politik / världsspecial

Vi idealister får aldrig ge upp

När svenska folket fått frågan om vilka politiska institutioner de har högst förtroende för har Förenta Nationerna toppat många år i rad , med betydligt högre förtroende än både EU-parlamentet , riksdagen och kommunerna . Man kan fråga sig varför vi sätter så hög tilltro till något så ineffektivt och otydligt som FN och vad FN har att göra med Moderata Ungdomsförbundet . Faktiskt en hel del . Jag vill hävda att FN : s höga förtroende hänger ihop med varför vi unga gärna engagerar oss i utrikespolitiska frågor : våra ideal om en bättre värld .
Är det något FN varit framgångsrika med är det att sätta en bild av idén om fred och frihet . Det är inte alltid den efterlevs , men idén finns där och det är förmodligen en av anledningarna till varför vi idealister förförs av tanken om FN . Idealen är viktiga också för oss MUF : are för att visa var vi vill vara i framtiden . Världen är bättre idag än vad den var för 10 , 20 eller 100 år sedan . Fattigdomen har minskat , färre människor dör i väpnade konflikter och fler har tillgång till utbildning . Det finns idag fler demokratier än för femtio år sedan och en högre grad av tolerans . Världen kommer vara ännu bättre imorgon om vi jobbar för det och om vi vågar tro på framtiden .
På frågan varför jag brinner för utrikespolitik har jag landat i följande slutsats : ett samlat intresse för språk , kultur och politik . Internationella frågor kommer därmed naturligt . Ofta blir svaret att ” jag vill göra världen till en bättre plats ”. Hur många har inte drömt om att rädda världen ? Inom varje fråga , från säkerhetspolitik till bistånd och mänskliga rättigheter , tar vi ställning till värderingar som formar vårt sätt att se på världen . Vad är människans förhållande till staten ? Hur sprider vi demokratiska värderingar ? Visst finns det situationer då politiker tvingas vara pragmatiska och visst kan diskussionerna ibland likna kommunens debatter om cykelställ och skolmat , men dit kommer vi inte utan att diskutera idéer . I utrikespolitiken är partiernas linjer inte alltid givna , vilket märks i Sverige där vi ofta varit överens om vilken politik som ska bedrivas . Därför är den utrikespolitiska debatten viktig . Världen är sällan svart eller vit och det gör utrikespolitik spännande .
Dessutom berör utrikespolitiken oss alla . Sverige är beroende av vad som sker omkring oss . Det tydligaste exemplet är behovet av att kunna försvara landets säkerhet och med det också våra liberala värderingar . Vi är inte och kommer inte att vara helt autonoma . Frågor om konflikter , miljöhot och tekniska framsteg är alla globala och ofta kan det vi gör lokalt även påverka globalt . Varje gång du och jag handlar bananer eller kläder påverkar våra val människors situation i andra länder . Detsamma gäller det omvända : politiken som förs globalt kommer att påverka oss lokalt . Utrikespolitik handlar i grunden om att sätta ramar och att människor och länder samverkar för att tillsammans nå mål vi inte kan lösa själva . Fast vi har olika förutsättningar ligger det i vårt gemensamma intresse att välståndet ökar .

MUF : s internationella kommitté : engagera dig !

Vill du engagera dig för politiska frågor utanför Sveriges gränser ? MUF : s internationella kommitté listar förslag på vad just du kan göra :
Slå upp utrikessidorna i dagstidningarna , följ debatten i sidor som europaportalen . se och bistandsdebatten . se och skriv en insändare i lokaltidningen .
Styr upp en kampanj eller manifestation till förmån för människor som lever i förtryck i en diktatur .
Delta på MUF : s årliga utrikespolitiska konferens som sker i höst eller delta på seminarier anordnade av till exempel Utrikespolitiska Institutet och Folk & Försvar .
Starta ett lokalt utrikespolitiskt nätverk , gå på studiebesök och anordna talarkvällar i din MUF-förening .
Kommitténs uppdrag är att ansvara för MUF : s idéutveckling kring utrikespolitik , uppmuntra engagemang bland medlemmar intresserade kring internationella frågor samt upprätt-hålla MUF : s internationella relationer .
Kommittén från vänster : Ludvig Ceimertz , Ewelina Andersson , Olivia Andersson , Arba Kokalari Louise Meijer , Terese Andersson , Olof Kollinius , Jonathan Lundell och Andreas Strandberg ( ej med på bild ).
Världen blir bara bättre , men det finns fortfarande många platser i världen där människor inte får äga , inte har mat för dagen och lever under förtryck . Friheten får aldrig tas för given utan måste försvaras varje dag . Därför är utrikespolitik viktigt och därför ska vi aldrig ge upp våra ideal .
Olivia Andersson
22 Blått nummer 1 2013