Blått nr 1 2013 Jan. 2013 | Page 20

politik / världsspecial
Illustration : Svenska FN-förbundet

Det blir

Vet du hur många barn som börjar skolan runt om i världen ? Om du känner dig osäker så är du inte ensam . Faktum är att svenskar har dålig koll på läget i världen . Ofta känner man inte till alla framsteg som sker och många tror att utvecklingen går bakåt istället för framåt .

Nästan 9 av 10 barn runt om i världen börjar skolan . Det och mycket mer om hur världen egentligen ser ut kan du få reda på på Svenska FN-förbundets sajt världskoll . se . bättre

Vad kan en Världsspecial innehålla ? Något från varje hörn , eller ett par nedslag i olika världar . Från
Nordkorea till USA - Här bredvid zoomar nationalekonomen
Jonas Grafström in på USA och som han förklarat för Blått :
“ Det är för tidigt att säga hur
USA : s ekonomiska situation kommer att påverka världen fram över , men tro det eller ej , det går framåt ”.
Så den extrema fattigdomen runt om i världen har minskat ? Ja . Antalet människor världen över som lever i extrem fattigdom * minskade från 1,9 miljarder år 1990 till 1,3 miljarder år 2008 , en minskning med nästan 30 procent på knappt tjugo år . Detta har skett trots att världens befolkning ökat och för första gången någonsin minskar andelen och antalet extremt fattiga i alla delar av världen samtidigt . Att bekämpa den extrema fattigdomen i världen är ett av FN : s åtta millenniemål som syftar till att göra livet bättre för världens mest utsatta .
De allra största framstegen har gjorts i världens folkrikaste land , Kina . Där har andelen människor som lever i extrem fattigdom gått från 77 procent till 13 procent de senaste trettio åren . Det innebär hundratals miljoner människor som inte längre lever i djup fattigdom .
Den enorma ekonomiska tillväxt som ligger bakom Kinas framgång har inte skett i samma utsträckning i regioner som Afrika söder om Sahara och Sydasien , även om den extrema fattigdomen minskat även här . Trots framstegen beräknas att omkring en miljard människor fortfarande kommer att leva på mindre än 1,25 dollar om dagen år 2015 . Fyra av fem extremt fattiga kommer att bo i Afrika söder om Sahara eller Sydasien . Några av de många orsakerna till att dessa länder drabbas hårdast av fattigdom är korruption , krig och sjukdomar som hiv / aids och malaria .
De senaste årens kris i världsekonomin har slagit hårt mot världens fattigaste . Stigande livsmedels- och oljepriser får dramatiska konsekvenser för de redan fattiga och den nuvarande ekonomiska krisen har kastat in över 50 miljoner människor i extrem fattigdom enligt Världsbanken och Internationella valutafonden . Klyftan mellan rika och fattiga inom enskilda länder är stor , vilket förklarar varför drygt 70 procent av de som lever i stor fattigdom inte bor i världens fattigaste länder utan i folkrika medelinkomstländer som Indien , Indonesien och Kina .
Trots att det finns stora utmaningar finns trender som visar att en stor del av utvecklingen går i rätt riktning . Antalet människor som har tillgång till rent vatten har ökat med ofattbara två miljarder sedan år 1990 . Nästan nio av tio människor på jorden har nu tillgång till rent vatten . Även läskunnigheten ökar globalt och i världens fattiga länder kan idag 80 procent läsa och skriva samtidigt som fler barn än tidigare börjar skolan . Dessa framsteg , tillsammans med den kraftiga minskningen av andelen extremt fattiga i världen , ger goda förutsättningar för framtiden . Att fler människor slipper leva i extrem fattigdom , har tillgång till rent vatten och får chans att skaffa sig en utbildning bådar gott för ännu större framsteg . Det är viktigt att vi tillsammans fortsätter arbeta för att ännu fler människor ska få ta del av framstegen och att dessa ska nå även de mest utsatta .
Världsspecial Världsspecial Världsspecial Världsspecial Världsspecial Världsspecial Världsspecial Världsspecial Världsspecial Världsspecial Världsspecial Värld
20 Blått nummer 1 2013
Vinicius Ribeiro Svenska FN-förbundet
* Statistiken för extrem fattigdom kommer från Världsbanken och räknar dem som har mindre än 1,25 dollar om dagen att leva på .
Erik Stenberg , MUF : are , äventyrare & Blåtts utrikeskorrespondent :

Nordkorea

Hur var Nordkorea ? Jag har fått den frågan ett par gånger sedan den där veckan i februari ( ja , jag tycker faktiskt jag kan referera till ” den där veckan ”). Sex dagar i världens mest stängda land . Det är onekligen ganska häftigt att få vara en av de få turister som tar sig dit , oavsett om det vi faktiskt får se inte är någonting annat än toppen av ett mycket större isberg . Så , hur var Nordkorea ? Fängslande , otroligt intressant och helt fantastiskt . Eller ? Nordkorea är mycket , men verkligen inte fantastiskt .
Jag vet faktiskt inte riktigt hur jag skall förklara mig . Jag träffade nyligen två tjejer från Östersund . De har snöskoter hemma , åkte längdskidor på idrotten och ibland lyser solen tills två på natten . Inte riktigt så jag lever , men jag kan enkelt klumpa samman oss när jag jämför med livet för Fabienne från England , som jag träffade här , på Nya Zeeland . Hon och jag lever i många avseenden väldigt olika liv . Men för Rui Liang som jag träffade i Kina för ett två månader sedan så är jag , Fabianne och de snöskoteråkande tjejerna från Östersund likadana - ” folk från väst ”.
När jag berättade om demokrati och yttrandefrihet för min helt nyutexaminerade nordkoreanska guide Ms . Kim så kunde jag nästan referera till ” oss ”, ” Vi , resten av världen ”, ” Vi som inte är bland de 24 miljoner människor som råkat födas i Nordkorea ”. Hårddraget , men nödvändigt för att hon skulle förstå att Nordkorea skiljer sig enormt från ” resten av världen ”. Ms . Kim är 24 år och dotter till en rik affärsman . Hon var en av tre guider till mig och min grupp bestående av tretton intresserade , relativt unga människor som av oförklarlig anledning bestämt sig för att spendera en liten förmögenhet på sex dagar i Nordkorea . Hon , i sin tur , lever troligtvis inte ett uns likt de 200 000 kvinnor , män och barn som lever eller