Blått nr 1 2013 Jan. 2013 | Page 19

politik / världsspecial
Du är i dag vice partiordförande och biståndsminister med ansvar för mer än 30 miljarder skattekronor , hur har din väg dit sett ut ?
Gunilla Jag började engagera mig i Vadstena MUF inför valet 1982 och 1989 blev jag Östgötadistriktets första kvinnliga distriktsordförande . Vi var ett så bra gäng , många hängde dessutom kvar i politiken . Anders Borg , Sven-Otto Littorin , Gunnar Axén och Marie Morell satt i styrelsen . Tänk på det nästa gång ni träffar era MUF-vänner , där finns säkerligen framtida riksdagsledamöter och ministrar ! Efter tiden i distriktet kom jag in i förbundsstyrelsen och blev sen vice ordförande när Fredrik blev förbundsordförande . Då , precis som nu , satt vi i presidiet ihop !
Vad fick dig att engagera dig i Globala utvecklingsfrågor ?
Gunilla Utrikesfrågor har alltid engagerat mig . Kontrasterna mellan den östgötska landsbygden där jag växte upp och de stora internationella frågorna och hur de ändå påverkar varandra fascinerade mig då som de gör nu . Då , på åttiotalet , var Europa delat och de baltiska staterna förtrycktes av Sovjetunionen – det och mycket annat präglade min uppväxt . I MUF kunde viljan att förändra tas tillvara och jag blev MUF : s kandidat till Europaparlamentet 1995 . Under de sju år jag var parlamentariker fick EU fler medlemsländer , nytt fördrag och euron . Den globala utvecklingen , både säkerhetsmässigt och ekonomiskt , spelar självklart roll även för Sverige och jag är tacksam att jag fått den plattformen . Nu ägnar jag mig som biståndsminister mycket åt de starka omvärldstrender som förändrar världen , med ett växande Afrika , stark utveckling i Kina och nya maktfaktorer kombinerat med en enastående teknologisk utveckling . Det vore illa om vi inte i alla förändringar och framgångar för världen samtidigt kunde utrota något så grundläggande som fattigdom , undernäring och förtryck .
Du har nära kontakt med MUF fortfarande , hur tycker du MUF har utvecklats sedan du var engagerad ?
Gunilla Det är häftigt att se hur mycket som hänt med ungdomsförbundet sedan jag var engagerad . Jag minns min första kampanj , jag lånade mammas pärlhalsband för att passa in och var en av få tjejer . Nu är ni fler , bättre och mera ! Att se hur MUF utvecklas politiskt och organisatoriskt och driver på sin egen och partiets fortsatta förnyelse inspirerar mig väldigt mycket . Ert arbete betyder så mycket för att vi ska kunna möta väljarna och deras frågor inför 2014 och framåt .
Hur mår världen ?
Gunilla Just nu upptas mycket av min tid och mina tankar den fruktansvärda situationen i Syrien . Jag har själv varit på plats i flyktingarnas Libanon och Jordanien och där är hemskt . Ännu värre är det inne i Syrien med så många offer , flertalet barn och unga . Det berör mig mycket , för det är en ” man-made-katastrof ” som skulle kunna sluta nu ! Nu sker en ytterligare dramatisk ökning av flyktingar till grannländer , men också hit till Sverige .
Jag är som biståndsminister stolt över att världens utsatta kan lita på att få Sveriges hjälp . Samtidigt sker mycket annat bekymmersamt i världen , med många konflikter inom stater , fortsatt förtryck och hänsynslöst utnyttjande av människor , inte minst flickor och kvinnor .
Vid millennieskiftet satte FN upp åtta mål som skulle vara uppfyllda till 2015 . Vi har hittills inte klarat det , går det åt rätt håll för den globala utvecklingen ?
Gunilla Jag har rest runt bland gymnasieskolor i hela landet och talat med unga om den globala utvecklingen , jag har frågat dem vad de tror om världen och kan konstatera att kunskaperna måste uppdateras . Trots krig , kriser och ekosystem som riskerar att kollapsa är det viktigt att inte vara pessimistisk , det går åt rätt håll ! I dag kan 80 procent av alla ungdomar i Tanzania läsa , sedan 1970 har medellivslängden i Vietnam ökat från 48 år till 75 år och i Bangladesh har antalet barn per kvinna minskat från 7 till 2,5 . Världen blir bättre !
I dag är hälften av världens befolkning under 24 år och det innebär stora möjligheter . Dagens och framtidens ungdomar – även i de så kallade utvecklingsländerna – har och kommer att ha helt andra förväntningar och kompetenser . Jag är övertygad att de främst av allt vill ha jobb och kunna vara delaktiga i globaliseringen . De vill kunna ta ansvar för sina egna liv och de vill kunna ställa sina regeringar till svars . Människor vill vara självständiga och kunna försörja sig själva ! Detta måste ett modernt och individanpassat bistånd förhålla sig till .
Vad gör det svenska biståndet ?
Gunilla Sverige är en stormakt inom biståndspolitiken . Vi har högt anseende och stort inflytande . Biståndet har genomgått stora förändringar sedan vi fick väljarnas förtroende 2006 och förnyelsen fortsätter ! Jag arbetar varje dag för att vi ska ha en biståndspolitik där kraven på resultat och uppföljning kommer fortsätta stärkas ännu mer . Som biståndsminister har jag ett dubbelt ansvar , dels gentemot de svenska skattebetalarna och dels gentemot världens utsatta . Kort handlar det helt enkelt om att ta ansvar och ha ordning och reda i biståndet , precis som vi har i finanserna ! Och att politiken ska lösa samhällsproblem , i det här fallet i fattiga människors vardag . Därför prioriterar vi frihet , internet och kvinnor !
Gör biståndet verkligen nytta ?
Gunilla Ja , om det är utformat på rätt sätt kan det göra skillnad . Jag är till exempel väldigt stolt över vårt demokratistöd och kampen för yttrandefrihet . Samtidigt kan det också vara verkningslöst eller i värsta fall göra skada , till exempel genom ökad korruptionsrisk . Jag har tydligt fokus på att det måste ställas mätbara krav och att våra insatser måste riktas väl för att kunna ge resultat . Den största utmaningen för det är att biståndet verkar i så svåra och utsatta miljöer och att vi måste mäta våra insatser över tid – utveckling är komplext och sker inte omedelbart . Det är inte enkelt , men det är inte världen heller ! Men den är helt fantastisk och Sverige är en fin del av den . Jag hoppas MUF kommer fortsätta engagera sig ännu mer i globala utvecklingsfrågor .
sspecial Världsspecial Världsspecial Världsspecial Världsspecial Världsspecial Världsspecial Världsspecial Världsspecial Världsspecial Världsspecial Världsspec
Blått nummer 1 2013 19