i) T. C. Sağlık Bakanlığı Ġlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü ‟ ne hitaben yazılan 03.02.2011 tarih ve 4727 sayılı yazımızda; 1262 sayılı Ġspençiari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunun 12 nci maddesi hükmünde müstahzarların fiyatının, üretim aĢamasında ambalajına kaydedileceğinin belirtildiği ve BeĢeri ve Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinde“ ambalajlarında fiyat bulunmayan veya güncel fiyatı olmayan” ifadesi kullanıldığı belirtilerek asıl olanın üretim aĢamasında ürünün fiyatlandırılması olduğu belirtilerek, BeĢeri ve Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde ambalajlarında fiyat bulunmayan veya güncel fiyatı olmayan geri ödeme kurumları dıĢında satılan ürünlere eczanelerde sürĢarj etiketleri ile ürünlerin güncel fiyatlarının konulacağına” iliĢkin hükmün yeniden değerlendirilerek gerekli mevzuat değiĢiklinin yapılması talep edildi. Bu konuda gerekli mevzuat düzenlemesinin yapılabilmesi için T. C. Sağlık Bakanlığı Ġlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu BaĢkanlığı nezdinde yürütülen çalıĢmalara devam edildi.
j) Sağlık Bakanlığı Ġlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından 07.04.2009 tarihinde tüm il valiliklerine gönderilen“ Eczane çağrıĢtıran ibarelerin kullanımı” konulu genel yazısına aykırı olarak bazı web alan adlarında“ eczane” ibaresi kullanılarak halkımızın yanıltılmaya çalıĢıldığı tespit edildi. Ġdari yaptırım uygulanmasını gerektiren bu fiillerle ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Ġlaç ve eczacılık Genel Müdürlüğü ‟ ne hitaben yazılan ve gereğinin yapılması talep edilen 04.07.2011 tarih ve 6217 sayılı yazımıza cevaben gelen Sağlık Bakanlığı Ġlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü ‟ nün 06.07.2011 tarih ve 55140 sayılı yazısında konunun ilgili valiliklere gerekli yasal iĢlem için bildirildiği ifade edildi. Birliğimize bu konuda ulaĢan her Ģikayet ve bildirim gereği yapılmak üzere baĢta Sağlık Bakanlığı Ġlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu BaĢkanlığı olmak üzere yetkili tüm merci ve kurumlara iletildi.
k) Yükseköğretim Kurumu ve Sağlık Bakanlığı ‟ na bağlı sağlık kuruluĢlarında çalıĢan eczacılarımızın, döner sermaye gelirlerinden elde ettikleri payın belirlenmesinde kullanılan ve pratisyen tabip ve diĢ tabipleri için % 500 olarak uygulanan oranı eczacılarımız için % 250 olarak belirleyen 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun“ Döner Sermaye” baĢlıklı 58 inci maddesi ile 209 sayılı Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları Ġle Esenlendirme Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanunun 5 inci maddesinde yer alan ilgili bölümlerin,“ pratisyen tabip, diĢ tabipleri ve eczacılarda yüzde 500 ‟ ünü” Ģeklinde değiĢtirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi BaĢkanlığı ‟ na sunulmak üzere“ kanun değiĢikliği önerisi” taslakları hazırlandı. Hazırlanan taslağın yasalaĢması için eczacı milletvekilleri ve TBMM nezdinde görüĢmeler ve bu konuda yürütülen çalıĢmalar devam ettirildi.
l) Birliğimiz tarafından ilacın 365 gün 24 saat kurye aracılığı ile adrese teslim edileceğini belirten www. xps6diyabet. com adresli internet sitesi hakkında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ‟ ne 07.02.2012 tarihli yazı gönderilerek, mevzuatımıza aykırı olan ve halk sağlığını açıkça tehdit eden internet üzerinden ilaç temin faaliyetinde bulunan bu site hakkında yasal tedbirlerin alınması talep edildi. Yazımıza cevaben, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından Birliğimize gönderilen 05.03.2012 tarihli yazı ile, gerek ihbar ve Ģikayetler üzerine gerekse tespit ettikleri radyo, televizyon, dergi, broĢür, gazete, internet siteleri, her türlü yazılı ve görsel medyada yapılan tüketiciyi yanıltıcı reklam ve tanıtımları TĠB, RTÜK, RÖK, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ‟ na bildirdiklerini; Ģikayetimize konu“ xps6” isimli ürün ve üretici firma hakkında ilgili Ġl Müdürlüğüne denetim talimatı verildiğini, ürünün sağlık açısından tehlikeli madde içerdiğinin tespit edilmesi durumunda gerekli iĢlemlerin yapılacağını, ayrıca adı geçen internet sitesi hakkında tüketiciyi yanıltıcı reklam ve tanıtımlarla ilgili 4077 sayılı“ Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” hükümleri gereğince Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bildirimde bulunulduğu bildirildi.
Yazılarında ayrıca, 17.12.2011 tarih ve 28145 sayılı Resmi Gazete ‟ de yayımlanarak yürürlüğe giren Gıda ĠĢletmelerinin Kayıt ve Onay ĠĢlemlerine Dair Yönetmelik gereğince;“ gıda ve gıda ile temas