Ģekilde düzenlenmiĢ olduğu görüldü.
Birliğimiz tarafından bu düzenleme“ reçetesiz ilaçların topluma yönelik tanıtımının önünü açma giriĢimi” olarak yorumlandı. Konu hakkında, RTÜK BaĢkanlığı ‟ na 14.04.2010 tarih 01548 sayılı yazı gönderildi. Bu yazıda, ilaçta reklama olanak sağlamak üzere daha önce yapılmıĢ olan giriĢimlerin yasal alanda verilen mücadele ve yargı mercileri nezdindeki giriĢimlerimiz ile durdurulduğu hakkında bilgi verilerek, Radyo ve Televizyonların KuruluĢ ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı Taslağında, Belirli ürünlerin ticari iletiĢimi baĢlıklı 12 nci maddesinin( 3) üncü bendinin tamamen kaldırılması, aynı maddenin( 2) nci bendine“ Reçeteye tabi” ifadesinden sonra gelmek üzere“ ve reçeteye tabi olmayan” ifadesinin eklenmesi,
Program desteklemesi baĢlıklı 13 üncü maddesinin( 3) üncü bendinde“… ancak firmanın üretim ve satıĢını yaptığı reçeteye tabi tıbbi ürünler veya tıbbi tedaviler” ifadesinden sonra gelmek üzere“ ve reçeteye tabi olmayan tıbbi ürünler veya tıbbi tedaviler” ifadesinin eklenmesi, bu Ģekilde, reçeteli / reçetesiz ayrımı yapılmaksızın tüm ilaç ve tedavileri hakkında ticari iletiĢim yapılamayacağının belirlenmesi gerektiği bildirildi.( EK) Aynı konuda, Sağlık Bakanlığı Ġlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğüne gönderilen yazımız ile de, Radyo ve Televizyonların KuruluĢ ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı Taslağında yapılması düĢünülen düzenlemenin meydana getireceği olumsuz etkiler hakkında bilgi verildi ve bu uygulamanın önüne geçilmesi konusunda Genel Müdürlüğün çalıĢma yapması talep edildi.
Kanun Tasarısı Taslağı hakkında 15.04.2010 tarihinde TEB Merkez Heyeti BaĢkanı Ecz. Erdoğan Çolak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, bu uygulamanın“ hastaya reklam tuzağı” olarak değerlendirildiği ve ilaçta reklamı serbest bırakacak her türlü düzenlemenin, halk sağlığı açısından büyük bir tehdit oluĢturduğu vurgulandı. Konu hakkında Birliğimiz tarafından Bölge Eczacı Odalarına gönderilen 15.04.2010 tarih 37. A. 00.01559 sayılı yazımız ile, tüm milletvekilleri, ilgili Bakanlıklar ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu nezdinde gerekli giriĢimlerin baĢlatılmıĢ olduğu, yasa taslağında yapılmıĢ olan bu düzenlemenin çok ivedi olarak geri çekilmesi için çalıĢmalarımızın devam ettiği, eczacı odalarının da bölgelerinde basın açıklamaları düzenlemeleri ve bölgelerindeki milletvekillerini ve kamuoyunu bilgilendirmelerinin çok büyük önem taĢıdığı belirtildi.
TEB Merkez Heyeti BaĢkanı Ecz. Erdoğan Çolak ve II. BaĢkanı Uzm. Ecz. Harun Kızılay, 21.04.2010 tarihinde Sağlık Bakanlığı MüsteĢarı Nihat Tosun ‟ u makamında ziyaret ederek, radyo ve televizyonların kuruluĢ ve yayın hizmetleri hakkında kanun tasarısı taslağında yapılan düzenleme ile reçetesiz ilaçların topluma yönelik tanıtımının önünün açılacağı ve bu durumun yaratacağı tehlikelere dikkat çekti.
Ġlaçların topluma yönelik tanıtımına imkan tanıyıcı yönetmelik, genelge vb. alt hukuk normlarına karĢı Birliğimizin idari yargıda açtığı davaları kazandığı anlaĢıldığından, Ģ u safhada doğrudan Birliğimizin dava açamayacağı bir hukuk normu olan kanun hükmü düzenlemesiyle, Radyo ve Televizyonların KuruluĢ ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısına eklendi. 06.01.2011 tarihinde TBMM Genel Kuruluna Tasarının reçetesiz ilaçların tanıtımına izin veren ilgili maddesinin Tasarıdan çıkartılması için yazılı baĢvuruda bulunuldu. Ancak Tasarı mevcut haliyle yasalaĢtı. Anayasa ile düzenlenen bireysel baĢvuru hakkına iliĢkin kanun yolu düzenlemelerinin belirleneceği mevzuatın yürürlüğe girmesini müteakip, reçetesiz ilaçta reklama izin veren maddenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi ‟ ne dava açılması konusunda birimimiz talimatlandırıldı. Bu konuda yapılacak hukuksal mücadelenin baĢlaması için Anayasa ile düzenlenen bireysel baĢvuru hakkına iliĢkin kanun yolu düzenlemelerinin belirleneceği mevzuatın yürürlüğe girmesi beklenmekte.