eden madde ve malzemelerin üretim izin belgelerinin tüm sonuçlarıyla iptal edildiği”, 13.12.2010 tarihinde yürürlüğe giren 5996 sayılı Kanun ‟ un sorumluluklar hükmünü düzenleyen 22 inci maddesi gereği tüm sorumluluğun gıda iĢletmecisine ait olduğu, buna göre Bakanlıklarınca kayıt altına alınan iĢletmelerde takviye edici gıdalar için 13.12.2010 tarihinden sonra ürün bazında herhangi bir üretim izni verilmediği bildirildi.
m) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri tarafından yetkileri olmamasına rağmen eczanelerin denetlendiği, eczacıya 5996 sayılı yasanın 41 inci maddesinin c) gereğince idari para cezası uygulanacağının yetkililerce belirtildiği gerekçesi ile Ġl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından hukuka aykırı denetimlerle ilgili olarak eczacı odalarından ve eczacılar tarafından baĢvurular oldu. 6197 ve 6643 sayılı Kanunların yürütümünün T. C. Sağlık Bakanlığı ‟ nda olması, bu Kanunlar ve bağlı Yönetmeliklerinde eczane denetimlerine iliĢkin münhasır yetkinin Birliğimize ve T. C. Sağlık Bakanlığına verilmesi ayrıca ilgi yazıda söz edilen denetime ve idari para cezasına dayanak gösterilen 5996 sayılı Kanunun 41 inci maddesi c bendi Sağlık Bakanlığı ‟ nın diğer mevzuattan kaynaklanan görev ve yetkilerinin saklı tutulması birlikte değerlendirilmesi gerekçesi ile gereği yapılmak üzere ilgili kurumlara iletildi.
n) Niğde Eczacı Odası tarafından 04 / 05 / 2011 tarihli bir reçetede kesinti yapılmak istendiği, incelemesi tamamlandığı ancak itiraz komisyonunda görülmediği, Birliğimizden 2012 SGK protokolüne göre yeni itiraz komisyonu oluĢturulması gerekliliği ile 24.02.2012 tarih ve 2012 / 089 sayılı baĢvuru yapıldı. Konu hakkında T. C. Sosyal Güvenlik Kurumu BaĢkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü ‟ ne gönderilen 27.03.2012 tarih ve 001291 sayılı yazımız ile,“ Eczacılarımızın 01.02.2012 tarihinden önce karĢıladığı ancak inceleme iĢlemleri anılan tarihte tamamlanmamıĢ veya inceleme iĢlemi tamamlanmakla birlikte gerekli mutabakat sağlanamamıĢ, henüz eczane itiraz komisyonlarında görüĢülmemiĢ reçeteler için 2012 Protokolü hükümleri çerçevesinde iĢlem yapılmasını talep ettikleri, bu taleplerinin ise ilgili Kurum TaĢra TeĢkilatlarınca kabul edilmediği, 2012 SGK Ġlaç Temin Protokolü 01.02.2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiĢ olup bu tarih itibariyle baĢlamıĢ veya yürütümü devam eden iĢlemlerin yeni protokol hükümlerine göre tamamlanması gerektiği” bildirilerek, konu hakkında uygulama birliği sağlanması ve herhangi bir karıĢıklığa neden olunmaması amacıyla Birliğimize ve kurum taĢra teĢkilatına bilgi verilmesi talep edildi. Konu ile ilgili kurumdan cevap beklenmektedir.
o) Birliğimize yapılan Ģikayetler doğrultusunda www. saceczanesi. com adlı web sitesi hakkında Türk Ticaret Kanunun 55 inci maddesi“ Paye, diploma veya ödül almadığı hâlde bunlara sahipmiĢçesine hareket ederek müstesna yeteneğe malik bulunduğu zannını uyandırmaya çalıĢmak veya buna elveriĢli doğru olmayan meslek adları ve sembolleri kullanmak” haksız rekabeti oluĢturduğu gerekçesi ile ayrıca Ġlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünce tüm il valiliklerine, 07.04.2009 tarih, 026075 sayılı ve“ Eczane çağrıĢtıran ibarelerin kullanımı” konulu yazıyı göndermiĢ ve söz konusu yazıda“ Eczane” ifadesinin, eczacılık fakültesi diplomasını haiz ve Valilik / Ġl Sağlık müdürlüğü tarafından açılmasına izin verilen ve onaylanarak Eczacı adına düzenlenen eczane ruhsatnamesi ile 6197 sayılı Kanun gereğince faaliyet gösteren iĢyerleri için kullanılan bir ifade olduğu, bu koĢulları taĢımayan herhangi bir iĢyerinin unvanında“ eczane” ve / veya eczane ifadesi çağrıĢtıran ibarelerin kullanılmasının mevzuata aykırı olacağı bununla birlikte1262 sayılı Ġspençiyari Ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu ‟ nun 13 üncü maddesi;“ Müstahzarları övme yolunda ve bunlara malik olmadıkları şifa hassaları atıf veya mevcut şifahi tesirleri büyütmek suretiyle sabit veya müteharrik sinema filmleri, ışıklı veya ışıksız ilan, radyo veya herhangi bir vasıta ile reklam yapılması memnudur. Şu kadar ki, tarifname ve gazetelerde ".... hastalıklarında kullanılması faydalıdır " şeklindeki ilanlara müsaade olunabilir. Ancak reçetesiz satılmasına müsaade edilmeyen müstahzarların tıbbi mecmualardan başka yerlerde reklamları