διδασκαλία ( το ανέβασμα δηλαδή ) μιας θεατρικής παράστασης . Με αυτό τον τρόπο οι πλούσιοι πολίτες έδιναν στην πόλη ένα μέρος της περιουσίας τους . Τα έξοδα που πλήρωνε ο χορηγός ονομάζονται χορηγία . Από την άλλη πλευρά , το κράτος πλήρωνε στους πιο φτωχούς πολίτες το εισιτήριο για να πάνε στο θέατρο . Ανάμεσα στα άλλα έξοδα που πλήρωναν οι πλούσιοι Αθηναίοι πολίτες ήταν η τριηραρχία ( συντήρηση και εξοπλισμός ενός πολεμικού πλοίου ), και η γυμνασιαρχία ( έξοδα για την προετοιμασία των αθλητών ). Η αρχιθεωρία ήταν για τα έξοδα της επίσημης αποστολής ( θεωρίας ) σε πανελλήνιες γιορτές και η εστίαση για τα έξοδα του δείπνου μιας φυλής σε θρησκευτικές γιορτές ·
Ανάθεση έργων : γλυπτά και ναοί
Κατά την Κλασική Εποχή το κράτος παράγγελνε έργα σε αρχιτέκτονες και σε γλύπτες . Ακόμα γνωρίζουμε , από τις επιγραφές που έχουν σωθεί , ότι ορίζονταν δημόσιοι αξιωματούχοι για να επιβλέπουν τα έργα όσο καιρό φτιάχνονταν . Η ανοικοδόμηση της Ακρόπολης ανατέθηκε στον Ικτίνο , στον Καλλικράτη , στον Μνησικλή και γενικός συντονιστής ήταν ο Φειδίας που δημιούργησε και τα χρυσελεφάντινα αγάλματα της Αθηνάς στον Παρθενώνα και του Δία στην Ολυμπία .
Κοινωνικές συνθήκες παραγωγής έργων τέχνης
Μέχρι το τέλος του 5ου αιώνα π . Χ . η τέχνη είναι η έκφραση του μεγαλείου της πόλεως . Δεν υπήρχαν πλέον ανάκτορα , σχεδόν ούτε ιδιωτικά οικήματα . Το κράτος ήταν ο μοναδικός μαικήνας . Στον 6ο αιώνα π . Χ . ο τύραννος είναι αυτός που ταυτίζεται με το κράτος , και αυτή η κατάσταση παρατάθηκε στη Δύση , όπου οι τύραννοι παρέμεναν σημαντικοί . Τον 5ο αιώνα στην Ελλάδα , και ιδιαίτερα στην Αθήνα , μαικήνας είναι ο δήμος ο οποίος έχει αναχθεί σε κράτος . Οι παραγγελίες δεν καθορίζονταν από ιδιώτες που δρούσαν ατομικά , αλλά από την κοινότητα και τα θεσμικά της όργανα : συνελεύσεις , συμβούλια και δημοτικούς άρχοντες . Έτσι η τέχνη ήταν στενά δεμένη με την καθημερινή ζωή της κοινότητας και αποτελούσε το κατ ’ εξοχήν συλλογικό αγαθό .
Το μεγαλείο της Αθήνας εκφράστηκε με το οικοδομικό πρόγραμμα στην Ακρόπολη . Αν και οι Αθηναίοι είχαν ορκιστεί να μην ξαναφτιάξουν ό , τι χάλασαν οι Πέρσες , γιατί ήθελαν να θυμούνται τα κακά που προξενήθηκαν από τον πόλεμο , η αυτοπεποίθηση , η αίσθηση της αυτάρκειας αλλά και της υπεροχής απέναντι στους « βαρβάρους » και πάνω απ ' όλα η ψυχική ευφορία του νικητή που θέλει να αποκαταστήσει τις καταστροφές ήταν κίνητρα που δημιούργησαν τα επιτεύγματα στην πολιτική , στα γράμματα και τις τέχνες της κλασικής εποχής .
Τα μνημεία που στολίζουν την πόλη αποτελούν μαρτυρίες της δόξας της στον ίδιο βαθμό με τα μεγάλα πολιτικά ή στρατιωτικά κατορθώματα . Η
31