Ammatillisen koulutuksen eKampus 2025/2035-visio Joulukuu 2021 | Page 31

31

VISIO 2025: OPPIMISYMPÄRISTÖT, OPPIMATERIAALIT & TEKNOLOGIA

Saavutettavat digitaaliset toimintaympäristöt

Opetusluokkatilojen määrä ja koko vähenevät, sillä pienohjaustilojen tarve kasvaa. Opetustilat ovat edelleen tärkeä oppimisympäristö, mutta niiden rooli muuttuu enemmän työtoiminnalliseen suuntaan. Opetustiloja on enemmän muualla kuin oppilaitoksen omissa kiinteistöissä. Satelliittiopetuspisteitä voi olla esimerkiksi kirjastoissa, kauppakeskuksissa ja tarpeettomiksi käyneissä liiketiloissa. Oppilaitos ja yhteiskunta mahdollistavat ja tukevat tätä toimintamallia.

Verkko-oppimisympäristöjen käyttöliittymät ja niiden sisällöt ovat saavutettavia ja yhdenmukaisia. Opetus ja ohjaus, sekä opiskelu verkossa ovat näin ollen mahdollisimman helppoa. Turvallisuuden tunteen luominen on keskeinen asia oppimisympäristöjen suunnittelussa, myös tietoturvan merkitys korostuu teknologian kehittyessä. Erilaisissa oppimisympäristöissä simuloidaan mahdollisimman autenttisesti tutkittavaa tai opiskeltavaa aihetta. Verkko-oppimisympäristön rakenne ja sen sisältämät mediat tukevat opiskelijoita, joilla on esimerkiksi erilaiset kielelliset valmiudet tai jotka eivät pysty käyttämään kaikkia aistejaan verkossa. Oppimisympäristöjen kehityksessä on huomioitu sujuvat siirtymät eri järjestelmien välillä ja niiden kokonaisarkkitehtuuria suunnitellaan valtakunnallisesti. Verkko-oppimisympäristöjen suunnittelussa tulee varmentaa, että opiskelijalla on mahdollisuus siirtyä helposti järjestelmästä toiseen ja opiskelijan toimintaan liittyvä tiedonsiirto on automatisoitu.

Opintojen edistymisen seuranta on arkipäivää erilaisissa oppimisympäristöissä niin opettajan, kuin opiskelijankin näkökulmasta. Verkko-oppimisympäristön asetukset on määritelty riittävän tarkasti, jotta oppimisympäristöstä saadaan maksimaalinen hyöty myös erilaisten tukipalvelujen, kuten virtuaaliluotsin toiminnan kannalta. Asetusten määrittäminen on tärkeää oppimisanalytiikasta tuotettavan informaation ja sen pohjalta tehtyjen johtopäätösten luotettavuuden kannalta.

Opiskelija hyödyntää edistymisen seurantaa ja oppimisanalytiikan tuottamaa informaatiota kokonaisvaltaisesti osana opintojaan oppimisympäristöstä riippumatta. Opiskelijaa ohjataan myös teknologisten ratkaisujen avulla oppimisympäristöissä, kuten automaattisten muistuttajien avulla, jotka aktivoituvat määritettyjen ehtojen perusteella. Näitä ehtoja voivat olla esimerkiksi tilanteet, joissa opiskelija ei ole käynyt oppimisympäristössä tiettyyn aikaan tai opiskelijalla on erääntynyt tehtävä tekemättä. Nämä asiat tukevat opiskelijan itseohjautuvuutta mm. itsenäisesti verkossa suoritettavissa opinnoissa tai erilaisissa oppimisympäristöissä ilman opettajan reaaliaikaista ohjausta. Opettajan osaaminen ja toiminta erilaisissa oppimisympäristöissä kehittyy ja pedagogisiin ratkaisuihin keskitytään entistä enemmän myös digitaalisissa oppimisympäristöissä.