32
VISIO 2025: OPPIMISYMPÄRISTÖT, OPPIMATERIAALIT & TEKNOLOGIA
Henkilökohtaistuva teknologia
Yhteiskunta varmistaa opintojen edellyttämät laitteet ja yhteydet jokaiselle opiskelijalle. Laitekustannukset madaltuvat, jolloin jokaisesta kotitaloudesta ja työpaikalta löytyvät myös tarvittavat työvälineet. Jotta eriarvoisuudelta vältytään, on kaikille ammattialoille määriteltävä samat lähtökohdat oppimisen teknologiakosketukselle. Tähän tarvitaan ajassa elävät nykyistä selkeämmät suositukset tai jopa velvoitteet myös oppimistavoitteiden osalta. Teknologian kehitys ei näy oppimisen käytännöissä suoraan, vaan pitkällä viiveellä. Tätä viivettä pitäisi lyhentää, mutta harkitusti ja varmistettuun tietoon perustuen. On tärkeätä varmistaa, että työelämällä ja oppilaitoksilla on yhteinen visio käytettävästä teknologiasta ja riittävä osaaminen hallussa.
Erilaiset työelämän ja -tehtävien simulaatiot ja verkossa olevat oppimispelit ovat arkipäivää. Oppimisympäristöt laajenevat entistä enemmän virtuaalitodellisuuteen (VR) ja opetuksessa hyödynnetään myös lisättyä todellisuutta (AR). Oppilaitokset ja työelämä tiivistävät yhteistyötä VR-ympäristöjen käyttöönotossa ja kouluttavat henkilöstöä niiden käyttöön. Myös hologrammit tekevät tuloaan opetusmaailmaan.
Saumattomat oppimisympäristöt ja teknologia mahdollistavat ajasta ja paikasta riippumattoman opiskelun, mikä edellyttää entistä suurempaa itseohjautuvuutta jo perustutkintoihin hakeutuvilta nuorilta. Sujuva ja helppo siirtyminen eri ympäristöistä toiseen on varmistettu. eKampus tukee työpaikalla tapahtuvaa oppimista ja yritykset hyödyntävät eKampuksen koulutustarjontaa henkilöstön koulutuksessa. Työelämän omat järjestelmät ja ympäristöt ovat osa työelämäkampusta ja näin osa eKampuksen ekosysteemiä. Valtakunnallisella eKampuksella on kansallinen digitaalinen TET-alusta. Automatisoinnin avulla voidaan helpottaa resursointia ja parannetaan asiakaspalvelua, tieto helposti löydettävissä, jolloin tieto voidaan kohdentaa oikeaan paikkaan.