AIRE - Katsaus chatbotin kehittämistyön taustoihin Kesäkuu 2023 | Page 9

Palvelun saavutettavuus ja käytettävyys tärkeää

Palvelun saavutettavuus ja käytettävyys tärkeää

Teknologialähtöisessä ajattelussa ihmistä pidetään teknologian käyttäjänä ja suunnittelutyön lähtökohta on ollut tukea ihmistä suoriutumaan laitteen tai järjestelmän käytöstä tehokkaasti . Ihminen on tästä näkökulmasta eräänlainen tekniikan jatke – osa systeemiä , joka omalla toiminnallaan mahdollistaa koneiden ja laitteiden toimintaa . Tänä päivänä tekniikan suunnittelussa onneksi yhä useammin pyritään siihen , että ihmisten erilaiset toimintarajoitteet teknologioiden käyttötilanteissa otetaan paremmin huomioon .
Digitaalisen kuntoutuksen alustan suunnittelussa on syytä kiinnittää erityistä huomiota palvelun helppokäyttöisyyteen ja sisältöjen ymmärrettävyyteen . Tavoitteena on luoda saavutettava palvelu , joka mukautuu erilaisilla laitteilla käytettäväksi huomioiden myös toimintakyvyltään rajoittuneet käyttäjäryhmät . Tällä tavoitellaan ihmisten itsemääräämisoikeuden vahvistamista ja osallisuuden kasvattamista . Uusia digitaalisia ratkaisuja suunniteltaessa kannattaa muistaa , että hyvästä saavutettavuudesta hyötyvät kaikki !
” Tämähän on helppokäyttöinen , vaikken olekaan tietokoneinsinööri ”
Jo pelkästään Suomessa on yli 1,2 miljoonaa ihmistä , jotka tarvitsevat parempaa saavutettavuutta verkkopalveluilta . Maailmanlaajuisesti jo 15 % ihmisistä ei kykene käyttämään verkkopalveluita , koska niitä suunniteltaessa ei ole huomioitu mahdollisia käyttäjien erilaisia toimintarajoitteita . Saavutettavuusdirektiiviä noudattamalla edistetään kaikkien mahdollisuutta käyttää palveluita , asetetaan saavutettavuudelle minimivaatimukset ja parannetaan digitaalisten palveluiden laatua . Direktiivin pohjana toimii World Content Accessibility Guidelines eli WCAG-standardi , jonka avulla saavutettavuutta voidaan arvioida . Direktiivistä on hyötyä kaikille verkossa toimiville , mutta erityisesti niille , jotka jäävät palveluiden ulkopuolelle ja eivät esimerkiksi näe , kuule tai pysty käyttämään käsiä tai kaikkia sormia sujuvasti . Lue saavutettavuusdirektiivi . fi -sivustolta , mitä saavutettavuus tarkoittaa eri kohderyhmille ( esim . sokeat , näkö- ja kuulovammaiset , lukihäiriöiset ihmiset ). ( saavutettavuusdirektiivi . fi .)
Jacob Nielsenin ( 1993 ) kehittämän kriteeristön mukaan käytettävyyteen sisältyy viisi osa-aluetta : opittavuus , tehokkuus , muistettavuus , virheettömyys ja tyytyväisyys . Kiinnittämällä huomiota tuotteen käytettävyyteen , vaikutetaan siihen , miten miellyttävästi , tehokkaasti ja oikein käyttäjät kykenevät käyttämään tuotetta tietyssä käyttöympäristössä ja vaihtelevissa tilanteissa omat tavoitteensa saavuttaakseen . Käytettävyys on osa tuotteen käytön opittavuutta ja tehokkuutta , ja se tuo toimintoihin tullessaan muistettavuutta ja vähentää virheitä . Käytettävyyteen voidaankin liittää tunne käytössä olevan teknologian hallinnasta ja intuitiivisesta toiminnasta sen parissa siten , että itse tekniikkaa ei käyttötilanteessa edes muista tai ajattele – on vain oma tarve , jonka ihminen pääsee täyttämään sutjakkaasti .
Tulevaisuuden älykkäät kuntoutuspalvelut 8