Palveluiden käyttöönottamiseen liittyviä haasteita
Hyödyllisiä lähteitä , joista olemme poimineet oppeja tekstiimme :
Digiin . fi
Saavutettavuusvaatimukset . fi
Palveluiden käyttöönottamiseen liittyviä haasteita
Kuntoutuspalvelujen digitalisoimista voidaan osin perustella sillä , että sähköiset palvelut ovat kaikkien saatavilla ( Salminen ym . 2016 ). Tietotekniset laitteet , digitalisuus ja erilaiset sovellukset ovat tulleet osaksi ihmisten arkea . Vuonna 2022 Internetiä on käyttänyt 93 % suomalaisista , ja määrän voidaan olettaa kasvavan tulevaisuudessa edelleen ( Tilastokeskus 2023 ). Erityisesti ikääntyneet ovat lisänneet verkkovälitteisesti toimivien palveluiden hyödyntämistä edellisiin vuosiin nähden ( Tilastokeskus 2020 ). Pieni väestöryhmä jää siitä huolimatta toistaiseksi näiden digitaalisten palveluiden katveeseen . Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Keski-Suomen Sydänpiirin Digisti kylässä -hankkeessa ( 2019 – 2021 ) havaittiin , että esimerkiksi usealta keskisuomalaisen maaseudun asukkaalta puuttuvat perustaidot käyttää älylaitetta ja sähköisiä palveluja . Myös puutteet verkkoyhteydessä sekä asianmukaisissa laitteissa olivat tavallisia ( Nurmeksela ym . 2021 ). Digitaalisia kuntoutuspalveluja tarjotessa tuleekin erityisesti kiinnittää huomiota kuntoutuspalvelujen saavutettavuuteen sekä kuntoutujien tasa-arvon toteutumiseen .
Myös palveluntuottajille on mahdollistettava tarvittavat tukipalvelut digitalisaation näkökulmasta . Tämä huomio nousi esiin Etäkuntoutusta Keski-Suomeen ( EtäKS 1.12.2020 – 30.6.2021 ) hankkeessa , jossa tarjottiin tukitoimia palveluntuottajille erityisesti etäkuntoutusratkaisuiden käyttöönottoon sekä uudenlaiseen palvelumuotoiluun . Myös laitehankintoihin ja ohjelmistoasennuksiin tarvittiin tukea . Jotta kuntoutuspalveluiden digitalisaatio kehittyy edelleen , on tärkeää , että palveluntarjoaja itse hallitsee hyvin käytössään olevat digitaaliset ratkaisut . Mikäli palveluntarjoaja kokee digitaaliset ratkaisut hyödyttömiksi , kyseiset palvelut jäävät tarjoamatta . Lisäksi on huomioitava , että uudenlainen tapa työskennellä ottaa oman aikansa , eivätkä kaikki palveluntarjoajat ole valmiita sitoutumaan muutokseen .
Myös Salminen ym . ( 2016 ) on todennut , että digitaalisten palveluiden ja erityisesti etäkuntoutuksen käyttöönottoa hidastavat tai estävät teknologian kalliiksi arvioitu hinta ja vaikeaksi koettu käyttö , sekä asiakkaiden että palveluntuottajien asenteet tai osaamisen puute ja riittämättömät verkkoyhteydet ( Salminen ym . 2016 ). Digitaalisen kuntoutuksen suosion kasvaessa näyttäisikin siltä , että tukea tarvitsevat tasapuolisesti niin palveluntarjoajat kuin palveluita käyttävät kuntoutujatkin .
Kuten lähikuntoutuksen , myös digi- ja etäkuntoutuksen tulee olla mahdollisimman esteetöntä . Jo palvelujen suunnitteluvaiheessa on hyvä huomioida , että tuotteet ja palvelut on suunniteltu kuntoutujien tarpeita silmällä pitäen , ja että ne soveltuvat mahdollisimman laajan käyttäjäryhmän käyttöön . Oikeanlainen valaistus , riittävät kontrastit väreissä ja pinnoilla , selkeä vuorovaikutus sekä kuntoutujan yksilöllinen huomiointi luovat kuntoutustilasta ja -tilanteesta paitsi viihtyisän , myös mahdollistavat eritarpeisten kuntoutujien aktiivisen osallistumisen kuntoutustilanteeseen . Palveluiden räätälöinnistä huolimatta digitaalinen kuntoutus ei sovellu kaikille kuntoutujille . Palveluntarjoaja arvioi aina yksilöllisesti , soveltuuko kuntoutuja kuntoutettavaksi digitaalisten palveluiden avulla . Jos näin ei ole , tulee palveluntarjoajalla olla mahdollisuus ohjata kuntoutuja henkilökohtaiseen vastaanottokäyntiin .
Tällä hetkellä elämme tietynlaista murrosvaihetta . Internetin olemassaoloon on jo totuttu , ja sen hyötyjä ja heikkouksia tunnetaan varsin hyvin . Kukaan ei osaa varmuudella sanoa , millaiseksi kuntoutuksen tulevaisuus muodostuu digitalisaation myötä . Digitaalisen kuntoutuksen uhkakuvat liittyvät nykyhetkellä lähinnä tietoturvalliseen teknologiaan sekä palveluiden katkoksien aiheuttamiin ongelmiin . Nämä haasteet koskevat verkkovälitteisiä palveluita alasta riippumatta .
9 Tulevaisuuden älykkäät kuntoutuspalvelut