Tekoälyn avulla voidaan tehostaa terveysdatan hyödyntämistä , erilaisia palveluprosesseja sekä tuoda omaehtoinen terveydenhoito lähemmäs kansalaisten omaa arkea ( Neittaanmäki ym . 2019 ). Neittaanmäki ym . toteavat myös , että tekoälyn mahdollisuuksien avulla voidaan parantaa palveluja sekä saavuttaa säästöjä Suomen sote-järjestelmän uudistuessa . Yksilön kokonaisvaltainen hyvinvoinnin edistäminen ja hoito tulevat olemaan tulevaisuudessa merkittävässä asemassa . Pieni osa kansalaisista kerryttää suurimman osan kustannuksista . Järjestämällä heidän hoitonsa koordinoidusti ja ennakoiden monet kansansairaudet on mahdollista joko välttää kokonaan tai siirtää niiden ilmaantumista myöhemmäksi , jolloin saadaan terveyshyötyjä yksilölle ja säästöjä yhteiskunnalle ( Siukonen 2019 ; Kaasalainen ym . 2019 ). Kuntoutuskentän toimijat ovat tällöin merkittävässä roolissa näiden ennaltaehkäisevien palveluiden kehittäjinä .
” Omaa ajatusmaailmaa voisi muuttaa kehitysmyönteisemmäksi ”
Tekoälysovellukset erilaisine mittareineen voivat lisätä motivaatiota omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen . Liikunnallisen etäkuntoutuksen ja ravitsemusohjauksen vaikuttavuudesta ja kustannusvaikuttavuudesta on lupaavaa näyttöä muun muassa syövän ennaltaehkäisyn ja kuntoutuksen osalta . Esimerkkejä omatoimista harjoittelua ja kuntoutusta edistävistä työkaluista ovat aktiivisuusmittarit , istumisen tauottamista tukevat sovellukset sekä virtuaalivalmennus- ja kuntoutusohjelmat . ( Kaasalainen ym . 2019 .)
Kuntoutujien terveyden edistämisen ja ylläpidon kannalta olisi lisäksi tärkeää , että he saavat reaaliajassa yhteyden palveluiden tarjoajaan ja terveydenhuollon ammattilaisiin . Tällöin kuntoutujan ja palveluntarjoajan väliseen viestintään suunnitellut tekoälypohjaiset palvelut pääsevät oikeuksiinsa ( Siukonen , 2019 ). Yhtenä esimerkkinä viestinnän välineestä on chatbotit , jotka vastaavat käyttäjien kysymyksiin ympäri vuorokauden . Toisaalta lisääntynyt digitaalisen teknologian käyttö ja yhteiskunnan automatisoituminen ovat keskeisiä syitä arkiaktiivisuuden vähenemiselle . Yksilön näkökulmasta teknologia ja digitaaliset sovellukset voivat parhaimmillaan kannustaa aktiivisuuden lisäämiseen , mutta niiden käytöllä on myös terveydelle negatiivisia vaikutuksia , kuten esimerkiksi fyysisen aktiivisuuden väheneminen ja digiriippuvuudet osoittavat . ( Kaasalainen ym . 2019 .)
Tekoälyteknologiaa hyödyntämällä kustannustehokkuus ja säästöt syntyvät terveydenhuollossa suorasti työajan säästymisenä , tuottavuuden nousuna ja asiakkaan hoidon tehostumisena . Kun käytettävissä olevat resurssit kyetään suuntaamaan sinne missä niitä eniten tarvitaan , palveluita pystytään tarjoamaan aiempaa suuremmalle joukolle . Epäsuorat säästöt ovat kuitenkin usein suoria säästöjä suurempia . Esimerkiksi syrjäytymisen ennaltaehkäisy ammatillisen tai sosiaalisen kuntoutuksen keinoin tai syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tunnistaminen tekoälyn avulla auttaa muodostamaan säästöjä välillisesti terveydenhuollon , sosiaalitoimen ja työvoimahallinnon kuluista . ( Siukonen 2019 .)
” Joskus tuntuu , että kehitys menee liian nopeasti eteenpäin , ei tahdo pysyä perässä ”
5 Tulevaisuuden älykkäät kuntoutuspalvelut