Esimerkkejä tekoälyratkaisuista sotealalla
Mihin kuntoutuspalveluiden digitalisointia tarvitaan
Esimerkkejä tekoälyratkaisuista sotealalla
Sosiaali- ja terveysalalla tekoälykehitys on alkutekijöissään , mutta siitä huolimatta kehitykseltä odotetaan paljon . Sosiaali- ja terveyspalvelujen ylläpitoon ja järjestämiseen kuluu vuosittain valtavia summia rahaa . Työhyvinvoinnin edistäminen , varhainen diagnosointi sekä kehittyvän sairauden etenemisen hidastaminen tai jopa pysäyttäminen ajoissa tuo yhteiskunnallisesti paljon säästöjä , ja lisää samalla väestön hyvinvointia . Tekoälyn hyödyntäminen sosiaali- ja terveyspalveluissa edellyttää kuitenkin tutkimus- ja potilastietojärjestelmien sujuvaa kommunikaatiota sekä mittavan tietomäärän valjastamista tekoälyn opetuskäyttöön . Koska tekoälysovellusten käyttöönottoon liittyy varsin suuret taloudelliset kustannukset , tällä hetkellä tekoälyteknologiasta ja sen kehityksestä hyötyvät sosiaali- ja terveysalan suuret toimijat ja organisaatiot , kuten esimerkiksi sairaanhoitopiirit ja kuntayhtymät . Tekoälyteknologian hyödyntämisen mahdollisuudet ovat kustannusten takia pienten sosiaali- ja terveysalan yrittäjien tai organisaatioiden ulottumattomissa . ( Neittaanmäki ym . 2019 .)
Kuntoutusalalla huomio kiinnittyy erityisesti ikääntyvien määrän lisääntymiseen tulevaisuudessa . Yksi suurimmista haasteista on vastata kotiin vietävien palvelujen kysynnän suureen kasvuun . Kuntoutusalalla nykyiset resurssit ovat tulevaisuudessa riittämättömät esimerkiksi taloudellisten seikkojen sekä osaavan asiantuntijahenkilöstön suhteen . On kehitettävä keinoja vahvistaa ja tukea kuntoutujien omaa osallisuutta , sekä kyettävä kohdentamaan käytettävissä olevat resurssit tehokkaasti ja oikein . Tekoälyn ja muun teknologian hyödyntäminen sosiaali- ja terveysalalla on ollut muun muassa Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka -ohjelman ( 2018 – 2021 ) keskiössä , jossa toimittiin yhtenä verkostona ja alustana tulevaisuuden ratkaisujen kehitystyölle .
Ohjelman mukaan digitaalisten tuotteiden ja palveluiden soveltuvuutta terveydenhuollossa tulisi myös kyetä arvioimaan huomioimalla niiden vaikuttavuus , turvallisuus , käytettävyys , tietoturva ja kustannukset – siten kyettäisiin kehittämään yhtenäiseen malliin pohjautuvia ja käyttäjien tarpeen mukaisia vaihtoehtoja . Tulevaisuudessa teknologia- ja tekoälyavusteisia ratkaisuja on kyettävä tarjoamaan entistä enemmän ihmisten koteihin , sillä kehittyvien apuvälineiden ja soveltuvien teknologioiden avulla pidennetään toimintakyvyltään alentuneiden kotona asumista . ( Sosiaali- ja terveysministeriö 2022 ).
Mihin kuntoutuspalveluiden digitalisointia tarvitaan
Kuntoutussektorilla digitaalisia palveluita voidaan nykypäivänä hyödyntää monipuolisesti niin kuntoutukseen hakeutumisvaiheessa kuin kuntoutuksen varsinaisen toteutusvaiheen aikana . Tarjoamalla kuntoutujille monipuolisia ja joustavia digitaalisia palveluja , on mahdollista myös vahvistaa ja edistää kuntoutujan omaan osallisuuteen liittyviä käytäntöjä . Tällöin on hyvä huomioida , että digitaalisten palveluiden tarjoamat mahdollisuudet kohtaavat kuntoutujien valmiudet käyttää kyseisiä digitaalisia palveluita .
Digitaalisen teknologian soveltaminen terveyden edistämisessä ja sairauksien hoidossa on nopeasti kehittyvä alue . Tavoitteena on Kaasalainen ym . 2019 mukaan :
• nopeuttaa palvelujen saatavuutta
• lisätä yksilöllisyyttä
• parantaa laatua ja
• vähentää kustannuksia .
Tekoäly itsessään ei hyödytä kuitenkaan mitään , mikäli emme osaa valjastaa sitä tarkoituksenmukaiseen hyötykäyttöön . Ennalta määritellyt tarkoitukset ja tavoitteet määrittelevät , miten voimme hyödyntää tekoälyn ominaisuuksia , kuten tehokkuutta , nopeutta ja valtavaa tiedonkäsittelyn kapasiteettia . Tekoäly on kuin valtava ja tehokas tietokone , joka kykenee hallitsemaan , tallentamaan ja yhdistelemään suurta määrää dataa . Tekoälyn kapasiteettia voidaan kasvattaa opettamalla sille uutta tietoa . Koska kone pystyy ihmiseen verrattuna omaksumaan loputtomasti uutta tietoa , väsymätöntä ja kellosta piittaamatonta tekoälyä voidaan kuormittaa jatkuvasti .
Tulevaisuuden älykkäät kuntoutuspalvelut 4