AIRE - Katsaus chatbotin kehittämistyön taustoihin Kesäkuu 2023 | Page 4

Mikä ihmeen tekoäly

Mikä ihmeen tekoäly

Tekoäly tarvitsee avukseen ja toimiakseen paljon tietoa – esimerkiksi kuvia , numeroita , tekstiä tai ääntä . Tekoälyyn perustuvien sovellusten taustalla on usein tietokoneohjelma , joka analysoi isoa tietomäärää ja eri tiedonmurusten välisiä yhteyksiä . Näitä yhteyksiä muodostamalla tekoäly kykenee mallintamaan todennäköisimpiä ratkaisuja , joiden avulla päästään toivottuun lopputulokseen . Tietomassan ja tiedon yhdistelyn perusteella tekoäly osaa päätellä oikeita vastauksia tai oppia uutta . Tekoälyä on haasteellista määritellä tarkasti , mutta yleisesti ottaen sillä viitataan laitteisiin ja ohjelmiin , joilla on kyky oppia . ( Tuominen 2019 .)
Kuten ihminenkin , kone ja tekoäly tarvitsevat oppiakseen lukuisia toistoja . Kun tietyt asiat toistuvat samankaltaisina riittävän usein , toiminnan on mahdollista automatisoitua – toiminnasta tulee siis aiempaa sujuvampaa ja nopeampaa . Otetaanpa vaikka esimerkki : jos aikuiselta ihmiseltä kysytään , montako sormea hänellä on , vastaus tulee hyvin nopeasti sen enempää ajattelematta : kymmenen . Kun pieneltä lapselta kysytään sama kysymys , hän laskee sormet yksitellen , ja – mikäli hän laski oikein – antaa tämän jälkeen vastaukseksi kymmenen . Kun kysymys toistetaan hetken kuluttua uudestaan , pieni lapsi on melko kypsymätön yhdistelemään aiempia tietoja ja päätelmiään , ja vaikka lapsi on juuri kertonut vastauksen olevan kymmenen , hän aloittaa laskemisen jälleen alusta , yksittäisistä sormista . Kun sama kysymys toistuu riittävän usein ja lapsen matemaattinen ajattelu kehittyy , hän osaa aikuisen tapaan antaa vastaukseksi kymmenen , laskematta sormia aina uudelleen . Samaan tapaan tekoäly oppii uutta ja kehittyy täsmällisemmäksi , kun sille annetaan riittävästi informaatiota .
Tekoäly voidaan jakaa karkeasti kahteen eri tyyppiin : kapeaan ( tai heikkoon ) ja vahvaan tekoälyyn . Kapea tekoäly tekee rajattuja tehtäviä ja ratkaisee ongelmia , joita sille on ennalta opetettu . Meille kaikille tuttuja kapeaa tekoälyä hyödyntäviä laitteita ja sovelluksia on ympärillämme jo melko paljon : muun muassa pysäköintihallien rekisterintunnistus , kameroiden kasvojentunnistus , älypuhelinten ääniohjaus ja internetin hakukoneet hyödyntävät toiminnassaan kapeaa tekoälyä . Myös chatbotit kuuluvat tähän samaan joukkoon . Vahva tekoäly ei ole vielä tätä päivää , mutta tulevaisuudessa vahva tekoäly pyrkii mallintamaan ihmisen ymmärrystä , ylittäen ihmisen älyllisen kapasiteetin . Vahvan tekoälyn kehittämiseen liittyy paljon eettisesti haastavia kysymyksiä . ( Tuominen & Neittaanmäki 2019 .)
” Koneen niin sanottu älykkyys syntyy siitä , että tietokoneilla on kyky erittäin tehokkaaseen laskentaan , datan tallentamiseen ja datan yhdistelyyn . ”
3 Tulevaisuuden älykkäät kuntoutuspalvelut