Johdanto
Luet katsausta , joka on kirjoitettu AIRE – Tulevaisuuden älykkäät kuntoutuspalvelut -hankkeen ( 09 / 2021 – 08 / 2023 ) aikana . Tarkoituksenamme on ollut taustoittaa ja lisätä ymmärrystä tekoälyn hyödyistä ja haasteista digitaalisen kuntoutuksen edistämisessä , kartoittamalla sote-palveluissa jo käytössä olevia tekoälyratkaisuja sekä parhaita käytäntöjä . Samalla kerromme omista kehittämistyön aikana tekemistämme havainnoista ja tuomme esiin keskustelunaiheita , joihin törmäsimme matkan varrella .
Olemme pyrkineet avaamaan kuntoutuksen ja digitaalisen kuntoutuksen käsitteitä , sekä selvittämään keskustelevan tekoälyn mahdollisuuksia ja uhkia tulevaisuuden älykkäissä kuntoutuspalveluissa . Kuvaa tilanteesta on muodostettu erilaisten ajankohtaisten selvitysten , raporttien ja tutkimusjulkaisujen avulla . Tärkeä osa tätä kehitystyötä on ollut kuntoutusalan palveluntarjoajien ja heidän asiakkaidensa kokemusten kuuleminen .
Tekoälyn hyödyntäminen ja sen kehittäminen osaksi kuntoutuspalveluita on vielä lapsenkengissä . Kuntoutuksen digitalisaatio sekä etäkäytänteet joutuivat todelliseen tulikokeeseen koronapandemian aikana . Digitalisaation vauhdin kiihtyessä voidaan olettaa , ettei tekoälyn valjastamisessa myös kuntoutuksen tarpeisiin mene pitkään .
AIRE-projektin aikana olemme ottaneet selvää erityisesti keskustelevan tekoälyn eli chatbottien mahdollisuuksista ja potentiaalista osana kuntoutuspolkuja , pilotoineet projektissa luotuja botteja yhdessä kuntoutuksen palveluntarjoajien ja kuntoutettavien kanssa sekä kysyneet käyttäjien kokemuksia . Näistä eri ikäisten ja taustaisten ihmisten ajatuksista saat maistiaisia tässä julkaisussa esille nostetuissa vapaamuotoisissa sitaateissa . Kansankielinen katsauksemme on tarkoitettu luettavaksi kaikille niille , jotka ovat kiinnostuneita uusien ihmiskeskeisten teknologioiden kehittämisestä ja hyödyntämisestä osana ihmiselämän toimivaa ja hyvää arkea .
Antoisaa lukuhetkeä !
Tulevaisuuden älykkäät kuntoutuspalvelut 2