AIRE - Katsaus chatbotin kehittämistyön taustoihin Kesäkuu 2023 | Page 12

Keskustelevan tekoälyn ratkaisuja sote-palveluissa

Keskustelevan tekoälyn ratkaisuja sote-palveluissa

Suomessa kuluttajalle tällä hetkellä kenties näkyvimmät sote-alalla toimivat tekoälyratkaisut ovat erilaiset chatbotit , jotka antavat muun muassa lisätietoa valikoiduista aihepiireistä tai ohjaavat oikean tiedon pariin , neuvovat terveyteen ja sairauksiin liittyvissä yleisimmissä kysymyksissä sekä auttavat ajanvarauksessa .
STM : n tilaamassa Keskustelevan tekoälyn hyödyntämisestä sosiaali- ja terveydenhuollossa -selvityksessä ( 2020 ) löydettiin tusina Suomessa käytössä olevaa keskustelevan tekoälyn toteutusta . Käytössä olevista Sotebotti-ratkaisuista esimerkkinä toimii HUSin keskusteleva tekoäly Milli , joka jakaa tietoa nuorten mielenterveydestä , ahdistuksesta ja masennuksesta sekä vinkkaa avun piiriin . Kymsoten virtuaaliassistentti antaa puolestaan tietoa koskien perusterveydenhuoltoa , päivystystä ja ajanvarausta . Kela Kelpo -chatbot neuvoo asiakkaita etuuksiin liittyvissä kysymyksissä ja Vantaan kaupungin hammashuollon chatbot kertoo yleisen tason neuvoja liittyen suun terveyteen ja palveluihin . Edellä mainituissa esimerkeissä chatbot-alustaratkaisun toimittajia ovat norjalainen Boost . ai , suomalainen Get- Jenny ja amerikkalainen IBM . Nämä chatbot-alustat vastaavat ihmisten kysymyksiin tekstimuotoisesti .
Edellä mainitussa selvitystyössä havaittiin , että chatbotit toimivat pääosin virtuaalisina asiakaspalvelijoina yleisessä neuvonnassa ja opastamisessa . Botit vastaavat yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin , eikä niiden käyttäminen vaadi tunnistautumista . Chatbotteja hyödyntävissä organisaatioissa nähtiin , että palvelun automatisointia merkityksellisempi potentiaali oli tekoälyn tuottamassa datassa ja vaikutuksessa , joka kytkeytyi osaksi muita toiminnan prosesseja . Selvityksessä havaittiin myös , että käytössä olevat ratkaisut painottuivat vahvasti pääkaupunkiseudulle ja digitaalisten ratkaisujen kehittämistyöhön oli resursseja vain suuremmilla organisaatioilla . Tyypillisimpinä haasteina ja hidasteina chatbottien hyödyntämiselle nähtiin rahoitukseen liittyvät seikat ja tiedon jakamisen haasteet .
Esimerkkejä sotebotti-ratkaisuista , joita on jo käytössä Suomessa :
Elintapaohjausta : Elma elintapaohjaus
Neuvoja etuuksiin liittyvissä kysymyksissä : Kela-Kelpo
Tietoa nuorten mielenterveydestä : Keskusteleva tekoäly Milli
11 Tulevaisuuden älykkäät kuntoutuspalvelut