COMUNICAREA
EFICIENȚĂ sau EFICACITATE?
Comunicarea din regnul animal este una dintre cele mai simple tipuri de comunicare.. Păsările cântă pentru a atrage un partener. Câinii latră pentru a speria un intrus. Pisicile torc pentru a-și exprima satisfacţia. Mesajele sunt destul de clare şi rareori se strecoară erori de comunicare. Mesajele sunt înţelese iar acestea sunt acceptate sau nu.
Limbajul uman a evoluat pentru a include 2.700 de limbi in întreaga lume.
Cu toate acestea, oamenii au cele mai multe probleme de comunicare.
Problema de comunicare eficace versus & eficientă a devenit un subiect comun atat în vânzări cât şi în comunicarea afacerială, în cazul în care atât impactul cât şi timpul sunt măsurate în bani. Analiza permanentă a specialiştilor este făcută îndeosebi pentru a integra cele două concepte, care sunt adesea în conflict.
Pentru ca mesajele noastre să fie eficace, acestea trebuie transmise într-un mod în care pot inflenta auditoriul vizat.
Uneori, acest lucru este realizat în mod eficient, în doar câteva cuvinte: "Ajutor!" sau "Stop!". Dar pentru cea mai mare parte, mai puţin nu înseamnă mai mult, iar eficienţa este adesea un detriment pentru o comunicare eficace.
Comunicarea perfectă este o utopie, date fiind filtrele şi barierele care pot interfera în calea mesajului până la decodarea şi interpretarea acestuia.
Comunicarea EFICACE
versus
Comunicarea EFICIENTĂ.
Diferenţe, similitudini.
EFICACITATEA comunicării reprezintă livrarea unui mesaj în condiţiile în care receptorul înţelege intenţia exactă a emiţătorului.
Comunicarea eficace poate să nu fie concisă. Pentru ca o comunicare să fie eficace, ea trebuie să ţină cont de receptor.
Comunicarea eficace funcţionează ca o stradă cu două sensuri. Emiţătorul transmite un mesaj şi răspunde oricărei nelămuriri venită din partea receptorului respectivului mesaj.
Comunicarea interpersonală eficace include o validare şi o verificare. Acest lucru are două scopuri: primul, că cele spuse sunt înţelese de auditoriu şi, al doilea, că vorbitorul se simte înţeles astfel încât este de aşteptat ca acesta să acţioneze.
Într-un context de vânzări, comunicarea eficace este esenţială pentru atragerea clientului.
Potenţialul client trebuie să simtă faptul că produsul şi serviciul va aborda nevoile sale, în scopul de a cumpăra. Clientul trebuie să înţeleagă condiţiile de vânzare pentru a fi un client mulţumit.
Dacă există vreo problemă după desfăşurarea actului de achiziţionare a unui bun/ serviciu, comunicarea eficace facilitează rezolvarea problemei spre satisfacția clientului şi conduce, în timp, la o loializare a acestuia.