1979 Curierul liceului 1979 Curierul liceului 2 | Page 104

î n v ă ţ ă m â n t— c e r c e t a r e— p r o d u c ţ i e
102
CURIERUL
LICEULUI
Şcoala trebuie să asigure tineretului nu numai o diplomă, un atestat de cunoştinţe, ci însuşirea unei profesiuni sau m eserii concrete, posibilitatea de a se integra rapid în a c tiv i­ tatea econom ico-socială, în sferele producţiei m ateriale şi spirituale, unde se hotărăşte p ro ­ gresul patriei.
N IC O L A E C E A U Ş E S C U
î n v ă ţ ă m â n t— c e r c e t a r e— p r o d u c ţ i e
A ceasta este tem a de profil a viitorului num ăr al revistei CURIERUL LICEULUI ce va apare la începutul anului 1980... Colectivul de redacţie a şi prim it prim ele m ateriale pe care le consem nează( fragmente) în avanprem ieră... pentru ca elevii- cititori să-aibă răgazul necesar în vederea elaborării unor colaborări valoroase.
V orbind de datoria de a m unci, nu ne gîn- dim la ea num ai ca la o obligaţie, ci ca la o activitate de o prim ordială im portanţă, pentru că fără m uncă fiinţa um ană nu poate pro g resa, nu se poate idealiza. Şi, este foarte n o r­ m al ca m unca să înceapă din frageda vîrstă a copilăriei, urm înd ca pe parcursul trecerii anilor să devină o necesitate vitală.
G radarea activităţii constituie factorul determ inant al form ării unei g eneraţii cu adevărat e- ficace, care să p articipe conştient la făurirea societăţii noastre socialiste. Şi, vorbind de a- ceaslă gradare, mă gîndesc tocmai la m odalităţile de a im pune generaţiei e- fortul corespunzător vîrstei. Dacă şoimii patriei, acei boboci din puf portocaliu şi albastru, îngrijesc florile din părculeţul grădiniţei pentru ca astfel grădiniţa lor să fie cea m ai frum oasă, înseam nă că încă din anii copilăriei li se form ează am biţia de a fi m ereu in frunte, se form ează am biţia de a fi m ereu în frunte,--se form ează concepţia despre frumos, se accentuează spiritul estetic. Pornind de la aceste lucruri fundam entale, se ajunge la patriotism ul înflăcărat a ] pionierilor şi uteciştilor,
C ontribuţia noastră, aparent destul de lim itată, constituie de fapt tem elia edificiului ce va fi creat de viitorii ingineri, profesori, doctori, tehnicieni, m uncitori, care îşi vor desfăşura activitatea sub auspiciul aceluiaşi puternic patriotism. învăţătura, principala n oastră sarcină trebuie să se realizeze în m od conştient de fiecare elev şi, mai ales, trebuie înlăturată definitiv team a de notă, înlocuindu-se cu dorinţa de a învăţa m ai mult, din ce în ce m ai mult, de a dobîndi cunoştinţe în toate dom e­ niile de activitate. Desigur, aceasta p resu p u ­ ne efort, studiu individual şi m ai ales o o rg a­ nizare a tim pului afectat învăţăturii. Noi, toţi, trebuie să fim conştienţi de rolul nostru în societate şi de datoria pe care o avem. De altfel şi tovarăşul N icolae C eauşescu făcea tineretului ţării urarea de a învăţa şi învăţa, de a face totul pentru însuşirea celor mai noi
Şi înălţătoare cunoştinţe ale geniului um an, ale creaţiei poporului nostru, precum şi ale ştiinţei şi creaţiei universale, de a se pregăti pentru a putea ca mîine, la locurile de m uncă unde vor merge, să aducă noi şi noi contribuţii la înălţarea edificiului m inunat al construcţiei societăţii socialiste m ultilateral dezvoltate, a edificiului com unism ului în R om â­ nia.
Ţ U D O Ş ţ E D E N J S A, I \ A