1975 „Curierul liceului” 1975 Curierul liceului | Page 31

CÎTEVA SUGESTII ...
— 30----------------------
Electrotehnica mâ ajuta ş ! în viaţa de toate zilele . Am satisfacţia de a rezolva singur o treabă , pentru care ar fi trebuit să apelez ia serviciile electricianului sau instalatorului .
BUTNARU OVIDIU , II — Br :
îmi place specialitatea mea , pentru că la început a fost grea . Eu nu mai intrasem intr-un atelier de electrotehnică . Drept să spun , atunci cind m-am văzut înconjurat de atita aparatură , m am speriat puţin ; nu credeam că am să fiu în stare să lucrez aici . Dar „ frica " mî- ( trecut repede după ce ni s-a prezentat aparatura exis tentă in atelier . Imediat a început să mă intereseze to mai mult acest domeniu de cctiviiate . Cu cit cunoştean şi lucram mai mult , cu atît setea de cunoaştere deve nea mai mare .
STERE CONSTANTIN , IV — Bu :
Smcer vorbind , cind am fost repartizat la ateliere de tîmplărie am fost afectat . Consider că tîmplăria n ; a fost din punct de vedere al geografiei economice , alegere prea fericită , fiindcă industria lemnului nu ar şanse mari de dezvoltare în judeţul nostru . Cred că mc indicate ar fi fost profesiile legate de specificul econo mic ai judeţului nostru , adică industria petroliferă , petro chimică şi chimică . Nu intenţionez , fiindcă nu am pos bilitatea , în cazul cind nu voi intra în învăţămîntul s- perior să mă încadrez într-o întreprindere de prelucrar a lemnului , ci în industria chimică , unde am lucrat i vacanţele de vară .
DINU EMANOIL , IV — Ar :
Imi place specialitatea de lăcătuşerie , deoarece est necesară aproape în orice moment ; îţi dă satisfacţia rec iizârii unui lucru cu propriile miini . Este minunat să mc dtlezi fierul , să-l aduci la forma pe care o doreşti , s îmbini bucăţi de fier , şuruburi şi piuliţe . Ai sentimenti puternic , că societatea are nevoie de tine ...
CÎTEVA SUGESTII ...
COSTACHE STELIAN A , IV — Bu :
Consider că practica în uzină , alături de muncitori , alături de cei care pot contribui la o adevărată educaţie în muncă , ar fi foarte eficientă . Organizarea practicii productive în stilul unei microîntreprinderi imprimă grupei o atmosferă de colectivitate apropiată de cea a viitorului loc de muncă . Aş fi de părere ca practica desfăşurată în timpul anului şcolar să aibă o perioadă mai mare . Perioadele de muncă patriotică pe timpul verii să se desfăşoare în specialitatea avută . Aceasta va permite o perfecţionare în domeniul respectiv .
Consider necesară sporirea gradului de cointeresare a elevilor în îndeplinirea planului de producţie prin atribuirea unor beneficii şi elevilor şi , mai ales , fixarea unor anumite termene în terminarea lucrărilor . Acestea accelerează ritmul si ridică gradul calitativ . LICĂ GABRIEL , II — Ar :
Cred că este mult mai bine să efectuăm practica într-o uzină , unde avem la îndemină unelte şi dispozitive , materiale şi experienţa lucrătorilor . Avem astfel posibilitatea
să învăţăm meseria lucrînd pe rînd la toate operaţiunile de la proiect pină la probe , ca să devenim electrotehnicieni de nădejde , cu cunoştinţe vaste . Aş propune ca practica agricolă din timpul verii să fi ? înlocuită cu practica in specialitatea în care să fim angajaţi ca muncitori în diferite întreprinderi .
PASTRAMAGIU PETRONIUS , I — Ar :
Dacă s-a început învăţarea unei meserii intr-un an , in anul următor şi în ceilalţi ani să se continue cu a- coeaşi meserie .
Grupele să fie împărţite în echipe , iar fiecărei echipe să-i fie repartizat să realizeze cite un produs din planul de producţie , iar calificativul să fie acordat în funcţie de calitatea produsului făcut .
TOMULESCU MARIAN , III — A r :
Aş avea o sugestie care , după părerea mea , ar ajuta foarte mult ... Mă gîndesc la atestat , şi anume la darea acestei probe în anul trei de liceu . Să presupunem că un elev ar face în primul an ( anul I ) electrotehnica la atelierele şcolii , însuşindu-şi temeinic teoria . In anii II şi Iii elevii ar putea aplica teoria însuşită în anul I , fie efectuind lucrări practice în cadiul atelierului-şcoală , fie , şi ar fi mult mai eficient , în cadrul unei întreprinderi . ( Noi facem practica în cadrul atelierului energetic — Uzina „ 1 M ai "), in aceste condiţii un elev ar putea foarte bine să-şi dea atestatul la sfirşitul anului al Itl-lea de studii . Ar fi mult mai avantajos , cat fiind faptul că în anul al IV-lea elevul este mult mai ocupat cu pregătirea unor examene foarte importante pentru viitorul său .
In altă ordine de idei , aş mai propune , dacă este posibil , să se facă practica de vară în cadrul unor întreprinderi , elevul lucrînd în specialitate .

— 30----------------------

DINU EMANOIL , IV — Ar :
Cred , că pentru a mări eficienţa pregătirii tehnico-pr ( ductive , ar trebui să se înceapă în mod gradat pe pa cursul celor patru ani petrecuţi in liceu ; să se facă fiecare an , în legătură cu lucrările ce urmează a fi efe tuate , şi o pregătire teoretică de specialitate . Să se fa < mai mult pentru aprovizionarea cu materiale , scule dispozitive , să ni se prezinte diafilme şi diapozitive d domeniul în care ne instruim practic .
A STERE CONSTANTIN , IV — Bu :
Cred că ar trebui ca , in cadrul primei trepte licee să se facă o selecţie a elevilor în diferite meserii , nu i se impună elevului meseria către care nu are , poc înclinaţie . în primii doi ani ar trebui ca elevii să fie t cuţi prin mai multe meserii , aiegindu-şi meseria spre ci s-a dovedit că are înclinaţie .
Stavro ROXANA , I
Marea formulă modernă este : mun muncă şi iar muncă .
( Fran