φύλλα εργασίας, διακρίνονται σε αυτές που αφορούν στη διδασκαλία και εμπέδωση του γνωστικού αντικειμένου και σε αυτές που αφορούν στην ατομική αξιολόγηση των μαθητών. Δηλαδή σ τόχος της δεύτερης δραστηριότητος είναι οι μαθητές να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν το βαθμό κατάκτησης της νέας γνώσης. Ειδικά στην τελευταία διδακτική ώρα επιδίδεται και τρίτη δραστηριότητα αξιολόγησης του μαθήματος.
Ο εκπαιδευτικός ανάλογα με τις συνθήκες και την ομάδα του, επιλέγει είτε τη δραστηριότητα όπως περιγράφεται στα φύλλα εργασίας, είτε τις διαδραστικές ασκήσεις που υπάρχουν στη περιγραφη των διδακτικών ωρών. Μια παράμετρος των συνθηκών μπορεί να είναι το πλήθος των μαθητών ανά υπολογιστή, ή ένας απρόβλεπτος διδακτικός θόρυβος.
Έτσι μερικές από τις δραστηριότητες μπορεί να απαντηθούν στο χαρτί ή σε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, σε άλλα περιβάλλοντα. Για παράδειγμα τα ερωτηματολόγια βρίσκονται αποθηκευμένα στο Πανελλήνιο σχολικό δίκτυο στην διεύθυνση http:// eclass. sch. gr /. Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες εμπέδωσης υπάρχουν και προσυμπληρωμένες σε έντυπη μορφή στο εργαστήριο, έτσι ώστε αν κάποιος μαθητής απουσιάζει ή δεν προλάβει χρονικά να την ολοκληρώσει, να έχει και αυτός την δυνατότητα της μελέτης στο σπίτι.
Διδακτικοί Στόχοι:
Θέλουμε οι μαθητές:- να κατονομάζουν τα υλικά μέρη ενός υπολογιστικού συστήματος.- να αναγνωρίζουν την Κεντρική Μονάδα και να περιγράφουν το εσωτερικό του υπολογιστή.- να αναγνωρίζουν, να ονοματίζουν και να περιγράφουν τις κυριότερες συσκευές εισόδου-εξόδου.- να αντιλαμβάνονται και να περιγράφουν τη διαφορά ανάμεσα στην κύρια μνήμη και τα αποθηκευτικά μέσα-να αναγνωρίζουν & να συνδέουν τα υλικά μέρη ενός συστήματος σε εκπ. λογισμικό & με βιωματικό τρόπο.
Λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν τη θεματική του σεναρίου:
Υλικό υπολογιστών υπολογιστικό σύστημα Βιωματική μάθηση.
Υλικοτεχνική υποδομή:
Το μάθημα θα πραγματοποιηθεί στο σχολικό εργαστήριο πληροφορικής. Η εργασία στους υπολογιστές γίνεται με δύο μαθητές ανά υπολογιστή. Απαραίτητη κρίνεται η σύνδεση στο διαδίκτυο για την υλοποίηση ασκήσεων που έχουν δημιουργηθεί από τον εκπαιδευτικό στην πλατφόρμα φιλοξενίας " Αίσωπος ", ή στην η-τάξη του Πανελλήνιου σχολικού δικτύου. Τα λογισμικά που απαιτούνται για την υλοποίηση του σεναρίου είναι κατά την δεύτερη διδακτική ώρα το εκπαιδευτικό λογισμικό DELYS για την εικονική σύνδεση αρχικά, μερών του υπολογιστικού συστήματος και εφόσον ο πληροφορικός κρίνει και προτιμήσει το Web 2.0 εργαλείο, στο περιβάλλον Kubbu, όπου οι μαθητές καλούνται να ανοίξουν και να συμπληρώσουν ένα σταυρόλεξο ή ένα παιχνίδι ταιριάσματος για το « Υλικό του Υπολογιστή », καθώς και το λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης, το Cmap Tools. Ένας βιντεοπροβολέας θα ήταν χρήσιμος για την αρχική παρουσίαση του εκπαιδευτικού, σε κάθε διδακτική ώρα. Για την υλοποίηση των διαφόρων δραστηριοτήτων, όπου απαιτείται ο ένας μαθητής της ομάδας θα είναι ο μαθητής-οδηγός που θα διαβάζει τις εκφωνήσεις των δραστηριοτήτων και θα συμπληρώνει τις απαντήσεις σ’ αυτό, ενώ ο δεύτερος θα είναι ο μαθητήςχειριστής που θα χρησιμοποιεί τον υπολογιστή και θα πληκτρολογεί τις εντολές. Οι ρόλοι θα αντιστρέφονται εναλλάξ, σε συμφωνία με τους μαθητές, ώστε τελικά κάθε μαθητής θα περνά από το ρόλο μαθητής-χειριστής, με στόχο την εξοικείωση και κατάκτηση της νέας γνώσης. Για τις δραστηριότητες της ατομικής αξιολόγησης ο καθένας απαντά μόνος του, εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Λέγοντας συνθήκες εννοώ την κατανομή των μαθητών ανά υπολογιστή, πιθανές βλάβες υπολογιστών και τέλος την διδακτική ώρα που προγραμματίζεται η διδασκαλία.
Τυπικός χρόνος αλληλεπίδρασης με το εκπαιδευτικό σενάριο σε διδακτικές ώρες για δουλειά εντός του σχολείου:
3 ώρες
Πνευματικά δικαιώματα ή άλλοι αντίστοιχοι περιορισμοί:
Το σενάριο είναι δημιουργία του γράφοντα, εμπλουτισμένη με στοιχεία( όπως εικόνες και παρουσιάσεις σε power point) που συνοδεύουν το σχολικό βιβλίο.
Εκτιμώμενο Επίπεδο Δυσκολίας:
Δύσκολο
Τύπος διαδραστικότητας:
Το παρόν έγγραφο αποτελεί προϊόν της Πλατφόρμας Ανάπτυξης, Σχεδίασης, Υποβολής και Αξιολόγησης Ψηφιακών Διδακτικών Σεναρίων « Αίσωπος » που αναπτύχθηκε με ίδια μέσα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο πλαίσιο του Υποέργου 2: « Ψηφιακό Σύστημα – Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Υποβολής, Αξιολόγησης, Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ψηφιακών Σεναρίων καθώς και καθοδήγησης και Υποστήριξης των Εκπαιδευτικών » της Πράξης: « Ανάπτυξη Mεθοδολογίας και Ψηφιακών Διδακτικών Σεναρίων για τα Γνωστικά Αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση( ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του ΕΠ « Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση » του ΕΣΠΑ 2007-2013 και υλοποιείται σε σύμπραξη από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων του ΥΠ. Π. Ε. Θ..
Σελίδα 5 / 35