φύλλα εργασίας , διακρίνονται σε αυτές που αφορούν στη διδασκαλία και εμπέδωση του γνωστικού αντικειμένου και σε αυτές που αφορούν στην ατομική αξιολόγηση των μαθητών . Δηλαδή σ τόχος της δεύτερης δραστηριότητος είναι οι μαθητές να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν το βαθμό κατάκτησης της νέας γνώσης . Ειδικά στην τελευταία διδακτική ώρα επιδίδεται και τρίτη δραστηριότητα αξιολόγησης του μαθήματος .
Ο εκπαιδευτικός ανάλογα με τις συνθήκες και την ομάδα του , επιλέγει είτε τη δραστηριότητα όπως περιγράφεται στα φύλλα εργασίας , είτε τις διαδραστικές ασκήσεις που υπάρχουν στη περιγραφη των διδακτικών ωρών . Μια παράμετρος των συνθηκών μπορεί να είναι το πλήθος των μαθητών ανά υπολογιστή , ή ένας απρόβλεπτος διδακτικός θόρυβος .
Έτσι μερικές από τις δραστηριότητες μπορεί να απαντηθούν στο χαρτί ή σε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο , σε άλλα περιβάλλοντα . Για παράδειγμα τα ερωτηματολόγια βρίσκονται αποθηκευμένα στο Πανελλήνιο σχολικό δίκτυο στην διεύθυνση http :// eclass . sch . gr /. Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες εμπέδωσης υπάρχουν και προσυμπληρωμένες σε έντυπη μορφή στο εργαστήριο , έτσι ώστε αν κάποιος μαθητής απουσιάζει ή δεν προλάβει χρονικά να την ολοκληρώσει , να έχει και αυτός την δυνατότητα της μελέτης στο σπίτι .
Διδακτικοί Στόχοι :
Θέλουμε οι μαθητές : - να κατονομάζουν τα υλικά μέρη ενός υπολογιστικού συστήματος . - να αναγνωρίζουν την Κεντρική Μονάδα και να περιγράφουν το εσωτερικό του υπολογιστή . - να αναγνωρίζουν , να ονοματίζουν και να περιγράφουν τις κυριότερες συσκευές εισόδου-εξόδου . - να αντιλαμβάνονται και να περιγράφουν τη διαφορά ανάμεσα στην κύρια μνήμη και τα αποθηκευτικά μέσα -να αναγνωρίζουν & να συνδέουν τα υλικά μέρη ενός συστήματος σε εκπ . λογισμικό & με βιωματικό τρόπο .
Λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν τη θεματική του σεναρίου :
Υλικό υπολογιστών υπολογιστικό σύστημα Βιωματική μάθηση .
Υλικοτεχνική υποδομή :
Το μάθημα θα πραγματοποιηθεί στο σχολικό εργαστήριο πληροφορικής . Η εργασία στους υπολογιστές γίνεται με δύο μαθητές ανά υπολογιστή . Απαραίτητη κρίνεται η σύνδεση στο διαδίκτυο για την υλοποίηση ασκήσεων που έχουν δημιουργηθεί από τον εκπαιδευτικό στην πλατφόρμα φιλοξενίας " Αίσωπος ", ή στην η-τάξη του Πανελλήνιου σχολικού δικτύου . Τα λογισμικά που απαιτούνται για την υλοποίηση του σεναρίου είναι κατά την δεύτερη διδακτική ώρα το εκπαιδευτικό λογισμικό DELYS για την εικονική σύνδεση αρχικά , μερών του υπολογιστικού συστήματος και εφόσον ο πληροφορικός κρίνει και προτιμήσει το Web 2.0 εργαλείο , στο περιβάλλον Kubbu , όπου οι μαθητές καλούνται να ανοίξουν και να συμπληρώσουν ένα σταυρόλεξο ή ένα παιχνίδι ταιριάσματος για το « Υλικό του Υπολογιστή », καθώς και το λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης , το Cmap Tools . Ένας βιντεοπροβολέας θα ήταν χρήσιμος για την αρχική παρουσίαση του εκπαιδευτικού , σε κάθε διδακτική ώρα . Για την υλοποίηση των διαφόρων δραστηριοτήτων , όπου απαιτείται ο ένας μαθητής της ομάδας θα είναι ο μαθητής-οδηγός που θα διαβάζει τις εκφωνήσεις των δραστηριοτήτων και θα συμπληρώνει τις απαντήσεις σ ’ αυτό , ενώ ο δεύτερος θα είναι ο μαθητήςχειριστής που θα χρησιμοποιεί τον υπολογιστή και θα πληκτρολογεί τις εντολές . Οι ρόλοι θα αντιστρέφονται εναλλάξ , σε συμφωνία με τους μαθητές , ώστε τελικά κάθε μαθητής θα περνά από το ρόλο μαθητής-χειριστής , με στόχο την εξοικείωση και κατάκτηση της νέας γνώσης . Για τις δραστηριότητες της ατομικής αξιολόγησης ο καθένας απαντά μόνος του , εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν . Λέγοντας συνθήκες εννοώ την κατανομή των μαθητών ανά υπολογιστή , πιθανές βλάβες υπολογιστών και τέλος την διδακτική ώρα που προγραμματίζεται η διδασκαλία .
Τυπικός χρόνος αλληλεπίδρασης με το εκπαιδευτικό σενάριο σε διδακτικές ώρες για δουλειά εντός του σχολείου :
3 ώρες
Πνευματικά δικαιώματα ή άλλοι αντίστοιχοι περιορισμοί :
Το σενάριο είναι δημιουργία του γράφοντα , εμπλουτισμένη με στοιχεία ( όπως εικόνες και παρουσιάσεις σε power point ) που συνοδεύουν το σχολικό βιβλίο .
Εκτιμώμενο Επίπεδο Δυσκολίας :
Δύσκολο
Τύπος διαδραστικότητας :
Το παρόν έγγραφο αποτελεί προϊόν της Πλατφόρμας Ανάπτυξης , Σχεδίασης , Υποβολής και Αξιολόγησης Ψηφιακών Διδακτικών Σεναρίων « Αίσωπος » που αναπτύχθηκε με ίδια μέσα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο πλαίσιο του Υποέργου 2 : « Ψηφιακό Σύστημα – Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Υποβολής , Αξιολόγησης , Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ψηφιακών Σεναρίων καθώς και καθοδήγησης και Υποστήριξης των Εκπαιδευτικών » της Πράξης : « Ανάπτυξη Mεθοδολογίας και Ψηφιακών Διδακτικών Σεναρίων για τα Γνωστικά Αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ( ΕΚΤ ) και το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του ΕΠ « Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση » του ΕΣΠΑ 2007-2013 και υλοποιείται σε σύμπραξη από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων του ΥΠ . Π . Ε . Θ . .
Σελίδα 5 / 35