Γενική Περιγραφή Σεναρίου
Γενική Περιγραφή Σεναρίου
Γνωστικό αντικείμενο :
Πληροφορική
Θεματική ταξινομία :
Πληροφορική - > Υλικό
Εκπαιδευτικό πρόβλημα :
Το προτεινόμενο διδακτικό σενάριο αφορά στη διδασκαλία του Υλικού του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και απευθύνεται : σε μαθητές της Α ’ τάξης Γυμνασίου στο μάθημα της Πληροφορικής . Βασικός σκοπός του σεναρίου είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τα υλικά μέρη ενός υπολογιστικού συστήματος καθώς και τα κυριότερα αποθηκευτικά μέσα . Να διαχωρίζουν τις έννοιες υλικό και λογισμικό . Οι μαθητές να επεξεργαστούν , να αγγίξουν και να συνδέσουν τα υλικά μέρη ενός υπολογιστικού συστήματος , εικονικά στην αρχή , σε εκπαιδευτικό λογισμικό , που είναι εγκατεστημένο στους υπολογιστές του εργαστηρίου και στη συνέχεια με πραγματικά υλικά , σε πάγκους μέσα στο εργαστήριο , που έχει προετοιμάσει ο πληροφορικός . Να έρθουν σε επαφή με έννοιες τις οποίες πλέον συναντούμε εκτός από τα εγχειρίδια ενός υπολογιστικού συστήματος , στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές , στην αγορά μιας τηλεόρασης , ακόμη και στα χαρακτηριστικά μιας συσκευής κινητού τηλεφώνου , δηλαδή σε αντικείμενα της καθημερινότητας μας . Ο πληροφορικός δρα υποστηρικτικά , καθοδηγώντας και εμψυχώνοντας όπου χρειάζεται , καταπολεμώντας την τεχνοφοβία ή συμβουλεύοντας για σεβασμό στις νέες τεχνολογίες .
Το μαθητικό δυναμικό πολύ συχνά παρουσιάζει ανομοιομορφία και θεωρείται ότι προϋπάρχουσες γνώσεις δεν είναι προαπαιτούμενες , αλλά αν υπάρχουν μόνο θετικό αποτέλεσμα μπορούν να έχουν . Στο πλαίσιο αυτό γίνεται ανίχνευση των παραστάσεων των μαθητών . Έχουν εντοπισθεί συνηθισμένες παρανοήσεις ή απλουστεύσεις που προκύπτουν στην πορεία της εξοικείωσης με το υλικό του η / υ ή το λογισμικό και μπορούν να αντιμετωπισθούν από το παρόν διδακτικό σενάριο . Τέτοιες παρανοήσεις αφορούν στο ότι οι νεαροί μαθητές δυσκολεύονται να διαχωρίσουν τις βασικές έννοιες του υλικού , του λογισμικού και την κατάταξη των μερών του υπολογιστικού συστήματος σε αυτές τις κατηγορίες , όπως τη χρησιμότητα τους και τη σχέση τους .
Βασικός σκοπός του σεναρίου είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τα υλικά μέρη ενός υπολογιστικού συστήματος καθώς και τα κυριότερα αποθηκευτικά μέσα . Να επεξεργαστούν , να αγγίξουν και να συνδέσουν τα εξαρτήματα ενός υπολογιστικού συστήματος , εικονικά σε εκπαιδευτικό λογισμικό στην αρχή και με πραγματικά υλικά στη συνέχεια . Σκοπός είναι επίσης να έρθουν σε επαφή με έννοιες τις οποίες πλέον συναντούμε σε αντικείμενα της καθημερινότητας μας .
Γενική περιγραφή περιεχομένου :
" Το Υλικό του Υπολογιστή " για μαθητές της Α ’ τάξης Γυμνασίου στο μάθημα της Πληροφορικής . Για το συγκεκριμένο σενάριο εκτιμάται ότι απαιτούνται τρεις ( 3 ) διδακτικές ώρες .
Όπως προβλέπεται στις προδιαγραφές της πλατφόρμας το διδακτικό σενάριο χωρίζεται σε φάσεις . Κάθε φάση αντιστοιχεί σε μία ( 1 ) διδακτική ώρα . Κάθε διδακτική ώρα περιλαμβάνει μία σύντομη εισαγωγή και παρουσίαση του διδακτικού αντικειμένου από τον διδάσκοντα . Ακολουθεί η επίδοση δύο δραστηριοτήτων , κάθε μία από τις οποίες βρίσκεται σε διαφορετικό φύλλο εργασίας .
Όσες δραστηριότητες υλοποιήθηκαν με εργαλεία που υπάρχουν στην πλατφόρμα " Αίσωπος ", είναι διαδραστικές και έχουν ενταχθεί στο τέλος της περιγραφής κάθε διδακτικής ώρας . Εναλλακτικά μπορούμε να ασχοληθούμε με τις δραστηριότητες όπως ακριβώς περιγράφονται στα φύλλα εργασίας .
Οι δραστηριότητες , όπως παρουσιάζονται παρακάτω στη περιγραφή της διδακτικής πρότασης , ή όπως περιγράφονται στα
Το παρόν έγγραφο αποτελεί προϊόν της Πλατφόρμας Ανάπτυξης , Σχεδίασης , Υποβολής και Αξιολόγησης Ψηφιακών Διδακτικών Σεναρίων « Αίσωπος » που αναπτύχθηκε με ίδια μέσα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο πλαίσιο του Υποέργου 2 : « Ψηφιακό Σύστημα – Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Υποβολής , Αξιολόγησης , Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ψηφιακών Σεναρίων καθώς και καθοδήγησης και Υποστήριξης των Εκπαιδευτικών » της Πράξης : « Ανάπτυξη Mεθοδολογίας και Ψηφιακών Διδακτικών Σεναρίων για τα Γνωστικά Αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ( ΕΚΤ ) και το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του ΕΠ « Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση » του ΕΣΠΑ 2007-2013 και υλοποιείται σε σύμπραξη από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων του ΥΠ . Π . Ε . Θ . .
Σελίδα 4 / 35