ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ – BULLYING
Η Νικολέττα, μαθήτρια της Α’ Λυκείου, μιλά για ένα παρατραβηγμένο αστείο και την Κρίστι, που επινόησε φανταστικούς φίλους
<<Ήμασταν μια παρέα παιδιών και κοροϊδεύαμε για πλάκα ένα κορίτσι. Απλώς αν τα πούμε σε κάποιον μεγάλο δεν θα φαίνεται για πλάκα.
Ήταν μια στην τάξη που δεν πλενόταν, είχε να κάνει κάτι βδομάδες μπάνιο, ήταν και λίγο εύσωμη και πώς είναι αυτό που κάνουνε όταν χάνεται ένα παιδάκι. Το Amber Alert.Είχαμε βγάλει ένα φυλλάδιο και εμείς που έλεγε «Αναζητείται η Κρίστι» και είχαμε γράψει ότι είναι 1,60, κιλά 100+ και πως έχει να κάνει μια βδομάδα μπάνιο.
Αυτή δεν ξέρω αν έκλαψε ή όχι, γιατί το είχαμε κολλήσει κιόλας στους δρόμους. Ήταν πολύ γερή πλάκα και θυμάμαι πως την ημέρα που πηγαίναμε περίπατο, είχε έρθει και η μάνα της για να διαμαρτυρηθεί……
Αποτέλεσμα αυτής της πλάκας ήταν το ότι η Κρίστι δεν ξαναήρθε σχολείο από τότε>>
Η βία στα σχολεία μας είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό, επικίνδυνο και κυρίως δύσκολο να αντιμετωπιστεί, λόγω του ότι θύματα, θύτες και ουδέτεροι τηρούν μια στάση που παραπέμπει στη σικελική Ομερτά. Ο νόμος της σιωπής και της ενοχής, καλύπτει πράξεις και λέξεις, που αφήνουν σημάδια στις παιδικές ψυχές για χρόνια ολόκληρα.
Καθημερινά ακούμε για μικρές συμμορίες παιδιών που εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους, τους ληστεύουν, τους κακοποιούν είτε φραστικά, είτε σωματικά. Όταν όμως κάποιος ψάχνει για ονόματα και μαρτυρίες, τα στόματα δύσκολα ανοίγουν, άλλες φορές από φόβο και ντροπή και άλλες επειδή τα παιδιά δεν κατανοούν ότι συμμετέχουν σε μια πράξη βίας. Το NEWS 247, στα πλαίσια της έρευνάς του για το Child Bullying στα ελληνικά σχολεία, μίλησε με μαθητές* και εκπαιδευτικούς. Οι μαρτυρίες τους είναι συγκλονιστικές και καταδεικνύουν την ανάγκη αφύπνισης της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα τώρα, που η βία ευνοείται από την ανέχεια και τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής Όπως μας εκμυστηρεύτηκαν ακόμα και εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων η παρενόχληση δεν προέρχεται μόνο από τους ίδιους τους μαθητές, όπως πολύς κόσμος φαντάζεται, αλλά και από εξωσχολικούς παράγοντες ακόμα και καθηγητές.
Corinthian Strays
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως επιβιώνουν τα αδέσποτα στην πόλη μας; Πολλές φορές τυχαίνει να τα βλέπουμε χαρούμενα, να παίζουνε μεταξύ τους ανέμελα στα πάρκα, ομορφαίνοντας την Κόρινθο και γαληνεύοντας την σκέψη μας. Όμως ποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτό το τεράστιο λειτούργημα;
Η φιλοζωική Κορίνθου λοιπόν ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα, οι οποίοι έτρεφαν αγάπη για τα ζώα και κυρίως για τα αβοήθητα και ανυπεράσπιστα αδέσποτα. Η ΚΟΠΡΑΠ του νομού μας βαδίζει στα πρώτα βήματα της αδέσποτης πνοής συνεχίζοντας με ευλάβεια το πολύτιμο έργο της. Οι κύριοι υποστηρικτές της ΚΟΠΡΑΠ είναι κυρίως κτηνίατροι οι οποίοι προσφέρουν τις γνώσεις τους και την πολύχρονη εμπειρία τους προκειμένου να θεραπεύσουν και να επουλώσουν τις πληγές των τραυματισμένων ζωών. Εθελοντές από Λουτράκι πολλές κι από Κιάτο προθυμοποιούνται να φιλοξενήσουν σκυλιά ή γάτες που βρίσκονται σε ανάγκη και πολλές φορές προσφέρουν χρήματα και τροφές χωρίς κανένα αντάλλαγμα.
Στην ερώτηση μας, σε ένα από τα μέλη της φιλοζωικής, για το ποιά είναι τα σχεδία τους για το μέλλον η πρώτη απάντηση ήταν να καταφέρουν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο του νομού μας σχετικά με το πρόβλημα των ζωών στον δρόμο. Στην συνέχεια ζητούν ταπεινά από τον δήμαρχο μας να εγκρίνει την οργάνωση τους προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο οργανωμένη διοίκηση καθώς και να εκτελούν αποτελεσματικότερα, το λειτούργημα που έχουν αναλάβει. Έτσι θα μπορέσουν να χτίσουν ένα καταφύγιο για τα ζώα της πόλης μας μέχρι να βρούνε ένα σπίτι η μέχρι να επουλωθούν οι πληγές τους και να δυναμώσουν για να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.
6
Ενδοσχολική Βία