Τα χρονικά του 1ου Γενικού Λυκείου Κορίνθου December 2013 | Page 4

ανάλογα με το κόστος). Για επιδόρπιο, υπάρχει μια ποικιλία από γλυκά αραβικής καταγωγής, που φτιάχνονται κυρίως από μέλι, αυγό και αμύγδαλα, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε και το ξακουστό turron (μπορεί να είναι από πάστα αμυγδάλου, από σοκολάτα, κλπ.). Άλλα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι τα polvorones, mantecados, mazapanes, κλπ

25 Δεκεμβρίου: Χριστούγεννα

Η μέρα των Χριστουγέννων είναι η συνέχεια όσων ξεκίνησαν την προηγούμενη ημέρα. Ο κόσμος περνάει χρόνο με τις οικογένειές του, τρώει ένα περιποιημένο γεύμα, αν και δεν είναι τόσο πλουσιοπάροχο όσο της προηγούμενης μέρας. Σε πολλές οικογένειες, τα παιδιά απολαμβάνουν τα δώρα που έχουν λάβει από τον Papa Noel, το ισπανικό αντίστοιχο του Αϊ Βασίλη. Η συνήθεια να δίνονται τα δώρα αυτή την ημέρα δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο σε πολλές χώρες, καθώς οι Ισπανοί παραδοσιακά περιμένουν μέχρι τη μέρα των Τριών Μάγων για να ανταλλάξουν δώρα.

28 Δεκεμβρίου: Ημέρα των Αγίων Αθώων

31 Δεκεμβρίου: Παραμονή Πρωτοχρονιάς

Οι εορταστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή Nochevieja είναι ένα θέαμα που εντυπωσιάζει. Στις πλατείες μεγάλων και μικρών ισπανικών πόλεων, μπορεί κανείς να δει μια συγκεκριμένη σκηνή, που αναμφίβολα θα περιλαμβάνει καμπάνες εκκλησιών και σταφύλια. Όταν το ρολόι γίνεται 12, οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούν 12 φορές, και αυτή τη στιγμή, όλοι οι Ισπανοί τρώνε 12 ρώγες από σταφύλι, ένα για κάθε χτύπημα της καμπάνας. Σύμφωνα με την παράδοση, αυτοί που καταφέρνουν να φάνε όλα τα σταφύλια θα έχουν 12 μήνες ευημερίας για το νέο έτος. Οικογένειες και φίλοι συγκεντρώνονται για αυτή τη γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του έτους και την αρχή ενός νέου, και στην περίπτωση των περισσότερων Ισπανών αυτό σημαίνει ένα πολύ ζωντανό εορτασμό μέχρι το πρωί.

Αυτά είναι μια μικρή γεύση από τις γιορτές στην Ισπανία. Σίγουρα μία επίσκεψη εκεί θα σας αποζημιώσει με τον καλύτερο τρόπο!

Αστικοί Χριστουγεννιάτικοι

Οι καλικάντζαροι

Οι καλικάντζαροι είναι μια παλιά παράδοση στην πατρίδα μας. Και σε κάθε τόπο, και πιο πολύ στα χωριά, υπάρχουν χίλιοι θρύλοι και έθιμα γύρο από αυτούς. Εμφανίζονται κάθε Χριστούγεννα. Μερικοί λένε ότι είναι πνεύματα, άλλα καλά και άλλα κακά. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι είναι παράξενα όντα, μαλλιαρά και ότι τρυπώνουν στα σπίτια από τις καμινάδες. Τις νύκτες πηγαίνουν και κλέβουν τα φαγητά που βρίσκουν και πιο πολύ τα σύκα γιατί τους αρέσουν πολύ. Όταν τελειώσουν το φαγητό τους αρχίζουν να χορεύουν.

Όλοι οι χωρικοί, όταν πλησιάζει βράδυ, φοβούνται να ξεμυτίσουν από το σπίτι τους, προπάντων τα μικρά παιδιά, ως ότου έρθει η γιορτή των Φώτων, που ρίχνουν το σταυρό και οι καλικάντζαροι εξαφανίζονται. Τότε πάνε και ζούνε κάτω από τη γη. Και εμφανίζονται πάλι τα άλλα Χριστούγεννα.

Σε πολλά χωριά ρίχνουνε αναμμένα κάρβουνα στα πηγάδια, για να μην μαγαρίσουν οι καλικάντζαροι.

4

Θρύλοι