αλλάζει και να τροποποιείται ακόμη και την ώρα του μαθήματος ανάλογα με το κοινό της τάξης και τις ανάγκες του . Αυτό σημαίνει ότι ο διδάσκων καλό είναι να προσπαθεί να είναι ευέλικτος έτσι ώστε να παρεκκλίνει και να τροποποιεί την πορεία του μαθήματος για να υπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες των μαθητών του αλλά και να αντιμετωπίσει κάποτε απροσδόκητα προβλήματα ( Ματθαιουδάκη 2012 ).
Τα σχέδια μαθημάτων που παρατίθενται παρακάτω παρέχουν ένα σύνολο διδακτικών προτάσεων και τεχνικών λαμβάνοντας υπόψη τις επιταγές του ΚΕΠΑ . Οι μαθησιακοί στόχοι που υιοθετούνται περιγράφονται με όρους ανάπτυξης επικοινωνιακών γλωσσικών ικανοτήτων στο πλαίσιο γενικών ικανοτήτων ( Συμβούλιο της Ευρώπης 2008 ), οι οποίες είναι απαραίτητες στον σπουδαστή μιας γλώσσας για να λειτουργήσει μέσα σε συγκεκριμένο περιβάλλον και επικοινωνιακή περίσταση ( Hymes 1972 , Canale & Swain 1980 ).
Το κάθε σχέδιο αρχίζει με μια γενική περιγραφή η οποία περιλαμβάνει : το επίπεδο γλωσσομάθειας για το οποίο αναπτύσσεται , την ομάδα-στόχο , τη μέθοδο διδασκαλίας , μια ενδεικτική διάρκεια του μαθήματος ( δηλαδή τις διδακτικές ώρες που υπολογίζεται ότι χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ) και το θέμα με το οποίο ασχολείται . Προσδιορίζονται επίσης η επικοινωνιακή περίσταση για την οποία αναπτύσσονται οι γλωσσικές δραστηριότητες που προτείνονται , με σκοπό την ανάπτυξη της επικοινωνιακής και γλωσσικής ικανότητας του ατόμου , οι διδακτικοί στόχοι , τα κείμενα που χρησιμοποιούνται και οι πηγές τους . Στο τέλος παρατίθεται το υλικό που θα χρησιμοποιήσει ο διδάσκων μέσα στην τάξη , δηλαδή τα φύλλα εργασίας που πρέπει να δοθούν στους σπουδαστές . Στη συνέχεια και κάτω από τον τίτλο « Πορεία του μαθήματος » περιγράφεται το μάθημα και η εξέλιξή του , όπως επίσης και οι δραστηριότητες στις οποίες πρόκειται να εμπλακούν οι σπουδαστές ( οι οποίες περιέχουν και τις οδηγίες που πρέπει να δοθούν από τον διδάσκοντα , όπου αυτό είναι απαραίτητο ), ώστε να επιτευχθούν οι μαθησιακοί στόχοι που τίθενται στην αρχή του σχεδίου . Το κάθε μέρος ολοκληρώνεται με την παράθεση των φύλλων εργασίας ( όπου αυτό είναι απαραίτητο ) στη μορφή που θα δοθούν στους σπουδαστές , ώστε να πραγματοποιηθούν στην τάξη οι δραστηριότητες που περιγράφονται στην πορεία του μαθήματος . Υλικό για την κατάρτιση των σχεδίων εργασίας αντλείται κυρίως από τον Οδηγό γνωριμίας με την πόλη και το Υποστηρικτικό υλικό ( Τακούδα 2017 ) 8 του προγράμματος Xenios Zeus Erasmus Plus KA2 , αλλά έχει κατασκευαστεί και επιπλέον υλικό .
8 https :// opencourses . auth . gr / courses / ZEUS101 / ( ημερ . πρόσβασης 7.3.2017 )
Μ . Κοκκινίδου - Λ . Τριανταφυλλίδου , ΣΝΕΓ ΑΠΘ , 2017 12