Οι επαφές με τη ρωσική πλευρά συνεχίστηκαν την περίοδο 2010-2011 για την επίλυση των πολλών εκκρεμών θεμάτων , συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας της βολής αποδοχής και της υπογραφής FOS στη συνέχεια . Το 2011 ρωσική αντιπροσωπία αξιολόγησε την κατάσταση επί τόπου για την υποβολή προτάσεων , ενώ πρόβλημα ανέκυψε στο θέμα της βολής , λόγω της ασυμβατότητας του Πεδίου Βολής Κρήτης με τις προδιαγραφές του συστήματος . Οι περικοπές , όμως , στις δαπάνες για την Άμυνα είχαν ήδη αρχίσει να έχουν τα αρνητικά τους αποτελέσματα και θα χρειαζόταν να περάσει άλλος ένας χρόνος για να υπογραφεί τελικά η σύμβαση ( ύψους 430.000 ευρώ ), που θα καθιστούσε μέρος του συστήματος λειτουργικό και θα επαναπιστοποιούσε τέσσερα 48N6Ε για βολή , τον Ιούνιο του 2012 . Η νέα υπόσχεση για βολή ήταν , πλέον , για το πρώτο εξάμηνο ( ή το καλοκαίρι ) του 2013 . Στη συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία εξεύρεσης αναδόχου για την παροχή κατάλληλου στόχου αλλά και της εξασφάλισης της συναίνεσης για τη χρήση του ΠΒΚ . Έτσι , φτάσαμε τελικά στον προγραμματισμό της βολής τον Οκτώβριο και την εκτέλεσή της στις 13 Δεκεμβρίου .
Το Σμήνος της 11 ΜΚΒ / 126ΣΜ αναπτυγμένο στον Β ’ Τομέα του ΠΒΚ . Στα αριστερά διακρίνεται το ραντάρ , ενώ η μονάδα πυρός TOR-M1 βρίσκεται τοποθετημένη ( εκτός κάδρου ) δεξιά . Διακρίνονται , επίσης , και οι μονάδες παροχής ισχύος σε κάθε όχημα του συστήματος .
αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος παραμένουν άγνωστοι . Το 2010 , πάντως , υπήρξε η πρώτη επίσημη υπόσχεση από πλευράς υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την πραγματοποίηση βολής αποδοχής ( δοκιμαστική βολή μετά την εκπαίδευση των Κυπρίων είχε εκτελεστεί προ της παράδοσης του συστήματος ). Προφανώς , όμως , δεν υπήρχαν πλέον πιστοποιημένα βλήματα για να γίνει κάτι τέτοιο και γι ’ αυτό στο ΕΜΠΑΕ 2011-2015 υπήρξε πρόβλεψη 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την επαναπιστοποίηση μικρού αριθμού βλημάτων ( αργότερα προσδιορίστηκε σε τέσσερα ) και μερικής αποκατάστασης του συστήματος .
Η βολή για την … επόμενη ημέρα
Υπό το πρίσμα των παραπάνω , η βολή ( τυπικά ήταν βολή αποδοχής ) είχε καταλήξει να αποτελεί το πρόκριμα για όλες τις περαιτέρω εξελίξεις και σχεδιάστηκε , ώστε να εκτελεστεί με όλες τις επιχειρησιακές παραμέτρους ενός Σμήνους της 11 ΜΚΒ , συμπεριλαμβανομένου και του στοιχείου προστασίας TOR-M1 . Από την άλλη , η διαδικασία υλοποιήθηκε με χρήση της δυνατότητας του S-300 να επιχειρεί κλιμακωτά και με μέρος μόνο του εξοπλισμού , στην προκειμένη περίπτωση με το ραντάρ ιχνηλάτησης - εγκλωβισμού - καταύγασης - καθοδήγησης 30Ν6Ε να δρα αυτόνομα και ως ραντάρ έρευνας τομέα , αποκαλύπτοντας στόχους . Δηλαδή , δε χρησιμοποιήθηκε το 64N6E .
Η 11 ΜΚΒ επιτέλεσε το καθήκον της . Η επόμενη ημέρα , όμως , των S-300 εξαρτάται από το ΥΕΘΑ .
01 / 2014 13