ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335 | Page 9

ροπλάνο . Επιπλέον , η διακοπή λειτουργίας του ACARS θα μπορούσε επίσης να στοχεύει προς την ίδια κατεύθυνση , να αποκρύψει δηλαδή την αλλαγή πορείας του αεροσκάφους . Παρόλα αυτά , όμως , και παρά τους μαλαισιανούς ισχυρισμούς , δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το transponder τέθηκε εκτός λειτουργίας από ανθρώπινο χέρι , καθώς το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να είχε και άλλο συμβάν πάνω στο αεροσκάφος , που κατέστησε τον εξοπλισμό μη λειτουργικό και αποστέρησε το πλήρωμα από οποιαδήποτε δυνατότητα επικοινωνίας . Επιπλέον , η χρονική συγκυρία που « επικαλείται » το παραπάνω σενάριο δεν είναι απόλυτα αποδεδειγμένη , διότι δεν είναι γνωστό πότε έκλεισε το ACARS , παρά μόνο ότι εξέπεμψε για τελευταία φορά στη 01:07 και δεν επανήλθε μετά από μισή ώρα , όπως προβλεπόταν . Για το τι συνέβη , βέβαια , μετά την « κατάληψη » του αεροπλάνου έως και το τραγικό τέλος του , μόνο υποθέσεις θα μπορούσαν να γίνουν . Το σενάριο της εκρηκτικής αποσυμπίεσης που αιφνιδίασε το πλήρωμα και το αδρανοποίησε στη συνέχεια ενισχύεται από κάποια από τα στοιχεία , όπως η έλλειψη επικοινωνίας στη συνέχεια . Θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει και την αλλαγή πορείας ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για επιστροφή και προσγείωση στο κοντινότερο αεροδρόμιο , όπου τελικά « ακυβέρνητο » το αεροσκάφος συνέχισε την πορεία του στον αυτόματο πιλότο έως ότου εξάντλησε να καύσιμά του ( που από τα γνωστά στοιχεία , ίσως συμπίπτει με την πτήση 7-8 ωρών που ακολούθησε ). Η αποσυμπίεση , όμως , δε μπορεί να εξηγήσει τη « σιγή » στην οποία περιέπεσε το Boeing 777 , τουλάχιστον όχι από μόνη της , εκτός και εάν συνδυάζεται και με άλλο καταστροφικό γεγονός . Ένα τέτοιο θα μπορούσε να είναι φωτιά και μάλιστα σχετιζόμενη με ηλεκτρικά - ηλεκτρονικά υποσυστήματα του αεροπλάνου ( electrical fire ), που μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα καταστρέφοντας και εξοπλισμό όπως αυτό των επικοινωνιών ( transponder και ACARS συμπεριλαμβανομένων ), ενώ ταυτόχρονα λόγω του καπνού το πλήρωμα εξουδετερώνεται . Τα αδύνατα σημεία αυτού του σεναρίου είναι ότι η φωτιά θα πρέπει να ήταν πρακτικά ακαριαία , διότι ακόμη και με το δόγμα διαχείρισης καταστάσεων ανάγκης « Fly , navigate , communicate & manage » θα είχαν αναφέρει το πρόβλημα . Επιπλέον , η φωτιά θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα … επιλεκτική , ώστε να μην καταστρέψει και άλλα ζωτικά συστήματα του αεροπλάνου , επιτρέποντάς του να συνεχίσει την πτήση του για τις υπόλοιπες 7-8 ώρες .
MH370 , η επόμενη μέρα
Με την τροπή που έχει λάβει η υπόθεση , « εύρεση του αεροσκάφους » πλέον σημαίνει τον εντοπισμό του σημείου όπου βρίσκονται οι καταγραφείς πτήσης του μοιραίου Boeing , το οποίο , σύμφωνα με το Μαλαίσιο πρωθυπουργό , βρίσκεται « στο μέσο του Ινδικού ωκεανού δυτικά του Περθ της Αυστραλίας », και όχι ο εντοπισμός
Οι μαλαισιανές αρχές πελαγοδρόμησαν ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές έρευνας , καθώς φάνηκε να μην αξιοποιούν έγκαιρα όλα τα στοιχεία για το περιστατικό .
Αεροπορική αστυνόμευση στη Βουλγαρία
Υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας , Αντιπτέραρχο ( Ι ) Ευάγγελο Τουρνά , και τον Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων της Βουλγαρίας , Υποπτέραρχο Κονσταντίν Ποπόφ , Τεχνική Διευθέτηση ανάμεσα στις αεροπορίες των δυο χωρών . Η τελευταία , που ακολουθεί συνυποσχετικό που υπογράφηκε ανάμεσα στις δυο χώρες τον Νοέμβριο του 2010 και επικυρώθηκε από την ελληνική Βουλή ως νόμος 4185 / 13 , αφορά στον καθορισμό των αναγκαίων μέσων καθώς και στις διαδικασίες εκτέλεσης Διασυνοριακών Επιχειρήσεων για Εναέρια Αστυνόμευση ( Cross- Border Operations for Air Policing ) του εναέριου χώρου των δύο κρατών . Με άλλα λόγια , η συμφωνία επιτρέπει στις δυο χώρες να αιτηθούν την επέμβαση μαχητικών η μια της άλλης σε περίπτωση ανάγκης που εμπίπτει στην κατηγορία της Εναέριας Αστυνόμευσης , συμπεριλαμβανομένων και αυτών των « renegade » αεροσκαφών , δηλαδή αεροπλάνων της πολιτικής αεροπορίας που δεν υπακούουν στις εντολές του ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας μετά την εκδήλωση αεροπειρατείας ή άλλου συμβάντος . Μια τέτοια διαδικασία ήταν η πρόσφατη επέμβαση γαλλικών αεροσκαφών σε αιγυπτιακό αεροσκάφος μέσα σε ελβετικό έδαφος . Η συμφωνία αυτοματοποιεί τις διαδικασίες τόσο στη βάση τους , καθώς σήμερα και χωρίς την Τεχνική Διευθέτηση σε κάθε περιστατικό η τυχόν επέμβαση θα έπρεπε να περάσει από τα ανώτατα κυβερνητικά και στρατιωτικά κλιμάκια , όσο όμως και στις λεπτομέρειες , όπως η διαθεσιμότητα των μαχητικών επιφυλακής , οι δίαυλοι επικοινωνιών , οι κανόνες συντονισμού , τα εναλλακτικά αεροδρόμια προσγείωσης και , φυσικά , οι αποζημιώσεις αναφορικά με το κόστος . Αν και η συμφωνία φέρεται να είναι τυπικά αμφίδρομη , είναι προφανές ότι πρακτικά αφορά αποκλειστικά στη Βουλγαρία , της οποίας η δύναμη μαχητικών αεράμυνας έχει συρρικνωθεί σε ελάχιστα πλέον αεροσκάφη , ενώ προσπάθειες για την αγορά νέων μαχητικών έχουν τελματώσει λόγω έλλειψης κονδυλίων . Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ σε 120 ημέρες από την υπογραφή της , ενώ δεν προβλέπεται καμία μόνιμη μεταστάθμευση αεροσκαφών ή μετακίνηση προσωπικού .
04 / 2014 9