δα ... οργάνωσε απεργία και τον έδιωξαν . Ήταν μέγας σοσιαλιστής . Συνήθιζε να λέει πως " είμαι ο μεγαλύτερος σοσιαλιστής στη γη ".
Ο κορμός της παρέας , παραμένει ίδιος ακόμα και σήμερα . Το club μπορεί να δείχνει " κλειστό ", αλλά είναι ορθάνοιχτο , εφόσον εμφανιζόταν κάποιος που ταίριαζε στο mentalité της παρέας . " Κάτω από την Πυραμίδα , διοργανώνονταν συναυλίες με ορχήστρες . Έχω προλάβει κάποιες . Εμείς καθόμασταν όλη τη νύχτα και συζητούσαμε για όσα μας απασχολούσαν ". Τι μπορεί να έλεγαν όλη μέρα ; " Για μια ενέργεια του Σαραβάκου , για μια φάση του Δέδε , για μια αμφισβητούμενη φάση του ματς . Πρέπει να σου πω ότι ενώ ήμασταν Μιλωνιώτες στο μπάσκετ , ήμασταν συγχρόνως και Πανιώνιοι ( γελάει ). Υπήρχε ανταγωνισμός . Όχι αντιπαλότητα ". Κάποιοι δεν άντεχαν το ξενύχτι και ... κοιμούνταν στο γρασίδι . Για τις ανάγκες τους , είχαν δίπλα τα δημόσια ουρητήρια , στο γνωστό " Παλούκι " που υπάρχει στο πάνω μέρος της πλατείας . " Εκεί που είναι οι κάδοι , μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank στην 25ης Μαρτίου , κατέβαινες τρία σκαλάκια και ήταν τα ουρητήρια ".
Ο Θεοδωράκης , ο Γιώργος Παπαδόπουλος , ο Μπαλόπουλος και ο Παττακός
Πολύ κοντά στην πλατεία έμενε ο Μίκης Θεοδωράκης " στον Παππά δεξιά , στη στροφή της Νέας Σμύρνης ( στον αριθμό 31 της Κωνσταντινουπόλεως ), μόνιμος τρόφιμος του αστυνομικού τμήματος ΚΒ . Στην πλατεία Ιωνίας έμενε ο Γιώργος Παπαδόπουλος . Ο δικτάτωρ . Μετά τη Μεγάλου Αλεξάνδρου , μετά το Amigos , στο αριστερό χέρι , το δεύτερο σπίτι ήταν του συνταγματάρχη Μπαλόπουλου , ο οποίος συνελήφθη γιατί είχε κάνει μια παρανομία με κρέατα . Έως ότου συλληφθεί , πήγαινε ο Παπαδόπουλος κάθε χρόνο στη γιορτή του , των Φώτων . Στους καλεσμένους ήταν και ο Παττακός , ο οποίος περνώντας από την πλατεία , μας έβλεπε με τα πόδια πάνω στις καρέκλες και φώναζε " παλιάν-θρωποι , κατεβάστε τα πόδια από τις καρέκλες ". Πολλές βραδιές τους " μάζευαν " στο αστυνομικό τμήμα " γιατί δεν ήμασταν σπίτια μας , αλλά έξω το ξημέρωμα ., Σημειωτέον , ο αφηγητής μας είχε τον ίδιο καθηγητή γαλλικών με τον Παπαδόπουλο , την ίδια περίοδο " τον Ρώσση . Έχεις ακουστά τις μεταφράσεις Ρώσση ; Μου έλεγε " θα τον διώξω , γιατί είναι δικτάτορας Με τον γιο του Ρώσση (" ήταν οδοντίατρος και όταν τον έπαιρνες τηλέφωνο και είχε δουλειά , έλεγε " κλείσε , έχω στόμα ανοιχτό ") πήγαιναν μαζί στην όπερα και ο πατέρας του συνήθιζε να τους λέει " και τα κορδόνια δεν είναι από περίπτερο ". Δηλαδή , ήταν ειδικά φτιαγμένα για την παράσταση , ήταν φροντισμένα , όχι ... ό , τι κι ό , τι ".
|
Αυτοί που είχαν καλλιτεχνική φύση , ήταν του Μίλωνα . " Οι πιο πολλοί ασχολούνταν με την κλασική μουσική . Όλα τα παιδιά ήταν καλλιεργημένα , μορφωμένα . Έτσι μεγαλώναμε . Με τον Καταλειφό γνωριστήκαμε επειδή είχαμε την ίδια συνήθεια : να ακούμε κάθε Παρασκευή βράδυ όπερα . Την Κυριακή το πρωί παίρναμε σε έναν διαγωνισμό που έκανε ο ραδιοφωνικός σταθμός και σε καλούσε να αναγνωρίσεις τι ακούς , από την εισαγωγή ενός κλασικού κομματιού . Με έπαιρνε ο " Κυρ " ( έμενε απέναντι από την πλατεία , στην Ελευθερίου Βενιζέλου , πρόσφατα έφυγε από εδώ ) και μου έλεγε " είναι η συμφωνία Νέου Κόσμου , πάρε να κερδίσουμε . Ήμασταν πολλοί στο παιχνίδι ". Και το " παιχνίδι " δεν περιοριζόταν στην αναζήτηση του σκοπού . Η χάρη τους έφτανε έως και τα μπορντέλα της Τρούμπας " γιατί αυτή ήταν η ροή της ζωής , τότε . Θέλαμε να είμαστε μέσα στα πράγματα . Σε όλα τα πράγματα ".
Το κλίμα που κυριαρχούσε τότε γενικότερα στην πόλη , ήταν συντηρητικό . " Η Νέα Σμύρνη είχε υποστεί συνέπειες από τον εμφύλιο πόλεμο . Εδώ μάλιστα , ήταν και τα σύνορα της Αντίστασης . Ο Βασίλης Μεσολογγίτης ήταν επίσης , εκεί . Όπως ήταν και η οικογένεια Κατσέλη . Ένα 20 % του πληθυσμού ήταν που ασχολούμασταν με τα αθλητικά , την πολιτική , τα κοινωνικά , τον πολιτισμό . Ό , τι συμβαίνει τώρα , γινόταν και τότε και νιώθαμε δυσαρεστημένοι με όσους δεν ασχολούνταν ".
Ο Μαστοράκης , ο Φάνης , ο Πύρρος Δήμας και ο Λεωνίδας Σαμπάνης
Η Νέα Σμύρνη είχε χαρακτηριστεί και " Μonaco της Ελλάδας " χάριν αγώνων ράλι " που διοργάνωνε ο Νίκος Μαστοράκης , τη
|
δεκαετία του ' 70 , γιατί υπήρχε χώρος . Ήταν το " γρήγορο χιλιόμετρο ", σε διαδρομή που έφτανε έως την Αγία Παρασκευή . Έτρεχαν γύρω από την πλατεία . Ο Κόκκοτας ήταν στους διαγωνιζόμενους . Είχε αγώνες ταχύτητας , με μηχανές που ήταν ο Κουντούφας |
". Όταν έγινε η πλατεία , εμφανίστηκε και το ζαχαροπλαστείο " Γιώργος "
με το περίφημο καϊμάκι , για το οποίο πήγαιναν έως τη Νέα Σμύρνη άνθρωποι από όλη την Αθήνα . " Τότε ήταν ο Θόδωρος που το είχε . Έρχονταν από όλη την Αθήνα . Τα βράδια , στην παρέα ήταν κάθε μέρα ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης ( μένει ακόμα πολύ κοντά ), ο Μιλτιάδης Μαρινάκης ", ο πατέρας του νυν προέδρου στο ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός , " δεν έμενε εδώ , αλλά ερχόταν πολύ τακτικά ". Πολύ κοντά στην παρέα των Πανιώνιων που μαζευόταν κάθε μέρα στο " Γιώργο ", αλλά όχι στο ίδιο τραπέζι , ήταν διαρκώς ένας άνδρας που έδειχνε να ... κρυφακούει τις συζητήσεις . " Ως γνωστόν , οι Πανιώνιοι είναι εξυπνάκηδες ( γελάει ) και άρχισαν να τον κοροϊδεύουν . Εκείνος τους ρωτούσε " γιατί με ενοχλείτε , από τη στιγμή που δεν σας ενοχλώ ". Ποιος ήταν ; Ο ποιητής Αλέξης Ασλάνογλου , αλλά οι Πανιώνιοι δεν το γνώριζαν ".
|
Όταν το έμαθαν , σταμάτησαν τα " πειράγματα ", αλλά ο Ασλάνογλου δεν κάθισε ποτέ στο τραπέζι τους . " Ήταν απόμακρος ". Στον " Γιώργο " σύχναζε και ο Φάνης Χριστοδούλου . " Απ ' όταν τον είχαμε δει , παιδί να παίζει στον Πανιώνιο , δεν είχαμε καμία αμφιβολία πως θα γίνει πολύ μεγάλος παίκτης . Ενδεχομένως , ο μεγαλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας . Ήταν 17 χρόνων και δεν είχε σχέση με τους άλλους ". Μετά , έζησαν και όλη την εξέλιξη του -όπως και εκείνος μοιραζόταν με όλους τους Νεοσμυρνιώτες την καθημερινότητα του , από τη στιγμή που δεν αρνείτο ένα χαμόγελο ή μια σύντομη συζήτηση με όποιον τον προσέγγιζε . " Αφηνόταν , έπαιρνε κιλά και δεν έπαιζε όπως μπορούσε . Ε , του λέγαμε καμια κουβέντα . Δεν εκνευριζόταν . Κάθε άλλο . Ήταν επιρρεπής στις απολαύσεις και το είχε αποδεχτεί , αλλά ήταν πολύ μεγάλος παίκτης ".
Ένας άλλος μεγάλος αθλητής που ... σχετίστηκε με την πόλη , ήταν ο Πύρρος Δήμας . " Πήγαμε να τον φέρουμε από το σύνορα , να τον κλέψουμε ουσιαστικά , με τον
|
-Νεοσμυρνιώτη- Βασίλη Γεωργιάδη που τον είχε ανακαλύψει και μας είχε διαβεβαιώσει πως θα γίνει παγκοσμίου κλάσης . Μετά , τον πήγαμε στην Πειραϊκή για γαρίδες , ως παρέα . " Μετά , πήρα τον Χρήστο Ράπτη και του είπα πως πρέπει να έλθει να δει έναν μεγάλο αθλητή , ενδεχομένως τον μεγαλύτερο στο άθλημα του ". Με έναν άλλον αρσιβαρίτσα , τον Λεωνίδα Σαμπάνη συνέβη το εξής περιστατικό . “ Δεν ξέρω για ποιο λόγο ήταν τιμωρημένος και δεν πήγε στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης και όταν το έμαθε , ήμασταν μαζί . Μου λέει " πάμε στα αποδυτήρια να κάνω το ρεκόρ που θα έκανα , αν πήγαινα ". Και σήκωσε τα κιλά . Έχω να σου πω ότι ήταν εξαιρετικός στο μπάσκετ . Παίζαμε πολύ συχνά και το ' χε ". Από το Μίλωνα ξεκίνησε η μεγάλη πορεία της Άρσης Βαρών με τον Γιάννη Σγουρό που αργότερα έφτασε μέχρι το αξίωμα του αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών . Μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν αθλητές του Μίλωνα , καθώς και ο προπονητής Βασίλης Γεωργιάδης .
Όλοι οι καλοί θα χωράνε πάντα
Ο κόσμος αυξήθηκε κατακόρυφα , όταν αυξήθηκε ο συντελεστής δόμησης την δεκαετία του ' 80 " και άρχισε η ανοικοδόμηση της Νέας Σμύρνης . Οι τιμές βέβαια , δεν έπεσαν . " Ήταν πάντα ακριβή περιοχή ". Ο πληθυσμός έχει φτάσει τους 170.000 κατοίκους " και πολλοί προτίμησαν την περιοχή , γιατί για τα περισσότερα χρόνια είχε Δημάρχους προοδευτικούς . Ξένος όμως , δεν ένιωσα ποτέ . Ήμουν εδώ , όταν γίνονταν όλα . Ενδεχομένως να νιώθουν ξένοι αυτοί που ήλθαν τα τελευταία χρόνια ". Οι παλιοί διατηρούν ένα -τρόπος του λέγειν- γκέτο ( γνωρίζουν τους πάντες και τα πάντα και έχουν μια λύση για κάθε πρόβλημα ) " αλλά συγγνώμη , όταν πρωτοήλθες στη Νέα Σμύρνη νομίζω σου φερθήκαμε πολύ καλά ( γελάει ). Έχουμε διατηρήσει τις φιλίες μας και φροντίζουμε να βρισκόμαστε συχνά . Μεταξύ μας υπάρχει αγάπη και δεν έχουμε αφήσει τίποτα να περνά απαρατήρητο . Η αγάπη υπάρχει , ακόμα και αν έχουμε αντίθετες απόψεις . Συμπαραστεκόμαστε ο ένας στον άλλον , όσο μπορούμε . Η πόλη ανέκαθεν είχε μια ευρυχωρία και αυτό έγινε εξαιτίας του Δημάρχου Καρύλλου , το άγαλμα του οποίου υπάρχει πάνω στην πλατεία . Αυτός επέβαλε , τις πρασιές . να έχει δηλαδή , χώρο από μπροστά το σπίτι ". Όσοι και αν είναι οι πολίτες , πάντα υπάρχει χώρος και για άλλους .
www . nou-pou . gr
|