TTIP: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επανακρατικοποιήσεις λα µ βάνουν χώρα στους το µ είς του νερού, της ενέργειας και των µ εταφορών. Δη µ όσιες προ µ ήθειες µ ε « εσωτερική ανάθεση » υπάρχουν στον χώρο της εστίασης, της καθαριότητας και στα απόβλητα. Ορισ µ ένες κυβερνήσεις, µ άλιστα προσπαθούν να αντιστρέψουν ιδιωτικοποιήσεις των συνταξιοδοτικών συστη µ άτων τους.
Οι ε µ πορικές συ µ φωνίες δεν θα πρέπει να παρε µ βαίνουν σε δη µ οκρατικές διαδικασίες.
Πλήρης και ξεκάθαρος αποκλεισ µ ός όλων των δη µ όσιων υπηρεσιών θα διατηρήσει την ικανότητά µ ας να αλλάξου µ ε πορεία αν χρειαστεί και να αναδιοργανώσου µ ε τις βασικές υπηρεσίες µ ας ανάλογα µ ε τις ανάγκες της κοινωνίας.
Corporate Europe Observatory
Κίνδυνοι για τον Δημόσιο Τομέα
ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΟΤΗΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ: Απο τη συμφωνια προβλεπεται « κλειδωμα » της απελευθερωσης και των ιδιωτικοποιησεων των δημοσιων υπηρεσιων, μεσω μηχανισμων παγωματος. Αυτη η προβλεψη στερει απο τα κρατη τη δυνατοτητα να αναιρεσουν ιδιωτικοποιησεις η να επαναφερουν τις ρυθμισεις σε τομεις οπου η ιδιωτικοποιηση η η απελευθερωση εχει αποτυχει. Η συγκεκριμενη προβλεψη αποτελει απειλη για την αυξανομενη ταση επανακρατικοποιησης των δικτυων νερου σε Γαλλια, Γερμανια, Ιταλια, Ισπανια, Σουηδια, Ουγγαρια, των δικτυων διανομης ρευματος σε Γερμανια και Φινλανδια και των μεσων μεταφορας σε Ηνωμενο Βασιλειο και Γαλλια.
ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ: Η δημοσια υγεια ειναι ενας απο τους πρωτους στοχους προς απελευθερωση, με τις εταιριες να εποφθαλμιουν στην αυξηση του κοστους παροχης υγειας στο γερασμενο πληθυσμο της Ευρωπης, την ιδια στιγμη που τα δημοσια συστηματα υγειας καταρρεουν υπο το βαρος των πολιτικων λιτοτητας. Ειδικοτερα, οι αμερικανικες εταιριες αντιλαμβανονται τις χωρες της Ευρωπης, στις οποιες υπαρχουν ακομα δημοσια συστηματα υγειας αλλα και ασφαλισης, ως ανεκμεταλλευτες αγορες. Περα ομως απο την απελευθερωση στην παροχη υπηρεσιων υγειας, αλλο ενα θεμα που βρισκεται υπο διαπραγματευση ειναι αυτο του ελεγχου τιμων στα φαρμακα, καθως περιοριζει την κερδοφορια της φαρμακοβιομηχανιας.
30
Εκτος απο την παροχη υγειας, ιδιαιτερο ενδιαφερον παρουσιαζεται για τα δημοσια αγαθα οπως το νερο, η ενεργεια κλπ. Υπαρχει εντονο ενδιαφερον για την απελευθερωση των αγαθων και ιδιαιτερα του νερου σε ολο τον κυκλο διαχειρισης του.
Απο τις διαδικασιες της απελευθερωσης δεν εξαιρειται ουτε η εκπαιδευση. Οι αμερικανικες εταιριες αναμενουν την απελευθερωση της, προκειμενου να δραστηριοποιηθουν στην δευτεροβαθμια, την τριτοβαθμια αλλα και τη βοηθητικη εκπαιδευση.
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ: Σοβαρα ερωτηματα τιθενται επισης σχετικα με την ποιοτητα και την ασφαλεια των παρεχομενων υπηρεσιων μετα την ιδιωτικοποιηση τους αλλα και την προσβασιμοτητα τους για τους χρηστες τους. Στην περιπτωση της ποιοτητας και της ασφαλειας, και ειδικα απο τη στιγμη κατα την οποια η επιβολη ρυθμισεων και ελεγχων αντιμετωπιζεται ως εμποδιο για το ελευθερο εμποριο, μοιραια θα ακολουθηθει και για τις δημοσιες προμηθειες η λογικη της ελαχιστοποιησης των ρυθμισεων που αναμενεται να ισχυσει για κλαδους οι οποιοι ειναι ηδη απελευθερωμενοι, και χωρις δυνατοτητα ελεγχου της ποιοτητας των παρεχομενων υπηρεσιων η των κινδυνων που δημιουργουνται απο την παροχη τους. Η προσβασιμοτητα συνολικα του πληθυσμου σε υπηρεσιες που παρεχονται απο ιδιωτικες επιχειρησεις αποκλειεται εξ’ ορισμου, αφου ο κερδοσκοπικος πια χαρακτηρας τους δεν θα επιτρεπει την δωρεαν η σε χαμηλο κοστος παροχη τους στους οικονομικα ασθενεστερους.