TTIP: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
2.2 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Στην ενοτητα που ακολουθει αναλυεται η TTIP απο την « τεχνικη » σκοπια της. H TTIP ερχεται να υπηρετησει-και σε πολλες περιπτωσεις να ολοκληρωσειτη νεοφιλελευθερη προταση. Οι προβλεψεις της επηρεαζουν πληθωρα τομεων της οικονομικης δραστηριοτητας με εξειδικευμενες προβλεψεις, αλλα και συνολικοτερες που αφορουν στη διαδικασια της νομοθετησης και τη διαδικασια επιλυσης διαφορων.
Συνολικα η TTIP υπηρετει τεσσερεις βασικους πυλωνες:
( α) το ανοιγμα νεων δυνατοτητων επενδυσης κεφαλαιων
( β) την υποκατασταση της δημοκρατικης απο την τεχνοκρατικη νομιμοποιηση
( γ) την υπαναχωρηση απο κεκτημενα( δ) την ολοκληρωση της διεθνοποιησης
Η TTIP ουσιαστικα συγκροτει το καταλληλο υπερκρατικο πλαισιο για τη δημιουργια του ενιαιου οικονομικου χωρου μεταξυ Ε. Ε. και Η. Π. Α. Αυτο επιτυγχανεται με την εγκαθιδρυση διαδικασιων, διαπραγματευσεων και συνεργασιας με τεχνοκρατικο και οχι πολιτικο χαρακτηρα- με διεθνεις οργανισμους να χαρασσουν τις βασικες πολιτικες γραμμες- την ελαχιστοποιηση της επιρροης των κοινωνικων και δημοκρατικων διαδικασιων, την απελευθερωση / ιδιωτικοποιηση των δημοσιων υπηρεσιων και αγαθων και την συνολικη υπαναχωρηση απο εργασιακα, κοινωνικα και περιβαλλοντικα κεκτημενα τα οποια μεχρι σημερα αποτυπωνονται στη νομοθεσια αλλα και τα ρυθμιστικα πλαισια. Προβλεπει δε την υποχρεωτικη και μη αντιστρεπτη « συμμορφωση » των συμβαλλομενων δημιουργωντας διαδικασιες « οριζοντιας » εφαρμογης οπως αυτη της ρυθμιστικης συνεργασιας και του μηχανισμου επιλυσης διαφορων. Έτσι επισφραγιζεται και μονιμοποιειται η υπερισχυση των προβλεπομενων στη συμφωνια επι των εθνικων νομοθεσιων.
Η αναλυση ξεκινα με τη διαφορετικη διαδικασια νομοθετησης που ακολουθουν οι δυο πλευρες.‘ Έπειτα αναλυονται οι προβλεψεις για τη μονιμη διαδικασια ρυθμιστικης συνεργασιας, η οποια στην ουσια της ειναι αυτη που διασφαλιζει τη συμμετοχη των μεγαλων εταιριων αλλα και της αλλης συμβαλλομενης πλευρας στην νομοθετικη και ρυθμιστικη διαδικασια. Στη συνεχεια, παρουσιαζεται η « δαμοκλειος σπαθη » του νεοφιλελευθερισμου, η οποια διασφαλιζει τη μονιμη και προληπτικη συμμορφωση των κρατων με τα συμφεροντα των μεγαλων επιχειρησεων, το ISDS. Τελος, αποφασιστηκε η αναλυση τεσσαρων τομεων γενικου και καθημερινου ενδιαφεροντος- Δημοσιος τομεας, Τροφιμα, Περιβαλλον και Μικρομεσαιες επιχειρησεις- προκειμενου να γινει αντιληπτο το γεγονος οτι η συμφωνια αυτη δεν ειναι κατι που εφαρμοζεται περα κι εξω απο την καθημερινοτητα ολων μας, αλλα ερχεται να την αλλαξει αρδην, και μαλιστα προς μια κατευθυνση η οποια δεν ειναι προς οφελος μας.
Στο σημειο αυτο οφειλουμε να αναφερουμε οτι αν και σε πολλα σημεια της αναλυσης γινεται συγκριση μεταξυ ΗΠΑ και Ε. Ε., αυτο δεν εχει στοχο να αναδειξουμε ποια απο τις δυο ειναι καλυτερη. Οι διαπραγματευσεις ετσι κι αλλιως δεν εχουν στοχο την « επιβολη » της μιας πλευρας στην αλλη, αλλα την καθολικη εξυπηρετηση των συμφεροντων των εκατερωθεν μεγαλων επιχειρησεων, τα οποια ερχονται σε αντιπαραθεση με τα συμφεροντα και τις στοχευσεις και των δυο κοινωνιων.
2.2.1 Νομοθετική Διαδικασία
Στοχος της συμφωνιας ειναι η δημιουργια κατα το δυνατο ενιαιων κανονων και δεσμευσεων σε συγκεκριμενους τομεις. Αυτο θα επιτευχθει οχι με την εξαρχης δημιουργια ενος νεου κοινου πλαισιου κανονων, αλλα με τον εναρμονισμο και τη συγκλιση των υπαρχοντων. Η « ρυθμιστικη συνεργασια », η διαδικασια δηλαδη μεσω της οποιας θα πραγματοποιηθει η συγκλιση των ρυθμιστικων πλαισιων, τελικα θα καταληξει στην αλλαγη της νομοθετικης διαδικασιας και φιλοσοφιας εντος της Ε. Ε. και των Η. Π. Α..
Οι διαφορες στη φιλοσοφια της νομοθετησης μεταξυ των δυο πλευρων αποτυπωνονται τελικα στις ρυθμισεις που διεπουν τους βασικους τομεις της συμφωνιας. Οι διαφορες αυτες, αλλα και η εναρμονιση τους περιγραφονται στην συνεχεια, ενω ακολουθει αναλυση της ρυθμιστικης συνεργασιας, οπως αυτη εχει διαμορφωθει. Τελος ακολουθει περιγραφη- συνοψη των βασικων παραμετρων της διαδικασιας συγκλισης και εναρμονισης των νομοθετικων πλαισιων.
21