"Η Βασιλεία η εμή εντός υμών εστίν" - Κατασκηνώσεις Καλύμνου "Η Βασιλεία του Θεού εντός ημών εστίν"- Κάλυμνος | Page 16

Η Αγία Δροσίς απέβαλε τα βασιλικά ενδύματα και έφυγε από τα ανάκτορα χωρίς να την αντιληφθεί κανείς . Προχωρούσε προς τον κλίβανο , για να μαρτυρήσει υπέρ του Χριστού και να βρεθεί κοντά στις Αγίες , που αναπαύονταν στη Βασιλεία του Θεού . Σκέφθηκε όμως ότι δεν είχε βαπτισθεί . Έβγαλε τότε από το θηλάκιο του χιτώνα της το μύρο , μπήκε μέσα σε ένα λάκκο με νερό και βαπτίσθηκε στο Όνομα του Πατρὸς και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος . Στην συνέχεια κρύφθηκε κάπου για λίγες ημέρες , τρεφόμενη με τροφή που της έφερνε Άγγελος Κυρίου , και παρακαλώντας τον Θεό να της δείξει τί έπρεπε να κάνει , παρέδωσε την ψυχή της . Πηγή : http :// www . synaxarion . gr / gr / sid / 2414 / sxsaintinfo . aspx
MARIA FEB 17 , 2018 09:48PM
Πεντάλεπτα γεύματος - 2
Η Αγία Μάρτυς Δροσίς ήταν θυγατέρα του αυτοκράτορα Τραϊανού ( 98 – 117 μ . Χ .) και συμπαθούσε τους Χριστιανούς , που τόσο υπέφεραν από τον διωγμό . Κάθε βράδυ η Αγία εξερχόταν από τα ανάκτορα και μαζί με πέντε Κανονικές , δηλαδή πέντε μοναχές , περισυνέλεγε και ενταφίαζε τα λείψανα των άταφων Χριστιανών , που είχαν μαρτυρήσει . Όμως ένας σύμβουλος του αυτοκράτορος , που ήταν και μνηστήρας της Δροσίδος , ο Αδριανός , πληροφόρησε τον βασιλέα για το έργο των γυναικών . Τότε ο Τραϊανὸς τις συνέλαβε και την μεν Αγία Δροσίδα την περιόρισε στο παλάτι , τις δε μοναχές τις έριξε μέσα σε χωνευτήρι με λιωμένο χαλκό . Στο Συναξάρι αναφέρεται ότι με τον χαλκό αυτό , μέσα στον οποίο χωνεύθηκαν οι πέντε Αγίες , ο Τραϊανός διέταξε να κατασκευασθον οι βάσεις των χάλκινων αγγείων του δημόσιου λουτρού , το οποίο είχε ανεγείρει και που επρόκειτο να δοθεί σε δημόσια λειτουργία κατά την ημέρα της εορτής των Απολλωνίων . Όταν έγιναν τα εγκαίνια του λουτρού , ο πρώτος που έσπευσε να εισέλθει μέσα , μόλις πλησίασε , έπεσε κάτω νεκρός . Το ίδιος συνέβη και με όσους άλλους , μετά από αυτόν , πλησίασαν την θύρα . Μόλις ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε τα γεγονότα , ρώτησε τους ιερείς των ειδώλων μήπως οι Χριστιανοί είχαν κάνει καμία μαγεία . Εκείνοι απάντησαν ότι αυτό το έκαναν τα χάλκινα αγγεία , που κατασκευάστηκαν από τα λείψανα των πέντε μοναχών . Τότε ο Τραϊανός διέταξε να κατασκευασθούν άλλα χάλκινα αγγεία , ώστε να σταματήσουν οι θάνατοι και να ξαναλιώσουν τα αγγεία μέσα στα οποία μαρτύρησαν οι Άγίες , για να κατασκευαστούν χάλκινα ομοιώματα των πέντε εκείνων Μαρτύρων προς ατίμωση και όνειδός τους . Έτσι κι έγινε . Τα γυμνά αγάλματα στήθηκαν . Ο Τραϊανός , όμως , είδε στον ύπνο του τις πέντε μοναχές να τον επιτιμούν και να του προαναγγέλουν την κοίμηση της θυγατέρας του . Ὁ ἀσεβὴς αὐτοκράτορας ἐξοργίστηκε , διότι ο Θεός εξευτέλισε τις ανόητες βουλές του και τις γεμάτες παράνοια πράξεις του . Έδωσε , λοιπόν , εντολὴ να αναφθούν δύο κλίβανοι σε καθένα από τα δύο άκρα της πόλεως και να πυρακτώνονται συνεχώς . Με διαταγή του τοποθέτησε στους κλιβάνους και επιγραφή , η οποία έγραφε : « Χριστιανοί , που προσκυνάτε τον Εσταυρωμένο , λυτρώσατε τους εαυτούς σας από τα πολλά βασανιστήρια καὶ απαλλάξατε εμάς από τον κόπο των βασάνων . Ρίψατε εαυτούς στον κλίβανο ».
Η
Αγία Δροσίς και οι συν αυτή πέντε Κανονικές - 22 Μαρτίου
Η Αγία Μάρτυς Δροσίς ήταν θυγατέρα του αυτοκράτορα Τραϊανού ( 98 - 117 μ . Χ .) και συμπαθούσε τους Χριστιανούς , που τόσο υπέφεραν από τον διωγμό . Κάθε βράδυ η Αγία εξερχόταν από τα ανάκτορα και μαζί με πέντε Κανονικές , δηλαδή πέντε μοναχές , περισυνέλεγε και ενταφίαζε τα λείψανα των άταφων Χριστιανών , που είχαν μαρτυρήσει .
ΔΙΑΚΌΝΗΜΑ
MARIA
FEB 17 , 2018 09:54PM
Πεντάλεπτα Γεύματος - 3
Ο Κύριος μας διαβεβαίωσε ότι « τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστίν ». Δηλαδή , εκείνα που είναι αδύνατο να γίνουν με την ασθενική δύναμη και λογική του ανθρώπου , αυτά είναι κατορθωτά και δυνατά από το Θεό . Πράγματι , ποιος θα περίμενε από έναν άνθρωπο που πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή μέσα στην ειδωλολατρία , της οποίας , μάλιστα , ήταν και ιερέας , να γίνει χριστιανός ; Κι όμως . Αυτό συνέβη με το γέροντα ιερέα ειδωλολάτρη Λουκιλλιανό , που έζησε στα χρόνια του βασιλιά Αυρηλιανού το 270 μ . Χ .