Θ ακλθτικι ηωι τθσ πόλθσ μασ ςυνεχίηεται ςτο εργαςτιριο τθσ Αρκαδικισ φφςθσ. Πντασ περιθγθτζσ ςτουσ ορεινοφσ όγκουσ τθσ, καλοφμαςτε να ανακαλφψουμε τουσ φυςικοφσ κθςαυροφσ που κρφβει θ περιοχι μασ, ςυνδυάηοντασ τθν καλι φυςικι μασ κατάςταςθ. Απαιτθτικζσ διαδρομζσ, αλλά και βατζσ, δθμιουργοφν το πλαίςιο για μια δραςτθριότθτα που δεν είναι αμιγϊσ ακλθτικι, κακϊσ ενϊνει τον ορειβάτθ με τθ φφςθ. Αξιοςθμείωτο είναι να αναφζρουμε πωσ θ γενικότερθ επιςτροφι ςτθ φφςθ ζχει γεννιςει τθν ανάγκθ για τθ δθμιουργία του διεκνοφσ μονοπατιοφ Ε4. Ρρόκειται για διαδρομι που τελεί υπό τθν εποπτεία τθσ Ευρωπαϊκισ Ζνωςθσ Ρεηοπορίασ. Ξεκινάει από τα Ρυρθναία Πρθ και καταλιγει ςτθν Κριτθ. Ρρόκειται για ζνα από τα πιο γνωςτά και αγαπθτά ςτουσ ορειβάτεσ μονοπάτια. Φτάνοντασ ςτθν Ρελοπόννθςο μζςω Κορίνκου μπαίνει ςτα Καλάβρυτα κι από κει ςτο Ρλανθτζρο. Ειςζρχεται μετά ςτθν κακεαυτό Αρκαδία. Κατόπιν περνάει από Βυτίνα, διζρχεται από Λεβίδι και ςκαρφαλϊνει ςτο Καταφφγιο του Μαινάλου. Αποτελεί ζνα από τα ιδανικότερα μζρθ για εξόρμθςθ, ενϊ προςφζρεται ςτουσ ςτρατοκόπουσ ζνα πανόραμα τθσ αρκαδικισ και όχι μόνο φφςθσ.
Πςον αφορά τϊρα τθν ακλθτικι ηωι ςτο κζντρο τθσ πόλθσ μασ, αυτι όντωσ είναι πλοφςια. Με άρτιεσ εγκαταςτάςεισ και υποδομζσ και με ςυςτθματικι μζριμνα ςυγκαταλζγεται ςτισ πιο δραςτιριεσ πόλεισ ςτθν άκλθςθ. Το Δθμοτικό Ακλθτικό Κζντρο τθσ Τρίπολθσ είναι το μεγαλφτερο κζντρο του Νομοφ. Ρροςφζρει ςτθ νεολαία τθ δυνατότθτα να αςκθκεί ςε ζναν υγιεινό τρόπο ηωισ και δράςθσ. Στθν Τρίπολθ δραςτθριοποιοφνται πάνω από 40 ακλθτικά ςωματεία που αφοροφν όλουσ τουσ ακλθτικοφσ τομείσ: ςτίβο, ποδθλαςία, κολφμβθςθ, ορειβαςία, πολεμικζσ τζχνεσ, άρςθ βαρϊν, φυςικά ποδόςφαιρο με τον Αςτζρα Τρίπολθσ. Δεν μποροφμε φυςικά να παραλείψουμε το γεγονόσ ότι το ποδιλατο αποτελεί βαςικό μζςο μεταφοράσ και ταυτόχρονα πολφ βολικό για μια πόλθ ςαν τθ δικι μασ. Ραρατθροφμε πωσ οι λάτρεισ των δφο τροχϊν είναι ταυτόχρονα και μεγάλοι φυςιολάτρεσ. Εκτόσ, βζβαια, από το κζντρο, με τουσ πεηόδρομουσ, τισ πλατείεσ και τον πνεφμονα του Άλςουσ του Αγίου Γεωργίου θ περιοχι είναι ό, τι πρζπει για μια χαλαρι ποδθλατάδα για όλθ τθν οικογζνεια, για μια παρζα που ξζρει να χαίρεται τθ ηωι και προφανϊσ για τουσ ακλθτικοφσ ςυλλόγουσ. Απομακρυνόμενοι από το κζντρο, βλζπουμε πωσ θ εναλλαγι των τοπίων, οι βακμίδεσ δυςκολίασ, τα μοναδικά χωριά περιμζνουν τουσ περιθγθτζσ των δφο τροχϊν για να ανταμείψουν τουσ ευγενικοφσ τουσ κόπουσ.
Ππωσ αναφζραμε, ολοηϊντανθ θ Τρίπολθ και θ γενικότερθ Αρκαδία ξζρει να χαίρεται τθν κάκε ςτιγμι. Πταν ο ιλιοσ δφει κι ζρχεται θ ϊρα του φεγγαριοφ, ξεκινάει το γλζντι. Πμορφα μαγαηιά μζςα ςτθν πόλθ, χϊροι ςυνεφρεςθσ και παρεΐςτικα ςτζκια ςε κάκε γωνιά, ταβερνάκια κι εςτιατόρια, περιμζνουν τουσ επιςκζπτεσ τουσ να γευτοφν ζνα ποτθράκι‘’ Τίποτα’’. Θ πόλθ φωτίηεται, αποκτά πνοι με τισ αμζτρθτεσ παρζεσ να βολτάρουν από πλατεία ςε πλατεία και από ταβζρνα ςε μπαράκι. Τισ καλοκαιρινζσ νφχτεσ, με το ολόγιομο φεγγάρι και τθν πανδαιςία χρωμάτων, οι πεηόδρομοι κατακλφηονται από μικροφσ και μεγάλουσ, επιςκζπτεσ και ντόπιουσ! Χάρθ ςτο πρωτοποριακό ςχζδιο των υπευκφνων να πεηοδρομθκεί ζνα μεγάλο μζροσ ςτο κζντρο τθσ πόλθσ μασ, ενιςχφκθκε ςε αρκετά μεγάλο βακμό τόςο θ εμπορικότθτα, όςο και θ προτίμθςθ των καταςτθμάτων. Ζτςι, δίνεται θ ευκαιρία ςτουσ κατοίκουσ να ςυνδυάηουν τθν χαλαρι βόλτα τουσ με ψϊνια και παραγωγικζσ αγορζσ. σελ. 8