ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ ΤΕΛΙΚΟ Basque_Declaration-EL | Page 2

Πρόλογος

Πρόλογος

Οι απαρχές
Πριν από 20 χρόνια , στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βιώσιμων Πόλεων και Κωμοπόλεων , δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων και κωμοπόλεων ενέκριναν την καινοτόμο Χάρτα του Άαλμποργκ , ξεκινώντας την Ευρωπαϊκή Εκστρατεία για βιώσιμες Πόλεις και Κωμοπόλεις . Αφορμώμενοι από τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη το 1992 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και τα αποτελέσματα της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Αστικού Περιβάλλοντος της ΕΕ , σε συνδυασμό με την υποστήριξη των κύριων Δικτύων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη , η Εκστρατεία εξελίχθηκε στο πρώτο κίνημα τοπικής διακυβέρνησης μεγάλης κλίμακας βασισμένο σε σαφείς δεσμεύσεις και με ισχυρές επικουρικές δομές , λαμβάνοντας υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Μεγάλος αριθμός διαδικασιών του Τοπικού Θεματολογίου 21 ( Ατζέντα 21 ) εφαρμόστηκε σε όλη την Ευρώπη αναπτύσσοντας οράματα και δράσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις ευρωπαϊκές πόλεις . Σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης , τοπικοί και εθνικοί ιθύνοντες υποστήριξαν το κίνημα της Τοπικής Ατζέντας 21 , τόσο δομικά όσο και οικονομικά . Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης δεκαετίας , η προσοχή εστιάστηκε ως επί το πλείστον στον συμμετοχικό σχεδιασμό και σε περιβαλλοντικά ζητήματα .
10 χρόνια αργότερα , το 2004 , μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ρίο + 10 του ΟΗΕ στο Γιοχάνεσμπουργκ , η ανάγκη για ένα σαφές πλαίσιο αναφοράς , το οποίο συμπεριλαμβάνει τον καθορισμό στόχων και τη μέτρηση της προόδου καθρεπτίστηκε στις Δεσμεύσεις του Άαλμποργκ . Πολλές πόλεις άρχισαν να εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους και να συζητούν δείκτες και συστήματα διαχείρισης για την εφαρμογή και την παρακολούθησή τους . Εκείνη την περίοδο , η εστίαση βρισκόταν μάλλον στους μηχανισμούς εφαρμογής , την αποδοτικότητα των πόρων και τις διαδικασίες μεταφοράς των πόρων στις υπηρεσίες και την ευημερία της κοινωνίας .
Το Σύμφωνο των Δημάρχων και το Ευρωπαϊκό Αστικό Θεματολόγιο
Με την έναρξη του Συμφώνου των Δημάρχων το 2008 δημιουργήθηκε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης στην Ευρώπη , συνδέοντας άμεσα το τοπικό και το ευρωπαϊκό επίπεδο . Σήμερα , η πρωτοβουλία αυτή συγκεντρώνει χιλιάδες τοπικές και περιφερειακές αρχές που δεσμεύονται οικειοθελώς να εφαρμόσουν τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια στα εδάφη τους .
Η εφαρμογή αυτού του επιτυχημένου μοντέλου διακυβέρνησης σε άλλους θεματικούς τομείς είναι κάτι το οποίο μένει ακόμη να συζητηθεί .
Το 2016 ήταν το έτος έναρξης ενός νέου Αστικού Θεματολογίου της ΕE , με στόχο την καλύτερη ενσωμάτωση των αστικών πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δημιουργία νέων μορφών συνεργασίας μεταξύ των τοπικών κυβερνήσεων και της ΕΕ , καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Το πλαίσιο αυτό υποστηρίζεται από το Σύμφωνο του Άμστερνταμ που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου 2016 .
Το νέο πλαίσιο του ΟΗΕ
Τον Σεπτέμβριο του 2015 , η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ( ΣΒΑ ) συμπεριλαμβανομένου του στόχου 11 , ο οποίος αναφέρεται σε πόλεις και αστικές περιοχές . Οι ΣΒΑ υιοθετούν τη λογική και το πνεύμα των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας ( ΑΣΧ ), τα οποία μετέφεραν στο νέο Θεματολόγιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2030 . Οι στόχοι αυτοί ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και υιοθετούν μια σφαιρική οπτική ως προς τη διεθνή ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη μας . Οι ΣΒΑ συμπεριλαμβάνουν νέα θέματα και υιοθετούν μια προσέγγιση που θεωρεί το περιβάλλον , την οικονομία και την κοινωνία συγκοινωνούντα συστήματα και όχι ξεχωριστούς και ανταγωνιστικούς πυλώνες , όπως για παράδειγμα συμβαίνει στον τομέα της Βιώσιμης Κατανάλωσης και Παραγωγής .
Τον Δεκέμβριο του 2015 στη Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος ( COP 21 ) στο Παρίσι επιτεύχθηκε μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη μεταξύ 1,5 ° και 2 ° C . Μαζί με άλλες διεθνείς συμφωνίες αναφοράς , η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αποτελεί το διεθνές πλαίσιο δράσης για το κλίμα σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης .
Στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα τον Σεπτέμβριο του 2014 , ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μαζί με τον Ειδικό Απεσταλμένο του για τις Πόλεις και την Αλλαγή του Κλίματος ξεκίνησαν το Διεθνές Σύμφωνο Δημάρχων ( Global Compact of Mayors ). Με την υποστήριξη μεγάλων παγκόσμιων αστικών δικτύων , το Σύμφωνο δημιουργεί μια κοινή πλατφόρμα για την καταγραφή του αντικτύπου των συλλογικών δράσεων των πόλεων μέσω της τυποποιημένης μέτρησης των εκπομπών και του κλιματικού κινδύνου , όπως και της συνεπούς δημοσιοποίησης των προσπαθειών τους .
2